Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam murowane z bloczków fundamentowych pełnych - zostało mi trochę po fundamentach i resztę dokupiłem. Potem na to 2cm styro twardego, siatka i klej x2. Będzie na to szło wykończenie z tynku elewacyjnego, tylko w jakimś ciemnym kolorze chyba. Ale to dopiero w późniejszym terminie, bo na jesień mają robić asfalt na drodze to jeszcze by zniszczyli. Wypełnienie będzie ze sztachet w poziomie.

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Michał taki murek trzyma CI sie ? gdzies na FM czytalem ze to sie moze przwrocić... i zeby robić takie ogrodzenia z pustych w środku i zalewać razem ze zbrojeniem ...

btw. jakie ogrzewanie będzie u Ciebie?

Wiesz co, trzyma się póki co heh

Myślę, że będzie ok. Jest kopany fundament na 1,2, zazbrojony i zalany betonem B25 i na tym murowane ogrodzenie

Ogrzewanie mam gazowe

Witajcie Budujący,

Mam takie pytanie, jak rozwiązaliście kwestię przerwy nad wieńcami i ściami działowymi? Bo wełna idzie na sznurkowaniu w pasie dolnym wiązara a tam zostanie jeszcze kilka cm (grubość murłaty) wolnej przestrzeni. Kładliście wełne na wieńce i ściany działowe dla lepszej izolacji?

Czy rozmowy nie niosą sie między pomieszczeniami? Karton gips tłumi wystarczająco?

Będę wdzięczny za ewentualne fotki

Dzięki pozdrawiam

12michal napisz proszę czy robiłeś OZC? interesuje mnie ile taki dom potrzebuje energii do ogrzania...

Swoją przyszłą Zetkę chciałbym ogrzewać prądem - wodną podłogówką grzaną prądem, ale czy nie puszczę się z torbami?

My tez myslimy o takim ogrzewaniu, pierwotnie mial byc gaz ale coraz chetniej myslimy o pradzie

My tez myslimy o takim ogrzewaniu, pierwotnie mial byc gaz ale coraz chetniej myslimy o pradzie

a macie już zetkę postawioną?? jakieś pomysły odnośnie grzania prądem? kablami ? czy wodna podłogówka?

Nas temat troszkę przeraża, a raczej koszty, gdyż chcemy budowac klastyczny z273, a w razie problemów z kosztami takiego ogrzewania wrzucic piec np. na ekogroszek -- problem w tym, ze w klasycznym projekcie kotłownia bedzie chyba za mała

Zetka stoi ale narazie surówka :) podlogowka wodna bedzie tak czy siak, miala byc tylko w czesci dziennej a w sypialniach tradycyjne grzejniki, ale temat gazu troche sie skomplikował i jesli prad to grzejemy podloge po całosci. Tak jak piszesz, jesli bedziesz chcial zmienic sposob ogrzewania w domu to zawsze mozna piec zmienic, a plan b zawsze warto mieć ;)

Zetka stoi ale narazie surówka :) podlogowka wodna bedzie tak czy siak, miala byc tylko w czesci dziennej a w sypialniach tradycyjne grzejniki, ale temat gazu troche sie skomplikował i jesli prad to grzejemy podloge po całosci. Tak jak piszesz, jesli bedziesz chcial zmienic sposob ogrzewania w domu to zawsze mozna piec zmienic, a plan b zawsze warto mieć ;)

problem tylko z wielkością kotłowni, ktorą wersję macie tego domku?

gdzie wybudowaliście? i ile Wyszedł stan surowy?

Mamy wersje 273a, budujemy w mazowieckim i wyszlo nam za zamkniety stan surowy okolo 155tys, przy czym budujemy rownolegle garaż

ceny chyba ok, zważając na to, że macie garaże :) ja planuję bez garazu więc licznę na ~100 tys. za surowy.

jeśli macie czas to możecie powrzucać fotki, chętnie pooglądamy :D

może się udać :) u nas panowie robią tynki i musimy podjąć decyzje co z ogrzewaniem :???:

temat ogrzewania dręczy i nas :( niestety ...

z wygodnictwa chcielibysmy zrezygnować z paliwa stałego typu groszek czy węgiel.. gazu nie ma... i szukamy informacji nad prądem w takim małym domku ...

troche obawiamy się kosztów takiego systemu, lecz w bloku płacimy teraz ~ 250PLN/miesiąc przez cały rok. więc koszty rzędu ~2000 nie są jakieś straszne.. pytanie tylko czy realne do osiągnięcia?

mówiąc grzanie prądem mam na myśli wodną podłogówkę z buforem grzanym w II taryfie.

• 2 weeks później...
a czy ktoś z budujących ma/myśli o pompie PW w zetce?

chyba nikt, przynajmniej z tych co się udzielają w tym wątku :)

my własnie mamy ztym problem tzn. problem z ogrzewaniem...

pompa droga, wegiel to syf, gazu brak

zostaje ekogroszek albo prąd

z ekogroszkiem problem bo w z273 jest mała kotłownia i chyba piec wg przepisów nie moze tam stać.