SKL 23.05.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Uszanowanie!Na wstępie grzecznie się witam ponieważ jest to mój debiut na forum. Oczywiście z góry będę wdzięczny wszystkim ludziom dobrej woli za radę i pomoc;) ponieważ po dzisiejszym spotkaniu na budowie mam w głowie symulator lotów kosmicznych:bash:Nie jestem budowlańcem i sporo informacji to dla mnie nowość. Aktualnie jestem przed wyborem tynków wewnątrz budynku jednorodzinnego. Firma, która dotychczas była na placu boju zaproponowała mi tynki cementowo - wapienne (Caparol Interior) - koszt całej zabawy 30zł/m2 - materiał+robocizna na "gotowo". Później "gipsówka" w cenie 23zł/m2 z materiałem lub 17zł/m2 bez materiału za samą robociznę.Czy ten rodzaj tynków i zaproponowana cena jest dobra? Naczytałem się na forum o rodzajach tynków i domyślam się, że ile osób tyle zdań niemniej chciałbym poznać orientacyjne ceny za różne warianty tynkowe i inne opinie. Budowa jest w okolicach Częstochowy (pow. kłobucki).Będę wdzięczny za każdą informację.Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_gielecinski 23.05.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Nie wiem jakie są ogólnie ceny w Twoim rejonie ale w mazowieckim można znaleźć tańsze ekipy,np cementówke za 25-28zł a i sama robocizna za gipsowe jest moim zdaniem za wysoka.Sam wykonuje tynki gipsowe i biorę 14zł za robocizne.Ale jak mówiłem takie są ceny w mazowieckim.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 28.05.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 30pln za metr to troche duzo, jezeli masz klasc gipsna cemt-wapno to lepiej od razu zrobic gips i nie placic 2 razy.Tynki cement-wapno mozna zrobic tak ze kladzenie na nie gipsu nie jest konieczne. Przemysl to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 28.05.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 zrób cem.-wapienne pod malowanie i po kłopocie. Tylko najpierw zanim weźmiesz jakąś ekipę, to poświęć trochę czasu i objedź ich ze 2 budowy zobaczyć jak to po pomalowaniu wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKL 28.05.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Troszkę przynajmniej się nakierowałem cenowo. Zrobiłem wywiad i inne firmy proponują w granicach 14 - 18zł/m2 tynków cementowo - wapiennych. Nie ukrywam, że mam teraz gwoździa odnośnie tego co oznacza takie zrobienie tynków cementowo-wapiennych, że bez gipsowania nadają się do malowania? Na co zawracać uwagę i o co pytać podczas rozmowy? Będę wdzięczny za radę ponieważ jutro przyjeżdża pierwsza firma na rekonesans.Mam natomiast pytanie o opinię - tynki z worka czy raczej tradycyjnie łopata, piach, cement itd i robota ręczna? Oczywiście kwestia czasochłonności jest tu oczywista natomiast ciekaw jestem Waszej opinii dotyczącej tej kwestii. Młodzi ludzie zauważyłem proponują maszyny i tynk z worków natomiast doświadczeni murarze tylko i wyłącznie kielnia. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 29.05.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Jestesmy wlasnie po tynkach cementowo-wapiennych - cena za m2 22,00pln (material+robocizna). Ekipa polecana, tynk zrobiony pod malowanie tak, zeby zadnych gladzi juz nie klasc. Dlaczego maszynowo: bo wyszlo o polowe taniej, robota duzo szybciej, tynk nie zawiera tak duzej ilosci wody jak przy kladzeniu tradycyjnym (czyli szybciej schnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 29.05.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 tynk nie zawiera tak duzej ilosci wody jak przy kladzeniu tradycyjnym (czyli szybciej schnie). hmm ciekawe ... zawsze się czegoś nowego na fm nauczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 30.05.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 hmm ciekawe ... zawsze się czegoś nowego na fm nauczę Tak zostalam poinformowana przez ekipe, ktora kladzie tradycyjnie tynki (ta sama ekipa, ktora budowala nam dom od podstaw i pierwsza byla brana pod uwage w wykonczeniowce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 30.05.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Tak zostalam poinformowana przez ekipe, ktora kladzie tradycyjnie tynki (ta sama ekipa, ktora budowala nam dom od podstaw i pierwsza byla brana pod uwage w wykonczeniowce). Ok rozumiem:) Jestesmy wlasnie po tynkach cementowo-wapiennych - cena za m2 22,00pln (material+robocizna). Ekipa polecana, tynk zrobiony pod malowanie tak, zeby zadnych gladzi juz nie klasc. Dlaczego maszynowo: bo wyszlo o polowe taniej, robota duzo szybciej, tynk nie zawiera tak duzej ilosci wody jak przy kladzeniu tradycyjnym (czyli szybciej schnie). to za te tynki tradycyjne chcieli ok 44 zł !? Z tym, że prace przebiegają dużo szybciej akurat mieli rację. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 31.05.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 [quote to za te tynki tradycyjne chcieli ok 44 zł !? Z tym, że prace przebiegają dużo szybciej akurat mieli rację. Pozdrawiam. No dobra, sprawdzilam - przerysowalam - chcieli 30 zl za m2, ale przy 420m2 wychodzi spora roznica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 31.05.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Uszanowanie! Firma, która dotychczas była na placu boju zaproponowała mi tynki cementowo - wapienne (Caparol Interior) - koszt całej zabawy 30zł/m2 - materiał+robocizna na "gotowo". Później "gipsówka" w cenie 23zł/m2 z materiałem lub 17zł/m2 bez materiału za samą robociznę. Czy ten rodzaj tynków i zaproponowana cena jest dobra? Cena faktycznie z kosmosu. Obecnie jestem na etapie tynkowania (tynki cem. wap., jedynie sufity gipsowe) i wszędzie gdzie pytałem w okolicy cena wynosi ok. 25 zł/m2. Tynki mam zacierane gładzią wapienną (nie mylić z gipsową) i jak dla mnie efekt rewelacyjny, gotowe pod malowanie. Cena 26 zł./m2, oczywiście obejmuje ona kątowniki na narożnikach oraz listwy dylatacyjne przy oknach. Tynkują agregatem z gotowych zapraw Baumita i Kreisela, najpierw obrzutka, tynk cem-wap i na to gładź wapienna. Również nie widzę żadnego sensu w kładzeniu tynku cem-wap i na to jeszcze gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 31.05.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 a jaka gładź wapienna jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpi87 31.05.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Aż się zarejestrowałem specjalnie jak zobaczyłem jak blisko mnie mieszkasz Ja jesienią zeszłego roku miałem tynki - ekipa z Truskolas. Cena 18zł za robociznę ale od razu gładzone tak, żeby nie trzeba było robić gipsówek. Tynki już solidnie przeschły i teraz wchodzą malarze, ale póki jeszcze nie przykryli surowego tynku to możesz podjechać zobaczyć jak to wygląda. Tynki są na tyle gładkie że nie trzeba robić gipsówki. Przynajmniej ja już nie pakuję się w gipsówki bo to dodatkowe koszty, a kasa na pewno sie przyda. Chłopaki robili tradycyjnie - 800m2 - tir dobrego piachu, 3 palety cementu i kilka ton wapna lasowanego. Wszystko kielnią rzucane na 3 razy więc dobrze trzyma się ściany. Jak dla mnie wyszło elegancko i malarz też chwalił że równo. A skoro drugi fachowiec chwali poprzednika to musi być ok Jeśli chciałbyś namiary na ekipę albo podjechac zobaczyć sobie jak wgląda gotowa robota (Opatów) to daj znać na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 31.05.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 a jaka gładź wapienna jeśli można spytać? Kreisel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 31.05.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Aż się zarejestrowałem specjalnie jak zobaczyłem jak blisko mnie mieszkasz . Istnieje mała niezgodność z tym co piszesz a datą Twojej rejestracji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpi87 02.06.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Właściwie chodziło o pierwszy post, co nie zmienia głównej idei postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotroson 02.07.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Odkurzę trochę ten temat z pytaniem o pomoc zdobyciu namiaru na tynkarzy w okolicach Częstochowy. Mam do zrobienia ok 330m2, chcę tynki gipsowe. Jeśli może ktoś mi kogoś polecić to będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDP 06.07.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 zrób cem.-wapienne pod malowanie i po kłopocie. to prawda, u nas ściany wewnętrze mimo iż to tynki cementowo-wapienne gładkie jak kartka papieru! nic, tylko gruntować i malować! Tylko najpierw zanim weźmiesz jakąś ekipę, to poświęć trochę czasu i objedź ich ze 2 budowy zobaczyć jak to po pomalowaniu wygląda to też prawda, ale czasem się nie sprawdza. Widzieliśmy prace ekipy, która te tynki robiła i niestety mimo iż ściany głaciuśkie, to nie obyło się bez spękań w kilku miejscach, na szczęście pojawiły się pajączki wyłącznie na ścianach - sufit idealny, coś tam poradzimy przy okazji kładzenia gładzi na poddaszu, a teraz "GWÓŹDŹ programu":cool: dosłownie i w przenośni.... któryś mądrala z ekipy tynkującej władował 3-calowy gwóźdź w kabel siłowy w garażu:bash: podejrzewam, że przybił go gwoździem do ściany bo mu "wyłaził" przy obrzutce, a potem już poszło... i wyszło, przy okazji montażu gniazdek, włączników i włączeniu instalacji elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 14.07.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 powiem tak - do cementowo wapiennych gotowych pod malowanie musi być sprawdzona ekipa....należy obejrzeć kilka ich prac i porozmawiać z inwestorami ja wziąłem z ogłoszenia... uczmy się na cudzych błędach https://picasaweb.google.com/104291972191658430822/20130413?authkey=Gv1sRgCPvM7drD2YHxlQE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 16.07.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 powiem tak - do cementowo wapiennych gotowych pod malowanie musi być sprawdzona ekipa....należy obejrzeć kilka ich prac i porozmawiać z inwestorami ja wziąłem z ogłoszenia... uczmy się na cudzych błędach https://picasaweb.google.com/104291972191658430822/20130413?authkey=Gv1sRgCPvM7drD2YHxlQE hardcorowo!!! jak sie historia zakonczyla? zaplaciles im za to czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts