Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne

Recommended Posts

Też jestem na etapie wyboru rodzaju tynków. Mam różne myśli. Dom budowany z Ytonga i chciałbym tynki cem-wap ale nie wierzę w to, że ktoś położy mi je od razu pod malowanie, więc trzeba będzie nałożyć jeszcze gładź. Wniosek podwójny koszt. Tynki gipsowe? Są kruche, ale czy aż tak, żeby z nich rezygnować? Mam trochę dylematów, jak przy każdym etapie z resztą.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też jestem na etapie wyboru rodzaju tynków. Mam różne myśli. Dom budowany z Ytonga i chciałbym tynki cem-wap ale nie wierzę w to, że ktoś położy mi je od razu pod malowanie, więc trzeba będzie nałożyć jeszcze gładź. Wniosek podwójny koszt. Tynki gipsowe? Są kruche, ale czy aż tak, żeby z nich rezygnować? Mam trochę dylematów, jak przy każdym etapie z resztą.

Nie da się zrobić pod malowanie? :)

Da się, da......

Proszę o kontakt.

popieram przedmówcę. Pewnie, że się da. Sam takowe posiadam i jestem z nich cholernie zadowolony. Przez 1,5 roku jak mieszkam, przy dziecku, zwierzakach i imprezach jakie w chacie mają miejsce, tynki gipsowe wyglądałyby fatalnie :D.

Gładzi nie braliśmy pod uwagę. Pięknie wyglada ściana z "fakturką" :)

U Ciebie jest zauważalna u kogoś może nie być. Ktoś chce mieć gładko ktoś szorstko, kwestia gustu. Jest to bardzo indywidualna sprawa nie rozumiem problemu :)

A ja mam pytanie - poproszę o definicję tynku pod malowanie. Co to znaczy? Do tej pory wiedziałem że jest bodajże 6 klas tynków teraz się dowiaduję o 7.

Przestrzegam przed tego typu bagatelizowaniem sprawy. Wyjaśniajcie sobie z wykonawcą co oznacza ten termin "pod malowanie" oraz zakres prac do wykonanie przez tynkarza bo możecie obudzić się z ręką w nocniku jak mój znajomy.

Edytowane przez plusfoto

Ponieważ jestem świeżo po przyglądaniu się pracy biegłego sądowego właśnie u mojego kolegi wszystkim budującym polecam przed spotkaniem z tynkarzem zapoznanie się z PN-70/B-10100. W naszych projektach z reguły są tynki klasy III co to oznacza dowiecie się z tej normy. Słowo pod malowanie nic nie znaczy. W umowie należy określić klasę tynku. Jednocześnie pragnę zwrócić wam uwagę na fakt iż nie jest rolą tynkarza prostowanie gniazdek czy wkuwanie przewodów bo wystają lub tego typu podobne rzeczy. W tym przypadku ma on do wyboru trzy warianty.

1. Ryzykując że coś spierniczy to poprawić

2. Wstrzymać pracę i wezwać inwestora do niezbędnych poprawek aby mógł on dalej wykonać swoje zadanie.

3. Wykonać swoją pracę nie zwracając uwagi na błędy poprzednika (elektryka czy hydraulika) i informuję was że będzie to zgodne ze sztuką i nic mu nie będziecie mogli zrobić.

uściślijmy. Tynk CW "pod malowanie", to tynk zatarty na gładko z fakturą kruszywa, które znajduje się w jego składzie. Najczęściej robiony maszynowo z gotowych mieszanek (worków). Taki tynk NIGDY nie będzie idealnie gładki. Jeśli ktoś chce mieć "lustro". wtedy kładzie gładż.

Jeśli chodzi o klasy tynków, normy i inne duperele. Czy nie lepiej wziąć ekipę po obejrzeniu ich poprzednich realizacji?? Ja swoją trafiłem całkowicie przypadkiem. Jechałem obok budowanego domu. Na podjeżdzie stał bus z napisem tynki maszynowe. Zatrzymałem auto, wszedłem do środka, zobaczyłem robotę chłopaków, zaprosiłęm do siebie na oględziny. Przyjechali, obejrzeli, ustaliliśmy termin roboty i stawki. We wskazanym terminie przyjechali, uwinęli się z robotą. Efekt az miło popatrzeć. W tym roku, jakieś 2 m-ce temu jeszcze mi elewację trzasnęli. Efekt równie zadowalający.

Tak chyba łatwiej, niż się póżniej z kimś po sądach ciągać.

• 2 weeks później...
Mnie za tynki tradycyjne, kładzione ręcznie (wykończone gipsem), które inny fachowiec ocenił na dobrze zrobione wycenił wykonawca(podobno najlepszy w okolicy) na 18 zł/m2 za robociznę. Widzę, po waszych wpisach że to raczej góna półka cenowa (okolice Krakowa, Bochni). Edytowane przez duke-R

O matko! Musiał bym upaść na głowę by łazić po sądach bo tynk nie spełnia jakiejś norm. I co z tego? Warto tracić życie na takie pie…ły?

to teraz na spokojnie obejrzyj sobie moje tynki ( galeria w stopce) i jeszcze raz odpowiedz sobie na pytanie czy faktycznie trzeba "upaść na głowę żeby łazić po sądach bo tynk nie spełnia kryteriów"

Mój tynk nie spełnia kryteriów - wykonawca nie chce poprawić - to co - mam to zostawić tak jak jest? odpuścić ?

Jak tak będę robił i Ty będziesz szerzył takie teorie jak wyżej - to tacy wykonawcy będą wyrastać jak grzyby po deszczu....

A czmu nie da się położyć tynków c/w "jak gładzi"? Kwestia grubości wypełniacza. Ja wiem, że dla wielu ekip wypełniaczem jest drobny piasek, ale przecież można dać też piasek kwarcowy (jakoś inaczej się to nazywa ten "piasek") o grubości ziarna 0,2 - 0,4 - a potem gąbeczką... i sie da.

A czmu nie da się położyć tynków c/w "jak gładzi"? Kwestia grubości wypełniacza. Ja wiem, że dla wielu ekip wypełniaczem jest drobny piasek, ale przecież można dać też piasek kwarcowy (jakoś inaczej się to nazywa ten "piasek") o grubości ziarna 0,2 - 0,4 - a potem gąbeczką... i sie da.

z tego co wiem - to cementowo wapienne nigdy nie bądą miały takiej struktury jak gładź... właśnie dlatego że inną gramaturę ma piasek a inną gips :)