ewenementka 28.03.2014 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 no fajne postępy oby tylko pogoda dopisywała i można budować dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annya 29.03.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 12michal prowadzisz dziennik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 29.03.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) jakoś nie bardzo mam na to czas ale jak są jakieś pytanie to postaram się pomóc Edytowane 30 Marca 2014 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 01.04.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 pewnie że są pytania 1. ile bloczków zakupiłeś i jakich do budowy(ile rzeczywiście wychodzi na z273) ? 2. czy już znasz koszt więźby czy wiązarów? oraz kosz pokrycia? pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenementka 01.04.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Etap więźby zakończony! Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez ewenementka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxstar 03.04.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 12michal jak wysoką będziesz stawiał ściankę kolankową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 06.04.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 pewnie że są pytania 1. ile bloczków zakupiłeś i jakich do budowy(ile rzeczywiście wychodzi na z273) ? 2. czy już znasz koszt więźby czy wiązarów? oraz kosz pokrycia? pozdrawiam Marcin 1. bloczki Solbet 24x24x59 - na ściany zewnętrzne oraz nośna w środku. mi poszło 1104 szt - trochę więcej niż standardowo, ale ja mam w miejscu małej łazienki schody na poddasze więc murowana jest cała klatka schodowa aż pod dach, poza tym mam projekt Z273a więc wersja trochę szersza od Z273. Na ściany działowe w środku mam zamówione bloczki silikatowe 12, a ile ich pójdzie to się okaże 2. Na razie przywieźli mi całe drzewo na więźbę - ja robię tradycyjną z gęstym łaceniem pod dachówkę. Koszt drzewa 5650 zł. Na pozostałe rzeczy mam jakieś wstępne wyliczenia ale jak skończę to się okaże ile faktycznie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 06.04.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 12michal jak wysoką będziesz stawiał ściankę kolankową ? Już skończona Ja mam tak: 2x bloczek solbet + wieniec, czyli 2x 25 + 11 cm wieniec = 61 cm ścianki kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxstar 06.04.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Już skończona Ja mam tak: 2x bloczek solbet + wieniec, czyli 2x 25 + 11 cm wieniec = 61 cm ścianki kolankowej Liczyłeś jaką powierzchnię użytkową poddasza uzyskasz przy dwóch bloczkach ? Ja zastanawiam się nad wysokością ścianki 2 lub 3 pustaki + wieniec. Przy wyższej ściance przedłużę okap do ok 90cm tak aby bryła budynku nie straciła proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 07.04.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Też się zastanawiałem, ale nie chciałem właśnie zaburzyć proporcji budynku żeby nie wyglądał dziwnie. Samo przedłużenie okapu nie wiem czy coś da, bo ścianka będzie i tak wysoka. Mi się coś takiego nie podoba, lubię parterówki, im niższe tym ładniejsze. Co do powierzchni na poddaszu hmmm nie wiem ile będzie. Ja to poddasze traktuje jako taki "bonus" ile wyjdzie to będzie. Zadowoli mnie nawet 20-30 m2 użytkowe. Ja nie robię tam żadnych pomieszczeń, ścianek działowych, poza małym zamkniętym strychem. Będzie tam jedna otwarta przestrzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 07.04.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 12michal ja mam jeszcze pytanko po co Ci strop terriva, skoro nie chcesz poddasza użytkowego? czy to nie czasem przewaga " formy nad treścią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 09.04.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Poddasze będzie użytkowe, oczywiście na tyle na ile pozwolą skosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.04.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 coś temat zamarł jakieś postępy na Waszych budowach? czy macie przestoje przed i po świąteczne ? wiedzcie, ze czekamy na dalsze opisy z Waszych poczynań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 20.04.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 stan na piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 20.04.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 A zrobienie poddasza użytkowego to chyba najlepszy pomysł na mojej budowie. Miejsca wyszło na prawdę sporo, przyjdzie jeszcze styro i wylewka ale i tak jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.04.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) łał super szybko Wam to idzie a powiedz proszę czy: 1. podniosłeś w końcu tę ściankę kolankową czy tak jest standardowo w projekcie? 2. czy taki strop terriva to droga zabawa, czy dużo drożej niż drewniany? 3. Pytanie jeszcze jedno, ze zdjęć ciężko oszacować wielość poddasza. Wyjdą tam ze 2 pokoje takie owiedzmy 3x3m + małe wc i jakiś stryszek? 4. będziesz kładł okna dachowe? 5. planujesz jakieś ogrzewanie na tym poddaszu? 6. jeszcze jedno pytanko czy w tym domku da się gdzieś zrobić schody na górę, tak, że byy nie zmniejszac wc?? np. takie schody http://www.merbau.pl/glowne/401.jpg Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez lambert86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.04.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 łał super szybko Wam to idzie a powiedz proszę czy: 1. podniosłeś w końcu tę ściankę kolankową czy tak jest standardowo w projekcie? 2. czy taki strop terriva to droga zabawa, czy dużo drożej niż drewniany? 3. Pytanie jeszcze jedno, ze zdjęć ciężko oszacować wielość poddasza. Wyjdą tam ze 2 pokoje takie owiedzmy 3x3m + małe wc i jakiś stryszek? 4. będziesz kładł okna dachowe? 5. planujesz jakieś ogrzewanie na tym poddaszu? 6. jeszcze jedno pytanko czy w tym domku da się gdzieś zrobić schody na górę, tak, że byy nie zmniejszac wc?? np. takie schody http://www.merbau.pl/glowne/401.jpg 1. Nie pamiętam ile w projekcie jest, ale zrobiłem tak jak pisałem 61 cm, i na tym lezy jeszcze murłata 14 cm 2. Na pewno teriva jest droższym stropem. Przy wiązarach, które są w projekcie otrzymujesz strop drewniany tak jakby "gratis" 3. Spokojnie wyjdą. Nie wiem tylko jaka powierzchnia użytkowa cię zadowala, bo wiadomo skosy. Przy skosach pow użytkową liczy się chyba od 1,4 m i przy takim założeniu to o czym piszesz na pewno zmieścisz. 4. Daje 4 okna dachowe: 2 od południa i 2 od zachodu + wyłaz dachowy z szybą nad kominem to też trochę doświetli. 5. Grzejniki, na pewno pod wszystkimi oknami i pewnie jeszcze gdzieś dołożę 6. Ja mam schody właśnie kosztem mniejszej łazienki. Chciałem schody betonowe, wyszły całkiem przestronne i nawet miejsca pod schodami na małe wc jest w sam raz. Takie schody jak ty chcesz to spokojnie gdzieś zmieścisz, choćby w salonie. Z tym, że pamiętaj - nie mogą być przy zewnętrznych ścianach budynku a raczej w centrum domu, bo jak wyjdziesz na górę to żebyś o skosy dachu nie zahaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.04.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Ewenementka jak u Ciebie ? Masz już może jakieś wyceny na:- okna- instalację elektr- instalację wod-kan i co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenementka 23.04.2014 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Ewenementka jak u Ciebie ? Masz już może jakieś wyceny na: - okna - instalację elektr - instalację wod-kan i co U mnie czekanie na wolny termin blacharzy. Mam nadzieję że od poniedziałku zaczną :/ Okna mam można powiedziec po znajomości, więc dużo taniej wycenione, profile Rehau, kolor jednostronny antracyt, z montażem 7200brutto.... Instalacje elektr. będzie robił ojcec więc materiał będziemy kupować wtedy na bieżąco, instalacji wod-kan i co jeszcze nie wyceniałam jeśli chodzi o materiał. A czy Ty już masz jakieś wyceny? Ile metrów łat Ci poszło na dach?? Jakie to były łaty ( wielkość)? Edytowane 23 Czerwca 2014 przez ewenementka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 24.04.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 12michal, nie zastanawiałeś się nad projektem w wersji z poddaszem ? skoro i tak robiłeś poddasze użytkowe? a czy brałeś pod uwagę, ale ... ? PS. Ładnie Wam to idzie... powodzenia w dalszych krokach !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts