Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kukuku-widziales projekt na żywo?

A tak poza tym uwazam ze zmiany ok....oprocz jednej. ..zrob jeszcze przejscie z malego pokoju od razu do garderoby a nie z korytarzu.

Dobrze wymysliles łazienke z wc....my tez nie mamy malego wc ale za to jeat duzy korytarz czekający na schody "kiedyś tam":)

Okno drugie tarasowe w salonie tez ok-ja tak wlasnie zrobiłam (mam na południe) ..mój wymiar to 2.3 na 2 m.szerokie

Projekt. ..jak i dom jest świetny. ....nie ma co się zastanawiać.

Pozdr!

Edytowane przez pepa

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Od czego by zacząć... Może od kosztôw instalacji: 40tyś całość - pompa plus podłogówka. Z czego 21k zł pompa na fakture vat 23%. Pompa to daikin altherma 8kw., zbiornik cwu 180 l zintegrowany.Jeśli będziesz zainteresowany odszukam konkretne ciagi znaków i cyferek opisujące model. Mam tylko podłogówke. Dzisiaj w łazience dałbym jeszcze kilka m2 ogrzewania ściennego dla większego komfortu żony.

Koszt ogrzewania i cwu za listpad to 569kwh. Mam licznik dwutaryfowy. Płacę za 1kwh 0,32zł w 2 taryfie co daje 182zł. Grzeję 8 h non stop od 22 do 6 rano i 2h od 13-15. Razem 10h na dobę(w tym czasie dogrzewa cwu do 42 stopni o 5 rani i 45 stopni o 15). Temperatura zasilania podłogówki ustawiona na 29 stopni. Na powrocie wychodzi ok 25. Temp w domu 21-23 stponie zależy od pory dnia. W weekendy grzeję 24h na dobę bo mam tani prąd przez cały weekend. Temperatury w listopadzie jakie były każdy widział.

Obecne zuzycie prądu droga - tania taryfia to 1:5,6. Zatem warto.

O nic sie nie martwie- pompa rewelka. Jak będzie w duże mrozy opiszę kiedy będą mrozy. Wiemy że sprawność pompy ciepla powietrze woda zależy od temp. Zewnetrznej. Pompa nie wydaje dzwiekow, konwertera nie słychać wcale. Czysto cicho.

W razie pytañ pisz. Pozdr

Ps. Na z500 ania i jarek

Witam :)

I jak udało się przeżyć ten mroźny styczeń?

Witam :)

I jak udało się przeżyć ten mroźny styczeń?

Udało się a jak:) posprawdzam zużycie pradu i napiszę jake były koszty wyszły i jak pompa się zachowywała. Jedną opinię chciałbym wyrazić już teraz: po 3 miesiącach mieszkania w domu z rekuperatorem stwierdzam że coś takiego jak wentylacja grawitacyjna nie istnieje, czlłowiek się nie udusi ale określenie wentylacja grawitacyjna to jakieś nieporozumienie. U mnie Nawet przy -20 w nowo wybudowanym domu szyby nie parowały ani nie wykraplała się na nich woda. Wilgotność w mrozy 40% (mam kilka higrometrów). I druga rzecz: wbrew temu co podają wszystkie kalkulatory że z rekuperatorem oszczędzasz... Guzik prawda, w mrozy rekuperator przez to że realnie pracuje skutecznie wentylując (u mnie 24h na dobrę zawsze) ochładza mieszkanie. Świeże powietrze w domu kosztuje, tym kosztem jest właśnie energia w postaci ciepła. O tym jaki syf znajdował się na filtrze po dwóch miesiącach pracy napiszę: pył i sadza z okolicznych domów opalanych ekogroszkiem i weglem. Rekuperator to była tak samo dobra decyzja jak pompa ciepła.

Dzisiaj poszedł projekt do adaptacji. W planie mam plyte, wentylacje mechaniczna z reku i grzanie pompą lub prundem :)

Podobnie jak u wielu zmiana będzie też stropu na terivie, schody jak u 12michał i zobaczę co wyjdzie w dalszym etapie zmian adaptacyjnych :)

Cały czas się obawiam PC PW i grzania samym prądem więc pewnie kominek jako alternatywę zostawię.

Więc czekam na relację odnośnie koszów grzania :) chociaż pewnie dopiero po kilku latach będzie można rzetelnie ocenić :)

Więc czekam na relację odnośnie koszów grzania :) chociaż pewnie dopiero po kilku latach będzie można rzetelnie ocenić :)

To do rzeczy:

12 listopada założyli mi dwutaryfowy licznik, wcześniej miałem prąd od sąsiada dlatego ten okres pomijam.

Harmonogram bezwzględny grzania ustawiłem pod godziny pracy 2 taryfy.

Cena 1 kwh brutto 0,33 zł.

Zużycie 12.11-1.12.2015 231,78kwh (76,49zł)

1.12.2015-1.1.2016 466,56kwh (153,96zł)

1.1-29.1.2016 557,88kwh (184,10zł).

W mrozy, które były pompa pracowała nawet cała dobę, tylko z trochę mnniejszą temperaturą w godzinach drogiej taryfy (komfort w domu musi być). Dlatego tutaj chciałbym zostawić sobie margines błedu rzędzu 30-40zł (różnice w koszcie kwh w 1 i 2 taryfie) gdyż nie jestem w stanie podać dokładnie ile godzin wyszło w drogiej taryfie. Temperatura jaką puszczam w podłogówkę nie przekraczała nigdy 31-32 stopni.

Kominka nie mam(jeszcze) więc nie "dopalałem".

Są to realne odczyty z licznika i koszty jakie ponieśliśmy na ogrzewanie domu i CWU przy dwóch osobach dorosłych.

Najwięcej kwh pompa wzięła 3.01-4.01.2016 tj. 45kwh na 24h pracy (to chyba były największe mrozy u nas). Przyjmujac dla uproszczenia zużycie połowę w drogiej połowę w taniej to koszt 23,17zł. W rzeczywistości więcej poszło w taniej taryfie. Dużo prawda? A jednak rachunek za prawie cały styczeń to 184zł.

Obecnie pompa bierze max. 12kwh na dobę w trugiej taryfie czyli 3,96zł.

Pytanie co gdyby było -20 stopni przez cały miesiac? Ano tutaj przydałby się kominek, który na przyszłą zimę będziemy mieć (konkretnie kozę). Jednak kominek jest również dla tych co grzeją prądem, gazem, eko groszkiem wtedy kiedy zabraknie prądu.

Temperatura w domu od 19 do 25 stopni w zależności od temperatury zewnętrznej, pory dnia, dnia tygodnia, nasłonecznienia, gotowania, pieczenia itp. Głównie jednak utrzymujemy zdrowe 21-22 stopnie.

Pompa do -20 grzeje samą sprężarką. Poniżej tej wartości też sprężarka będzie pracowała ale bez deklaracji wydajności stąd mogą odpalić się grzałki. Poniżej -25 chodzą same grzałki.

I na koniec:

Trzeba sobie odpowiedzieć na zaje....cie ważne pytanie czy bym się zdecydował na pompę gdyby instalator powiedział że będzie mnie to kosztowało nawet 23zł do dobę?;)

Dzisiaj wiem, że tak:)

Korzeń ratujesz moje życie :D tacy ludzie i takie wypowiedzi są tutaj na wagę złota !! I nie mam na myśli tego złota z Amber Gold :D Dziękuję, że się udzielasz!

Napisz jeszcze proszę o rekuperacji ile Cię to kosztowało? Jakie plusy i minusy tego cuda są. Czy brałeś kogoś ogarniętego, aby to zaprojektował pod ten projekt domu? Zastanawiam się na rekuperacją cały czas.

No i jeszcze sprawa kominka. Od razu odrzuciłem opcje kominek w domu, w ogóle zastanawiałem się żeby zrezygnować z komina na dachu no bo po co jak nie będę grzał węglem. Ale teraz już wiem, że taki kominek się przyda w mroźne czasy. Więc proszę, napisz czy jakoś rozłożyłeś specjalnie płaszcze kominkowe żeby to lepiej grzało jak się napali czy standardowo tak jak jest w projekcie, tzn. jak napalisz w tym kominku to jak to ciepło się będzie rozchodziło ?

czesc

ja jestem z Tarnowa mialem firme pana Mirka z Szynwałdu budowalem w czerwcu ten domek sprytne chlopaki nie pijace ,za SSO łacznie z dachem (zmieniałem na wiezbe) i kryciem blacha zapłacilem 22000 zł.W moim zakresie byla tylko koparka .Jesli idzie o koszt SSO z materiałem to wyszło ok.75000.Jak byłby pan zainteresowany moge wysłac nr.tel do MIRKA na PRIVA.

Witam.

Mógłby Pan podać namiary na Mirka ;)

Korzeń ratujesz moje życie :D tacy ludzie i takie wypowiedzi są tutaj na wagę złota !! I nie mam na myśli tego złota z Amber Gold :D Dziękuję, że się udzielasz!

Napisz jeszcze proszę o rekuperacji ile Cię to kosztowało? Jakie plusy i minusy tego cuda są. Czy brałeś kogoś ogarniętego, aby to zaprojektował pod ten projekt domu? Zastanawiam się na rekuperacją cały czas.

No i jeszcze sprawa kominka. Od razu odrzuciłem opcje kominek w domu, w ogóle zastanawiałem się żeby zrezygnować z komina na dachu no bo po co jak nie będę grzał węglem. Ale teraz już wiem, że taki kominek się przyda w mroźne czasy. Więc proszę, napisz czy jakoś rozłożyłeś specjalnie płaszcze kominkowe żeby to lepiej grzało jak się napali czy standardowo tak jak jest w projekcie, tzn. jak napalisz w tym kominku to jak to ciepło się będzie rozchodziło ?

Rekuperator i materiały kosztowały mnie ok. 5000 zł. Calą instalację wykonałem sam, częściowo na podstawie projektu który kupiłem w termokontrolu za 200zł. Nie jest to zajęcie na jeden weekend ale jak miałeś w ręku wkrętarke i taśme to temat jest do ogarnięcia. Instalację robiłem równocześnie z rozkładaniem wełny mineralnej na sznurkowaniu (wełna....ta to dopiero daje w kość). Z rekuperatora jestem super zadowolony. Ma wbudowane wymienne filtry i(tkanina) i system przeciwzamrożeniowy, minusem jest słabe odprowadzenie skroplin. Trzeba popros dorobić na patencie. Zainwestowałem w transformatorowy regulator obrotów, ponieważ na seryjnym wentlatory bardzo buczały. Chodzi sobie teraz na pierwszym biegu czyli 110V i pobiera ok 50W. Jest cicho.

Najtańsza oferta na rekuperację w domu wyszła 12tyś. Moim zdaniem też nie ma co inwestować w cuda z 95% sprawnościa. Nigdy się nie zwróci jeśli już można mówić o opłacalności instalacji. Cel to świeże powietrze. Minusem może być to że za pare lat trzeba bedzie zajrzeć do przewodów??? Że bierze prądu za 15zł/mc? Że ochładza troche dom w duże mrozy? O plusach pisałem wcześniej. Do rekuperatora wsadziłem trzy czujki od termomentru z higrometrem. I przykładowo z domu wyciąga 16 stopni, z zewnatrz zaciąga -5 a nadmuchuje 12,4. Jak dla mnie rewelka.

Mam jeden wyciag nad kozą to pomoże troche wykorzystać w prrzyszłości ciepło ktorego tam bedzie najwiecej. Miejsce na kominek jest prawie w centrum domu, moim zdaniem cieplo bedzie sie samo rozchodziło. Do tego troche odzyskam w rekuperatorze. Nie ma co inwestować w nanotechnologie ;)

Kominek to koszt 8-10tyś. Nowoczesna koza 3,5tys. Każdy wybiera względem zasobności portfela. Komin kosztuje tyle samo w obu przypadkach. Natomiast gdybym wiedzialł od poczatku że bede ogrzewał pompą miałbym mega zagwozdkę czy dawać komin...... gdyz warto miec alternatywe na trudne czasy, ktore oby nigdy nie nastały.

Rekuperator - wchodzić w to z zamkniętymi oczami, tym bardziej, że warunki technologiczne sprzyjają ( parterowy dom, brak stropu). Komfort życia plus 100%, zawsze świeże powietrze w sypialni - nadal nie mogę sie do tego przyzwyczaić ile razy tam wchodze, nie trzeba woetrzyc, nie wlecą muchy czy komary, nie parują szyby, szybko znikają zapachy z gotowania...

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Rekuperator i materiały kosztowały mnie ok. 5000 zł. Calą instalację wykonałem sam, częściowo na podstawie projektu który kupiłem w termokontrolu za 200zł. Nie jest to zajęcie na jeden weekend ale jak miałeś w ręku wkrętarke i taśme to temat jest do ogarnięcia. Instalację robiłem równocześnie z rozkładaniem wełny mineralnej na sznurkowaniu (wełna....ta to dopiero daje w kość). Z rekuperatora jestem super zadowolony. Ma wbudowane wymienne filtry i(tkanina) i system przeciwzamrożeniowy, minusem jest słabe odprowadzenie skroplin. Trzeba popros dorobić na patencie. Zainwestowałem w transformatorowy regulator obrotów, ponieważ na seryjnym wentlatory bardzo buczały. Chodzi sobie teraz na pierwszym biegu czyli 110V i pobiera ok 50W. Jest cicho.

Najtańsza oferta na rekuperację w domu wyszła 12tyś. Moim zdaniem też nie ma co inwestować w cuda z 95% sprawnościa. Nigdy się nie zwróci jeśli już można mówić o opłacalności instalacji. Cel to świeże powietrze. Minusem może być to że za pare lat trzeba bedzie zajrzeć do przewodów??? Że bierze prądu za 15zł/mc? Że ochładza troche dom w duże mrozy? O plusach pisałem wcześniej. Do rekuperatora wsadziłem trzy czujki od termomentru z higrometrem. I przykładowo z domu wyciąga 16 stopni, z zewnatrz zaciąga -5 a nadmuchuje 12,4. Jak dla mnie rewelka.

Mam jeden wyciag nad kozą to pomoże troche wykorzystać w prrzyszłości ciepło ktorego tam bedzie najwiecej. Miejsce na kominek jest prawie w centrum domu, moim zdaniem cieplo bedzie sie samo rozchodziło. Do tego troche odzyskam w rekuperatorze. Nie ma co inwestować w nanotechnologie ;)

Kominek to koszt 8-10tyś. Nowoczesna koza 3,5tys. Każdy wybiera względem zasobności portfela. Komin kosztuje tyle samo w obu przypadkach. Natomiast gdybym wiedzialł od poczatku że bede ogrzewał pompą miałbym mega zagwozdkę czy dawać komin...... gdyz warto miec alternatywe na trudne czasy, ktore oby nigdy nie nastały.

Rekuperator - wchodzić w to z zamkniętymi oczami, tym bardziej, że warunki technologiczne sprzyjają ( parterowy dom, brak stropu). Komfort życia plus 100%, zawsze świeże powietrze w sypialni - nadal nie mogę sie do tego przyzwyczaić ile razy tam wchodze, nie trzeba woetrzyc, nie wlecą muchy czy komary, nie parują szyby, szybko znikają zapachy z gotowania...

Jak tam ogrzewanie w lutym bylo? Mozesz cos wiecej o ociepleniu twojego domu? Oraz z jakich materialow budowales?

• 3 months później...

Witam,

Po przeczytaniu 15 stron tego tematu widze ze jest szansa postawic ten domek systemem zleconym za ok 200 k zl do stanu deweloperskiego.

Czy ktos moze to potwierdzic z wlasnego doswiadczenia ?

12michal oraz ewenementka ile wyniosly Was Wasze domki do wprowadzenia sie ? Czy po kilku latach mieszkania byscie cos zmienili w projekcie itp ?

Bardzo spodobala mi sie mozliwosc przerobienia malego wc na schody i posiadania ok 30 m poddasza uzytkowego ( do wykorzystania za x lat na starosc jako mala kawalerka dla dziecka itp )

Edytowane przez Daniel_26

• 2 months później...

Tyle sprzedanych projektów, a tak mała frekwencja w wątku :).

z273a

W listopadzie ruszam z płytą fundamentową i mam nadzieję na dobrą pogodę do końca roku :)

Mam też wycenę na SSO z dachem robocizny 30 patola bez płyty bo to będzie osobna firma. Mam też nadzieję, że budowa będzie szła lepiej niż papierkowa robota przed budową :)

• 4 months później...

Witajcie!

Razem z żoną zakupiliśmy pod koniec zeszłego roku ww Projekt :)

Aktualnie jesteśmy na etapie kompletowania dokumentów - wczoraj zostały zrobione badania geotechniczne (650 zł)

Budujemy w Łódzkim (Aleksandrów) i mamy wielką wolę walki by w tym roku zrobić SSO.

Do SSO mamy zamiar budować bez kredo więc będzie z czym walczyć. Później zapewne będzie taka potrzeba.

Zmiany w projekcie są jedynie kosmetyczne np co do okna w jadalni (będzie wysokie).

Interesuje mnie kwestia wiązarów - ciekaw jestem ile to mnie będzie kosztowało bo to raczej jeden z końcowych etapów SSO

jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to prosiłbym o info - z góry dziękuję.

Pozdrawiam! :)

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
Witam wszystkich. Zdecydowaliśmy się z mężem na zakup tego projektu tylko w wersji z poddaszem z273ph+st. Jesteśmy z podkarpacia i chętnie zobaczylibyśmy ten domek w jakimś realnym stanie. Czy ktoś buduje lub wybudował ten dom o obrębie południowo-wschodniej Polski i udostępniłby do zwiedzania.