Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pewnie że są pytania :)

1. ile bloczków zakupiłeś i jakich do budowy(ile rzeczywiście wychodzi na z273) ?

2. czy już znasz koszt więźby czy wiązarów? oraz kosz pokrycia?

pozdrawiam

Marcin

1. bloczki Solbet 24x24x59 - na ściany zewnętrzne oraz nośna w środku. mi poszło 1104 szt - trochę więcej niż standardowo, ale ja mam w miejscu małej łazienki schody na poddasze więc murowana jest cała klatka schodowa aż pod dach, poza tym mam projekt Z273a więc wersja trochę szersza od Z273.

Na ściany działowe w środku mam zamówione bloczki silikatowe 12, a ile ich pójdzie to się okaże

2. Na razie przywieźli mi całe drzewo na więźbę - ja robię tradycyjną z gęstym łaceniem pod dachówkę. Koszt drzewa 5650 zł. Na pozostałe rzeczy mam jakieś wstępne wyliczenia ale jak skończę to się okaże ile faktycznie wyszło.

Już skończona :p

Ja mam tak: 2x bloczek solbet + wieniec, czyli 2x 25 + 11 cm wieniec = 61 cm ścianki kolankowej

Liczyłeś jaką powierzchnię użytkową poddasza uzyskasz przy dwóch bloczkach ?

Ja zastanawiam się nad wysokością ścianki 2 lub 3 pustaki + wieniec. Przy wyższej ściance przedłużę okap do ok 90cm tak aby bryła budynku nie straciła proporcji.

Też się zastanawiałem, ale nie chciałem właśnie zaburzyć proporcji budynku żeby nie wyglądał dziwnie. Samo przedłużenie okapu nie wiem czy coś da, bo ścianka będzie i tak wysoka. Mi się coś takiego nie podoba, lubię parterówki, im niższe tym ładniejsze.

Co do powierzchni na poddaszu hmmm nie wiem ile będzie. Ja to poddasze traktuje jako taki "bonus" ile wyjdzie to będzie. Zadowoli mnie nawet 20-30 m2 użytkowe. Ja nie robię tam żadnych pomieszczeń, ścianek działowych, poza małym zamkniętym strychem. Będzie tam jedna otwarta przestrzeń

• 2 weeks później...

łał super :D szybko Wam to idzie :D

a powiedz proszę czy:

1. podniosłeś w końcu tę ściankę kolankową czy tak jest standardowo w projekcie?

2. czy taki strop terriva to droga zabawa, czy dużo drożej niż drewniany?

3. Pytanie jeszcze jedno, ze zdjęć ciężko oszacować wielość poddasza. Wyjdą tam ze 2 pokoje takie owiedzmy 3x3m + małe wc i jakiś stryszek?

4. będziesz kładł okna dachowe?

5. planujesz jakieś ogrzewanie na tym poddaszu?

6. jeszcze jedno pytanko czy w tym domku da się gdzieś zrobić schody na górę, tak, że byy nie zmniejszac wc?? np. takie schody http://www.merbau.pl/glowne/401.jpg

Edytowane przez lambert86

łał super :D szybko Wam to idzie :D

a powiedz proszę czy:

1. podniosłeś w końcu tę ściankę kolankową czy tak jest standardowo w projekcie?

2. czy taki strop terriva to droga zabawa, czy dużo drożej niż drewniany?

3. Pytanie jeszcze jedno, ze zdjęć ciężko oszacować wielość poddasza. Wyjdą tam ze 2 pokoje takie owiedzmy 3x3m + małe wc i jakiś stryszek?

4. będziesz kładł okna dachowe?

5. planujesz jakieś ogrzewanie na tym poddaszu?

6. jeszcze jedno pytanko czy w tym domku da się gdzieś zrobić schody na górę, tak, że byy nie zmniejszac wc?? np. takie schody http://www.merbau.pl/glowne/401.jpg

1. Nie pamiętam ile w projekcie jest, ale zrobiłem tak jak pisałem 61 cm, i na tym lezy jeszcze murłata 14 cm

2. Na pewno teriva jest droższym stropem. Przy wiązarach, które są w projekcie otrzymujesz strop drewniany tak jakby "gratis"

3. Spokojnie wyjdą. Nie wiem tylko jaka powierzchnia użytkowa cię zadowala, bo wiadomo skosy. Przy skosach pow użytkową liczy się chyba od 1,4 m i przy takim założeniu to o czym piszesz na pewno zmieścisz.

4. Daje 4 okna dachowe: 2 od południa i 2 od zachodu + wyłaz dachowy z szybą nad kominem to też trochę doświetli.

5. Grzejniki, na pewno pod wszystkimi oknami i pewnie jeszcze gdzieś dołożę

6. Ja mam schody właśnie kosztem mniejszej łazienki. Chciałem schody betonowe, wyszły całkiem przestronne i nawet miejsca pod schodami na małe wc jest w sam raz. Takie schody jak ty chcesz to spokojnie gdzieś zmieścisz, choćby w salonie. Z tym, że pamiętaj - nie mogą być przy zewnętrznych ścianach budynku a raczej w centrum domu, bo jak wyjdziesz na górę to żebyś o skosy dachu nie zahaczył.

Ewenementka jak u Ciebie ?

Masz już może jakieś wyceny na:

- okna

- instalację elektr

- instalację wod-kan i co

U mnie czekanie na wolny termin blacharzy. Mam nadzieję że od poniedziałku zaczną :/

Okna mam można powiedziec po znajomości, więc dużo taniej wycenione, profile Rehau, kolor jednostronny antracyt, z montażem 7200brutto....

Instalacje elektr. będzie robił ojcec więc materiał będziemy kupować wtedy na bieżąco,

instalacji wod-kan i co jeszcze nie wyceniałam jeśli chodzi o materiał.

A czy Ty już masz jakieś wyceny?

Ile metrów łat Ci poszło na dach??

Jakie to były łaty ( wielkość)?

Edytowane przez ewenementka