Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budynek na skarpie a piwnica/parter

sw.mikolaj

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem: działka na której zamierzam się budować znajduje się na skarpie (spadek tereny 3,5 m na 35 m) teren wymusza na mnie budowę piwnicy. Chcąc zminimalizować powierzchnię i ilość kondygnacji zdecydowałem się na projekt którym piwnica jest z jednej strony przyziemiem i stanowi cześć mieszkalną budynku.

Moje pytanie jest odnośnie materiału z którego powinna być wykonana piwnica/przyziemie?

wstępnie miała być wykonana z bloczków betonowych,

w tej chwili jednak architekt z racji tego ze powinno być ciepło w tej "piwnicy" proponuje mi phorotherm.

proszę o informację i rady

a dlaczego? nie widziałem takich rozwiązań w domkach jednorodzinnych

My mamy dom jednorodzinny z piwnicą niczym schron betonowy. Nie wiem czy to nie był przerost formy nad treścią, ale faktem jest, że żadnych problemów z nią nie ma. Dom jest na stoku więc stąd ta piwnica, której na pewno by nie było gdyby nie to ukształtowanie terenu. Tutaj fotki poglądowe

https://lh4.googleusercontent.com/-I77ULJoSgDo/SjlX0uVwgyI/AAAAAAAAGGE/fcfeXvq_GFo/s640/DSCN0302.JPG

DSCN0352.JPG

DSCN0813.JPG

u mnie też podobnie wyszło, granice 50tyś, za piwnicę 90m2, obok fundament 25m2 pod garaż.

Tylko nie bierz tej ceny jako dodatkowy koszt przy piwnicach, bo to jest stan 0. Przy budowie bez piwnic, wykonanie fundamentów i podłogi do stanu 0 tez będzie kosztować, a różnica pomiędzy tymi opcjami - będzie dodatkowym kosztem wykoanania piwnic, a to będzie duuuużo mniej niż 40-50tyś.

Już zerkam do moich notatek... cena wynajęcia szalunków to 9200zł była uzwględniona w koszcie materiałów który podałam wyżej. Były one wynajęte na całość budowy, również na stropy czyli na jakieś 2 -3miesiące.Jeśli chodzi o robociznę za rozłożenie szalunków to jest to koszt 10500zł. Niestety nie pamiętam już ile trwało ich montowanie, jest to zakres kilku dni dla ekipy 4 osobowej(ich liczby też już nie jestem pewna). Dom stoi na obrzeżach Krakowa więc ceny też krakowskie:) A co do widoków to każdemu życzę takiej sielanki:)