mest 28.07.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Też jestem na etapie wyboru rodzaju tynków. Mam różne myśli. Dom budowany z Ytonga i chciałbym tynki cem-wap ale nie wierzę w to, że ktoś położy mi je od razu pod malowanie, więc trzeba będzie nałożyć jeszcze gładź. Wniosek podwójny koszt. Tynki gipsowe? Są kruche, ale czy aż tak, żeby z nich rezygnować? Mam trochę dylematów, jak przy każdym etapie z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 29.07.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Też jestem na etapie wyboru rodzaju tynków. Mam różne myśli. Dom budowany z Ytonga i chciałbym tynki cem-wap ale nie wierzę w to, że ktoś położy mi je od razu pod malowanie, więc trzeba będzie nałożyć jeszcze gładź. Wniosek podwójny koszt. Tynki gipsowe? Są kruche, ale czy aż tak, żeby z nich rezygnować? Mam trochę dylematów, jak przy każdym etapie z resztą. Nie da się zrobić pod malowanie? Da się, da...... Proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 29.07.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Też jestem na etapie wyboru rodzaju tynków. Mam różne myśli. Dom budowany z Ytonga i chciałbym tynki cem-wap ale nie wierzę w to, że ktoś położy mi je od razu pod malowanie, więc trzeba będzie nałożyć jeszcze gładź. Wniosek podwójny koszt. Tynki gipsowe? Są kruche, ale czy aż tak, żeby z nich rezygnować? Mam trochę dylematów, jak przy każdym etapie z resztą. popieram przedmówcę. Pewnie, że się da. Sam takowe posiadam i jestem z nich cholernie zadowolony. Przez 1,5 roku jak mieszkam, przy dziecku, zwierzakach i imprezach jakie w chacie mają miejsce, tynki gipsowe wyglądałyby fatalnie . Gładzi nie braliśmy pod uwagę. Pięknie wyglada ściana z "fakturką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 29.07.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 29.07.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie musi być różnic w fakturze, zależy jakich materiałów i technik używasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 29.07.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ścianki kolankowe mam wytynkowane, skosy i sufity z GK. Różnica jest, ale niespecjalnie zauważalna. Wszelkie pozostałe zabudowy z GK zostały potem wytynkowane - np ścianka na której wisi TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 29.07.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 U Ciebie jest zauważalna u kogoś może nie być. Ktoś chce mieć gładko ktoś szorstko, kwestia gustu. Jest to bardzo indywidualna sprawa nie rozumiem problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.07.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) U Ciebie jest zauważalna u kogoś może nie być. Ktoś chce mieć gładko ktoś szorstko, kwestia gustu. Jest to bardzo indywidualna sprawa nie rozumiem problemu A ja mam pytanie - poproszę o definicję tynku pod malowanie. Co to znaczy? Do tej pory wiedziałem że jest bodajże 6 klas tynków teraz się dowiaduję o 7. Przestrzegam przed tego typu bagatelizowaniem sprawy. Wyjaśniajcie sobie z wykonawcą co oznacza ten termin "pod malowanie" oraz zakres prac do wykonanie przez tynkarza bo możecie obudzić się z ręką w nocniku jak mój znajomy. Edytowane 29 Lipca 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 29.07.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Myślałem, że odpowiadam tej samej osobie a tu już chyba trzy się przewinęły. Gapa ze mnie . Co do klasy tynku to nigdy nie biegałem z suwmiarką po ścianach, jeżeli zamawiałem tynk to zawsze wcześniej ustalałem dokładnie o co mi chodzi i nigdy nie miałem kłopotów z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.07.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Ponieważ jestem świeżo po przyglądaniu się pracy biegłego sądowego właśnie u mojego kolegi wszystkim budującym polecam przed spotkaniem z tynkarzem zapoznanie się z PN-70/B-10100. W naszych projektach z reguły są tynki klasy III co to oznacza dowiecie się z tej normy. Słowo pod malowanie nic nie znaczy. W umowie należy określić klasę tynku. Jednocześnie pragnę zwrócić wam uwagę na fakt iż nie jest rolą tynkarza prostowanie gniazdek czy wkuwanie przewodów bo wystają lub tego typu podobne rzeczy. W tym przypadku ma on do wyboru trzy warianty.1. Ryzykując że coś spierniczy to poprawić2. Wstrzymać pracę i wezwać inwestora do niezbędnych poprawek aby mógł on dalej wykonać swoje zadanie.3. Wykonać swoją pracę nie zwracając uwagi na błędy poprzednika (elektryka czy hydraulika) i informuję was że będzie to zgodne ze sztuką i nic mu nie będziecie mogli zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 29.07.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 O matko! Musiał bym upaść na głowę by łazić po sądach bo tynk nie spełnia jakiejś norm. I co z tego? Warto tracić życie na takie pie…ły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 30.07.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 uściślijmy. Tynk CW "pod malowanie", to tynk zatarty na gładko z fakturą kruszywa, które znajduje się w jego składzie. Najczęściej robiony maszynowo z gotowych mieszanek (worków). Taki tynk NIGDY nie będzie idealnie gładki. Jeśli ktoś chce mieć "lustro". wtedy kładzie gładż.Jeśli chodzi o klasy tynków, normy i inne duperele. Czy nie lepiej wziąć ekipę po obejrzeniu ich poprzednich realizacji?? Ja swoją trafiłem całkowicie przypadkiem. Jechałem obok budowanego domu. Na podjeżdzie stał bus z napisem tynki maszynowe. Zatrzymałem auto, wszedłem do środka, zobaczyłem robotę chłopaków, zaprosiłęm do siebie na oględziny. Przyjechali, obejrzeli, ustaliliśmy termin roboty i stawki. We wskazanym terminie przyjechali, uwinęli się z robotą. Efekt az miło popatrzeć. W tym roku, jakieś 2 m-ce temu jeszcze mi elewację trzasnęli. Efekt równie zadowalający.Tak chyba łatwiej, niż się póżniej z kimś po sądach ciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duke-R 12.08.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Mnie za tynki tradycyjne, kładzione ręcznie (wykończone gipsem), które inny fachowiec ocenił na dobrze zrobione wycenił wykonawca(podobno najlepszy w okolicy) na 18 zł/m2 za robociznę. Widzę, po waszych wpisach że to raczej góna półka cenowa (okolice Krakowa, Bochni). Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez duke-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromusek 15.08.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) EDIT: post do kasacji. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez gromusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 15.08.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 no ja za robociznę w tamtym roku płaciłem 11,5 zł m2 (kładzione maszynowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.08.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 O matko! Musiał bym upaść na głowę by łazić po sądach bo tynk nie spełnia jakiejś norm. I co z tego? Warto tracić życie na takie pie…ły? to teraz na spokojnie obejrzyj sobie moje tynki ( galeria w stopce) i jeszcze raz odpowiedz sobie na pytanie czy faktycznie trzeba "upaść na głowę żeby łazić po sądach bo tynk nie spełnia kryteriów" Mój tynk nie spełnia kryteriów - wykonawca nie chce poprawić - to co - mam to zostawić tak jak jest? odpuścić ? Jak tak będę robił i Ty będziesz szerzył takie teorie jak wyżej - to tacy wykonawcy będą wyrastać jak grzyby po deszczu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.08.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 A czmu nie da się położyć tynków c/w "jak gładzi"? Kwestia grubości wypełniacza. Ja wiem, że dla wielu ekip wypełniaczem jest drobny piasek, ale przecież można dać też piasek kwarcowy (jakoś inaczej się to nazywa ten "piasek") o grubości ziarna 0,2 - 0,4 - a potem gąbeczką... i sie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.08.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A czmu nie da się położyć tynków c/w "jak gładzi"? Kwestia grubości wypełniacza. Ja wiem, że dla wielu ekip wypełniaczem jest drobny piasek, ale przecież można dać też piasek kwarcowy (jakoś inaczej się to nazywa ten "piasek") o grubości ziarna 0,2 - 0,4 - a potem gąbeczką... i sie da. z tego co wiem - to cementowo wapienne nigdy nie bądą miały takiej struktury jak gładź... właśnie dlatego że inną gramaturę ma piasek a inną gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.08.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 W garażu mam c/w i muszę przyznać, że bardzo ładnie wygląda, delikatna równomiernie rozłożona struktura... spokojnie dałyby radę w reszcie domu. Wszystko zależy od umiejętności ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.08.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 atsyrunt: oj tam oj tam.... taż pisałem o wypelniaczu aka piasku. Wypełniaczem może być też ziarno o grubości do 0,4 mm - ekhm to taka grubość mąki sklepowej... Potem gąbeczką jeszcze poprawić i jest gładziutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts