Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

inwestorzy milczą :p to "gapie" pytają :p, a więc i ja mam kilka pytań:

1. jako przyszły inwestor waham się między wersjami domu ze stropem betonowym a drewnianym, bez podnoszenia ścianki kolankowej (ewentualnie o jeden pustak). Napiszcie proszę czy przy lanym stropie i powiedzmy chęci adoptowania poddasza w dalszej perspektywie na jakieś 2 pokoje, trzeba w jakiś sposób ocieplać ten strop? czy ocieplacie sam dach? Zastanawiam się po prostu, czy jeśli nie będziemy nic kombinować z poddaszem narazie to w jaki sposób je ocieplić, zaizolować, aby w przyszłości nie trzeba bylo robić jakiejś demolki...

2. Czy wylewając strop i podnosząc o jeden pustak ściankę kolankową, gdy zarzucimy w tych pomieszczeniach podłogówkę to czy te pomieszczenia nie będą za niskie? jak to u Was wychodzi? Kolega 12michal wrzucił zdjęcia poddasza, ale tak ze zdjęcia ciężko określić wysokość tego poddasza...

Plan jest taki, żeby zrobić lany stron, waz ze schodami lanymi w miejscu małej łazienki, tak, aby wyszło małe WC. Na poddasze tylko wyciągniemy przewodu elektryczne ze skrzynki, aby było to juz tam pociągnięte, ale wstawimy drzwi przed schodami i byłoby to na razie poddasze strychowe, a w razie potrzeby będzie opcja żeby tam zagospodarować przestrzeń na jakiś pokój.

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja ocieplam i dach i strop, ale strop delikatnie bo tylko 5 cm styro.

Co do pomieszczeń na górze to u mnie bez podnoszenia ścianki kolankowej jest wystarczająco miejsca. Tylko, że ja nie dzielę tego na mniejsze pokoje, a zostawiam całość otwartą, więc mimo niskich skosów dużo jest powierzchni z normalnymi wysokościami. Przy podniesieniu ścianki o 1 pustak to 2 wygodne pokoje zmieszczą się na pewno.

Witam

12Michał proszę o szybką pomoc. Jakie otwory zostawiłeś na rolety zewnętrzne podtynkowe? Ja już głupieje szczególnie, że wszędzie podają mi inne wymiary. Z góry dzięki za szybką odp:-)

No niestety nie planowałem rolet od razu i nie przygotowałem nadproży, a jako że są w części żelbetowe nie zdecydowałem się na ich kucie.

Tak więc skrzynki od rolet idą normalnie na mur i będą schowane w ociepleniu.

Okno/drzwi tarasowe są wysokie więc do skrzynki musi wejść więcej rolety - ta skrzynka ma gr 16,5 cm.

Pozostałe okna - skrzynki 13,5 cm

Za wszystkimi roletami mam 2cm styroduru żeby zlikwidować mostek cieplny, przez co muszę dać min docieplenie: na ścianie/wnęce tarasowej min 20 cm, na pozostałych ścianach min 17 cm

Ja planowałam rolety jednak nie bardzo dało się zostawić miejsce w nadprożu w moim przypadku.

Mur , co za tym idzie wieniec mają grubość 24 cm.

Zbrojenie wieńca 20cm, 2 centy które zostały z każdej strony musiało jakoś "przykryć" zbrojenie, także nie bardzo było jak wygospodarować miejsce na te rolety...zakładamy podtynkowe.

• 2 weeks później...

Witam. Bardzo mocno zastanawiamy sie z żoną na d budową tego domku. W grę wchodzi jeszcze z241

http://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji.html

Ciekawy jestem waszych opinii na temat kosztów budowy jednego i drugiego, tylko prosze o nie odsyłanie mnie do blogów bo juz wszystkie prześledziłem. Róznica na niekożysć z273 "podrażające" budowe wg. mnie (lub poprawcie mnie) polega na:

1. Wewnetrzna ściana nośna

2. Dach kopertowy, nie dwuspadowy

3.Podcień nad tarasem (słup)

4. ŁĄzienki z kuchnią nie w jednej linni (instalacje, odpływy).

5. Nieco mniej ustawne pokoje niż w z241

Na korzyść z273 wypada

1. Absolutnie zgrabniejsza i ładniejsza bryła budynku (brak wyglądu stodoły)

Ciekawy jestem jaki moze być końcowy koszt tych dwu budynków. Jezeli miałaby być róznica 20tys. zł przy tym samym metrazu to wybór jest jasny. Za te pieniadze to mam WM z Reku i jeszcze zostaje.

Oczywiscie bardziej podoba nam się z273 ale przy takim metrażu to my wszyscy chyba liczymy sie z kosztami.

Prosze o rzeczowe opinie i komentarze. Jezeli cos pominąłem to jestem do dyspozycji.

Edytowane przez Budujący Radom

Myślę że koszty wyjdą podobne, a jak różnica będzie w granicach 20-30 tyś, to czy nie lepiej mieć dom który oprócz tego że jest w miarę tani, to będzie nam się podobał przez resztę lat ? :)

W z273 pokoje są ustawne, wystarczy z jednego pokoju usunąć małe okno, można miec osobno wanne i prysznic, a w z241 raczej prysznic się nie zmieści w wc, koszt instalacji wodnej co do całej budowy jest znikomy, tak jak odpływy. podcien pod tarasem to akurat dla mnie korzysc bo mozna sobie pić kawke w ciepły nawet lekko deszczowy dzień na tarasie, czy nawet wyniesć suszarke z praniem, a pozatym zawsze mozna do zlikwidowac kosztem powiekszenia salonu. Dach przy tradycyjnej wiezbie i stropie drewnianym moze być trohe drozszy za drewno, ale pokrycie dachu w m2 jest prawie takie samo.

Tak naprawdę po to jest tyle projektów aby dobrac odpowiedni do działki, stron świata, wyglądu itp.

I tak nieważne jaki wybierzesz projekt, potem bedziesz myslal " a jakbym wybrał inny".

Chyba kazdy tak ma :)

Myślę że koszty wyjdą podobne, a jak różnica będzie w granicach 20-30 tyś, to czy nie lepiej mieć dom który oprócz tego że jest w miarę tani, to będzie nam się podobał przez resztę lat ?

No własnie, za to "podobał" to mozna garaż wybudować. Poza tym 20-30 tyś. przy tym budynku to ok. 10% kosztów całkowitych inwestycji.

Tego się boję

No własnie, za to "podobał" to mozna garaż wybudować. Poza tym 20-30 tyś. przy tym budynku to ok. 10% kosztów całkowitych inwestycji.

Tego się boję

Wszystko zalezy co ktos wymaga. Jedni budują domy jakiekolwiek z wyglądu, byleby zmiescić się w budżecie, i miec poprostu dom, jedni budują wille bo ich na to stać, a jedni szukają kompromisu.

Każdy ma inne czynniki które kierują wyborem.

Ja osobiście nie chciałabym budować domu, który miał by mi sie podobać, i patrzec na niego tyle lat i się denerwować.

Lepiej czasami odłożyć w czasie, dozbierać, itp

Nie ujmuję tutaj oczywiście sytuacji gdzie ktoś musi wybudować cokolwiek bo nie ma gdzie mieszkać i patrzy tylko na to aby miec dach nad głową.

Myślę tez że nie ma brzydkich domów, bo kazdy ma inne gusta.

Lepiej miec mały prosty domek i dbac o niego i o ogród niż miec wielką posiadłość na którą nie ma się czasu ani pieniędzy poźniej aby o nią zadbać.

Wszystko zalezy co ktos wymaga. Jedni budują domy jakiekolwiek z wyglądu, byleby zmiescić się w budżecie, i miec poprostu dom, jedni budują wille bo ich na to stać, a jedni szukają kompromisu.

Każdy ma inne czynniki które kierują wyborem.

Ja osobiście nie chciałabym budować domu, który miał by mi sie podobać, i patrzec na niego tyle lat i się denerwować.

Lepiej czasami odłożyć w czasie, dozbierać, itp

Nie ujmuję tutaj oczywiście sytuacji gdzie ktoś musi wybudować cokolwiek bo nie ma gdzie mieszkać i patrzy tylko na to aby miec dach nad głową.

Myślę tez że nie ma brzydkich domów, bo kazdy ma inne gusta.

Lepiej miec mały prosty domek i dbac o niego i o ogród niż miec wielką posiadłość na którą nie ma się czasu ani pieniędzy poźniej aby o nią zadbać.

Masz rację. Ale jedno jest pewne ze dochodzimy do konkluzji iż jeden bedzie drozszy od drugiego przy tym samym metrażu. Prawda??

• 2 weeks później...
Witam.Ja zaczynam na wiosne 2015.Jestem na etapie zmian w projekcie .Wybralem ten z garażem ,który powiekszyłem o 1 m(szerokosc).Zmieniam rownież strop i projektanka wybrala mi terive bo mówi że jest za duża rozpiętość na monolityczny miedzy salonem a resztą.... i trzebaby dawać jakiś słup czy podciagi(nie znam sie na tym zbytnio).Strych będzie pewnie siłownią i graciarnią ,a moze w przyszłości jakieś pomieszczenia mieszkalne.Co myślicie o terivie?

• 2 weeks później...

Witam.Podpisałem umowę na budowę. Koszt fundamentów ,z izolacjami ,robotami kanalizacyjnymi,murowaniem wszystkich scian,stropem monolitycznym lub terivą(ten sam koszt robocizny) i wiencem 22 tyś zł .Zastanawiamy sie nad dachem czy 25 czy 30 stopni i czy dawać 2 czy 3 pustaki nad stropem... Na tą chwile przez najbliższe kilkanascie lat poddasze będzie jako strych(może siłownia częściowo) a może kiedyś zrobi się tam jakie s2 pokoiki + mała łazienka... Proszę o rady :)

Nie wiem jeszcze jak ze stropem czy teriva czy monolit bo cena za robozizne ta sama.

PS Michał jaką dachówkę masz i ile płaciłeś za metr połozenia?

Szukam powoli fachowców ,którzy zrobią mi więźbę z całym kryciem dachu.

Budujemy wersję z garazem poszerzonym o 1 metr :)

• 4 weeks później...

PS Michał jaką dachówkę masz i ile płaciłeś za metr połozenia?

Mam dachówkę Tondach Holenderka kolor czarna angoba

Płaciłem 50 zł / m2 i w tej cenie miałem: montaż całej konstrukcji dachu, położenie membrany, położenie dachówki, obróbki blacharskie okien, komina, pas podrynnowy, montaż okien dachowych, wyłazu dachowego, montaż rynien,