sw.mikolaj 23.05.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam,mam taki problem: działka na której zamierzam się budować znajduje się na skarpie (spadek tereny 3,5 m na 35 m) teren wymusza na mnie budowę piwnicy. Chcąc zminimalizować powierzchnię i ilość kondygnacji zdecydowałem się na projekt którym piwnica jest z jednej strony przyziemiem i stanowi cześć mieszkalną budynku. Moje pytanie jest odnośnie materiału z którego powinna być wykonana piwnica/przyziemie?wstępnie miała być wykonana z bloczków betonowych,w tej chwili jednak architekt z racji tego ze powinno być ciepło w tej "piwnicy" proponuje mi phorotherm.proszę o informację i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 23.05.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 a czy ściana od strony gruntu nie powinna być jako oporowa? U mnie tak miałem zaprojektowane. Jeśli ma być ciepło, to się ociepla odpowiednio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sw.mikolaj 23.05.2013 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 odpowiednio ocieplona i owszem, jednak z tego co zrozumiałem chodzi niby o to, że phorotherm łatwiej ogrzać . a ściana oporowa czyli uważasz ze powinny to być jednak bloczki betonowe tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 23.05.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 ściana oporowa musi mieć pewną wytrzymałość boczną, w uproszczeniu żadna murowana ściana nie ma takiej właściwości. Chyba, że wstawi słupy betonowe - zresztą to robota architekta, któremu płacisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sw.mikolaj 23.05.2013 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 ok rozumiem jednak ściany piwnic są murowane tak/? i wiem ze płace architektowi jednak wydaje mi się ze ściany z phorothermu poniżej gruntu to błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 23.05.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Zrób sobie garaż (podwójny?), kotłownię, pomieszczenie gospodarcze, spiżarnię (zawsze chłodno!) w tej piwnicy i będziesz bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sw.mikolaj 23.05.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 wszystkie te pomieszczenia znajdują się w tej części, moje pytanie dotyczy materiału z którego takowa piwnica powinna być wykonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyc 23.05.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 wszystkie te pomieszczenia znajdują się w tej części, moje pytanie dotyczy materiału z którego takowa piwnica powinna być wykonana tylko żelbet !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sw.mikolaj 23.05.2013 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 a dlaczego? nie widziałem takich rozwiązań w domkach jednorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madia 23.05.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 a dlaczego? nie widziałem takich rozwiązań w domkach jednorodzinnych My mamy dom jednorodzinny z piwnicą niczym schron betonowy. Nie wiem czy to nie był przerost formy nad treścią, ale faktem jest, że żadnych problemów z nią nie ma. Dom jest na stoku więc stąd ta piwnica, której na pewno by nie było gdyby nie to ukształtowanie terenu. Tutaj fotki poglądowe https://lh4.googleusercontent.com/-I77ULJoSgDo/SjlX0uVwgyI/AAAAAAAAGGE/fcfeXvq_GFo/s640/DSCN0302.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sw.mikolaj 23.05.2013 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 a jaki jest koszt wykonania takiej piwnicy z żelbetu mniej więcej w przeliczeniu na m 2 lub m 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madia 24.05.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Piwnica ma powierzchnię 120m2. Całość materiałów jaka została wykorzystana na piwnicę z fundamenetem i izolacją piwnicy w 2009 roku wyniosła nas 47.738zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.05.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 u mnie też podobnie wyszło, granice 50tyś, za piwnicę 90m2, obok fundament 25m2 pod garaż. Tylko nie bierz tej ceny jako dodatkowy koszt przy piwnicach, bo to jest stan 0. Przy budowie bez piwnic, wykonanie fundamentów i podłogi do stanu 0 tez będzie kosztować, a różnica pomiędzy tymi opcjami - będzie dodatkowym kosztem wykoanania piwnic, a to będzie duuuużo mniej niż 40-50tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 25.05.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Madia - a jak było z systemem szalunkowym? Tzn jaki był koszt wynajęcia tego, czas wynajęcia, jak długo zajęło montowanie? (fajny widok macie z okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madia 26.05.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Już zerkam do moich notatek... cena wynajęcia szalunków to 9200zł była uzwględniona w koszcie materiałów który podałam wyżej. Były one wynajęte na całość budowy, również na stropy czyli na jakieś 2 -3miesiące.Jeśli chodzi o robociznę za rozłożenie szalunków to jest to koszt 10500zł. Niestety nie pamiętam już ile trwało ich montowanie, jest to zakres kilku dni dla ekipy 4 osobowej(ich liczby też już nie jestem pewna). Dom stoi na obrzeżach Krakowa więc ceny też krakowskie:) A co do widoków to każdemu życzę takiej sielanki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts