Hydrozagadka 23.05.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam, szukam przyczyny nieproporcjonalnego zużycia ciepłej wody w stosunku do zimnej. Dla przykładu podczas mycia się proporcje zużycia ciepłej wody w stosunku do zimnej wyglądają 5:1, a nikt nie myje się w ukropie. Wydaje się, że problemem nie jest temperatura wody, gdyż po pewnym czasie woda odkręcona na ciepłą jest rzeczywiście gorąca; na marginesie taki test przeprowadził pracownik z zawiadomionej w tej sprawie Spółdzielni. Wodomierze były niedawno wymieniane (stare i nowe pokazują to samo) i nie są „odwrócone", tj. wodomierz ciepłej wody nie jest zainstalowany na zimnej. U sąsiadów sytuacja wygląda normalnie. Czy może być to kwestia nieodpowiedniego zamontowania wodomierzy odnośnie np. odstępów między wodomierzem a zagięciem przewodu lub niepoprawnego działania mieszadła w baterii? Gdzie szukać wytłumaczenia? Będę wdzięczny za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.05.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam, szukam przyczyny nieproporcjonalnego zużycia ciepłej wody w stosunku do zimnej. Dla przykładu podczas mycia się proporcje zużycia ciepłej wody w stosunku do zimnej wyglądają 5:1, a nikt nie myje się w ukropie. Wydaje się, że problemem nie jest temperatura wody, gdyż po pewnym czasie woda odkręcona na ciepłą jest rzeczywiście gorąca; na marginesie taki test przeprowadził pracownik z zawiadomionej w tej sprawie Spółdzielni. Wodomierze były niedawno wymieniane (stare i nowe pokazują to samo) i nie są „odwrócone", tj. wodomierz ciepłej wody nie jest zainstalowany na zimnej. U sąsiadów sytuacja wygląda normalnie. Czy może być to kwestia nieodpowiedniego zamontowania wodomierzy odnośnie np. odstępów między wodomierzem a zagięciem przewodu lub niepoprawnego działania mieszadła w baterii? Gdzie szukać wytłumaczenia? Będę wdzięczny za wskazówki. A proste testy/pomiary robiles? Odkrec tylko cieply kurek na kranie nalej do wiadra o znanej pojemnosci pare razy i zobacz co w tym czasie pokaza wodomierze ( w sensie czy sie zgadza z pojemnoscia wiadra) Potem to samo tylko z zimna woda. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydrozagadka 23.05.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 A proste testy/pomiary robiles? Tak. Test na ilość pobieranej tylko ciepłej(5 litrów) lub tylko zimnej(5litrów) wody nie pokazał nieprawidłowości. Wspomniałem o baterii, ponieważ przy wyśrodkowanej pozycji bardzo szybko kręci się obrotomierz ciepłej wody, towarzyszą temu leniwe podrygi obrotomierza zimnej, woda natomiast jest chłodna lub ledwo ciepła. Zastanawiam się, czy nie zbadać dokładniej temp. wody ciepłej? Na dotyk po pewnym czasie jest gorąca, jednak problem istnieje. Może jednak jest za niska? Dlaczego w takim razie tylko u mnie, a nie w całym pionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Tak. Test na ilość pobieranej tylko ciepłej(5 litrów) lub tylko zimnej(5litrów) wody nie pokazał nieprawidłowości. Wspomniałem o baterii, ponieważ przy wyśrodkowanej pozycji bardzo szybko kręci się obrotomierz ciepłej wody, towarzyszą temu leniwe podrygi obrotomierza zimnej, woda natomiast jest chłodna lub ledwo ciepła. Zastanawiam się, czy nie zbadać dokładniej temp. wody ciepłej? Na dotyk po pewnym czasie jest gorąca, jednak problem istnieje. Może jednak jest za niska? Dlaczego w takim razie tylko u mnie, a nie w całym pionie? Wiesz jesli odkrecisz tylko kurek z ciepla woda i leci np 10l/minute cieplej (wedlug wskazan wodomierza i wiaderka), tak samo z zimna, a potem ustawiasz kran po polowie (czyli teoretycznie powinno leciec np 5l cieplej i 5l zimnej na minute), a wedlug wskazan licznikow leci wiecej niz 5l/h cieplej to wydaje mi sie to podstawa do reklamacji, upierania sie ze cos jest zle. Albo moze sprobuj inaczej. Odkrec w lazience tylko ciepla wode. Leci 5l/min do wiadra i tyle pokazuje cieply wodomierz. A co sie stanie jak w tym samym czasie otworzysz tylko zimna ale na innym kranie (np w kuchni). Cieply wodomierz bedzie sie krecil tak samo, czy moze przyspieszy? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.05.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 porób pomiary temperatury wody w stosunku do czasu jej pobierania, prawdopodobnie masz problem z cyrkulacją, druga prawdopodobna przyczyna to wahania ciśnienia które wodomierz liczy jako pobory odpisuj licznik zaraz po zamknięciu wody i przed jej otwarciem, na którym piętrze mieszkasz i jaki wysoki to blok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oslo88 24.05.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Ten test zrób na większej ilości wody, wanne jak masz i znasz pojemność, odkręć do oporu bo na 5, 10 litrach nie jest w stanie się rozkręcić wodomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydrozagadka 25.05.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Leci 5l/min do wiadra i tyle pokazuje cieply wodomierz. A co sie stanie jak w tym samym czasie otworzysz tylko zimna ale na innym kranie (np w kuchni). Cieply wodomierz bedzie sie krecil tak samo, czy moze przyspieszy? Nie zauważyłem zmiany w obrotach przy odkręcaniu zimnej wody na innym kranie. Nie wspomniałem, że piony dostarczające wodę są dwa. Kuchnia ma osobne wodomierze, gdzie nie ma takiego problemu. porób pomiary temperatury wody w stosunku do czasu jej pobierania, prawdopodobnie masz problem z cyrkulacją Sąsiad powyżej twierdzi, że u niego takie zjawisko nie występuje. Czy problemy z cyrkulacją nie dotyczyłby również jego? Jaki test najlepiej pokaże, że cyrkulacja jest nieprawidłowa? druga prawdopodobna przyczyna to wahania ciśnienia które wodomierz liczy jako pobory odpisuj licznik zaraz po zamknięciu wody i przed jej otwarciem, na którym piętrze mieszkasz i jaki wysoki to blok? Mieszkam na trzecim, przedostatnim piętrze. Nie spostrzegłem, aby np. liczniki kręciły się dłużej niż czas poboru wody. Sama ilość pobieranej wody też byłaby ok, gdyby odczyty licznika ciepłej dotyczyły zimnej i na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.05.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Sama ilość pobieranej wody też byłaby ok, gdyby odczyty licznika ciepłej dotyczyły zimnej i na odwrót. Może po prostu zużywasz tyle ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.05.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 do sprawdzenia cyrkulacji musisz mieć dobry termometr elektroniczny a najlepiej bezdotykowy i zmierzyć czas w jakim temperatura się ustabilizuje, ale jak sąsiad powyżej niema tego problemu to sprawdzał bym zużycie poszczególnych mieszkańców u Ciebie, może ktoś ma zwyczaj mycia zębów z odkręconym kranem lub inny podobny np golenia nóg u pań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydrozagadka 26.05.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Wczoraj po przeczytaniu odpowiedzi Forumowiczów(za wszystkie dziękuję), zacząłem skłaniać się do nieodpowiedniej cyrkulacji jako rozwiązania problemu. Już wcześniej rozważałem taki wariant. Nie pasowało mi jednak, że w mieszkaniu nade mną zużycie jest w normie. Poza tym potrzebowałbym wiarygodnego testu na potwierdzenie tej tezy. Pracownik Spółdzielni, który był u mnie w tej sprawie, odkręcił ciepłą wodę i pokazał, że jest bardzo ciepła. Dla niego wszystko jest w porządku. Przed snem wziąłem prysznic, umyłem zęby i spisałem stan liczników z tych czynności: 62 litry ciepłej wody i 8 litrów zimnej. Dla mnie to nie wygląda w porządku, ale nie wiem, jak udowodnić, że to cyrkulacja jest winna. Z drugiej strony dodam, że woda odkręcona tylko na ciepłą jest naprawdę gorąca. Dzisiaj badałem temperaturę i po niedługiej chwili musiałem cofnąć rękę spod strumienia. Zaraz po tym ustawiłem baterię w moim odczuciu na letnią i do takich samych obrotów licznika ciepłej doszły bardzo powolne obroty licznika zimnej. Już sam nie wiem co o tym myśleć. Może po prostu zużywasz tyle ciepłej wody? Miałem nadzieję że to nieprawda, ale wszystko na to wskazuje:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydrozagadka 26.05.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 do sprawdzenia cyrkulacji musisz mieć dobry termometr elektroniczny a najlepiej bezdotykowy i zmierzyć czas w jakim temperatura się ustabilizuje, ale jak sąsiad powyżej niema tego problemu to sprawdzał bym zużycie poszczególnych mieszkańców u Ciebie, może ktoś ma zwyczaj mycia zębów z odkręconym kranem lub inny podobny np golenia nóg u pań Nie rozumiem fragmentu o stabilizowaniu się temperatury. Chodzi o to jak szybko woda odkręcona tylko na ciepłą osiąga np. 55-60 stopni? Z sąsiadem wymieniłem informacje przy okazji "dzień dobry". Tutaj jest dużo czynników, dlatego nie mogę być absolutnie pewien odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.05.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 jak szybko dojdzie do najwyższej stabilnej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts