atsyrut 22.08.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 niby tak ale moim zdaniem tynki cementowo wapienne bez względu na wypełniacz nie będą miały takiej gładkości jak gładź.... mogę się mylić ale po mojej wpadce z tynkarzami - oglądałem kilkanaście prac tynków cementowo wapiennych robionych przez różne ekipy i z różnego materiału. żadne nie miały struktury gładzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.08.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ja widziałem taką strukturę... Stąd wiem, że się da... I robił to gość, mieszał sobie sam na budowie, korzystał z wapna gaszonego... już ma kilku chętnych na takowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 23.08.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 niby tak ale moim zdaniem tynki cementowo wapienne bez względu na wypełniacz nie będą miały takiej gładkości jak gładź.... mogę się mylić ale po mojej wpadce z tynkarzami - oglądałem kilkanaście prac tynków cementowo wapiennych robionych przez różne ekipy i z różnego materiału. żadne nie miały struktury gładzi Struktury gładzi nieda się osiągnąć tynkiem - gładź to tak jak by szyba, przynajmniej ja to porównuje w ten sposób. Tynk cem - wap. jest z drobniutką strukturką - DROBNIUTKĄ Niedowiarków zapraszam na budowę - da się zrobić naprawdę fajne tynki cem - wapienne. Atsyrut: to co ty masz na ścianach (oglądałem zdjęcia) to jest u mnie warstwą podkładową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 27.08.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Struktury gładzi nieda się osiągnąć tynkiem - gładź to tak jak by szyba, przynajmniej ja to porównuje w ten sposób. Tynk cem - wap. jest z drobniutką strukturką - DROBNIUTKĄ Niedowiarków zapraszam na budowę - da się zrobić naprawdę fajne tynki cem - wapienne. Atsyrut: to co ty masz na ścianach (oglądałem zdjęcia) to jest u mnie warstwą podkładową No właśnie o tym mówię gładź to gładź - natomiast tynk to tynk - który może mieć strukturę bardzo gładką - ale nigdy nie będzie "szybą" Oczywiście tynk można i da się zrobić ładny i gładki... tylko trzeba mieć wprawę w tym co się robi... Jak to co ja mam na ścianach ? Według firmy wykonującej - jest to tynk cementowo wapienny wykonywany tradycyjnie z kwarcem - gotowy pod malowanie Według rzeczoznawcy budowlanego, kierownika budowy i kilku innych firm tynkarskich - to jest fuszerka budowlana. w tej chwili czekam jeszcze na definicję sądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markwal 02.09.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Witam PaństwaSadzę, że jestem we właściwym temacie. Poproszę znawców tematu o poradę. Otóż planuję remont klatki schodowej wraz z dwoma korytarzami w budynku jednorodzinnym piętrowym. Budynek wybudowany w latach 70-tych – tynki cementowo wapienne dość nierówne. Tak się złożyło, że pomieszczenia pokoje, łazienki zlokalizowane na obu poziomach już przeszły remont generalny. Pozostała jeszcze klatka schodowa wraz z korytarzami. Niby nic wielkiego ale jest pewien problem, mianowicie z przystąpieniem do remontu podstawowego ciągu komunikacyjnego po budynku, praktycznie wyłączony będzie dostęp do innych pomieszczeń pokoje i łazienki. Dobrze by było nie przeszkadzać w trakcie remontu wykonawcom przemieszczając się między pomieszczeniami, po drugie codzienne przywracanie klatki z korytarzami do stanu używalności też nastręcza mnóstwo dodatkowych zajęć porządkowych. Dodam, że mam kłopoty ruchowe spowodowane chorobą. Przeraża mnie również fakt, że przy zastosowaniu technologii gładzi gipsowej na ścianach nie da się wykluczyć zakurzenia pozostałych pomieszczeń. Dlatego też myślę o zastosowaniu innych struktur wewnętrznych na ścianach np. żywicznych lub innych nie powodujących tak okropnego kurzenia i zapylenia. Stąd moje pytanie do Państwa jakie zastosować technologie przy odświeżaniu ścian, z jakiego materiału, jak to się ma do ceny np. 1 m2, oczywiście w cenach szacunkowych w porównaniu do tradycyjnej technologii, ściany z gładzi gipsowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 05.09.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Witam Państwa Sadzę, że jestem we właściwym temacie. Poproszę znawców tematu o poradę. Otóż planuję remont klatki schodowej wraz z dwoma korytarzami w budynku jednorodzinnym piętrowym. Budynek wybudowany w latach 70-tych – tynki cementowo wapienne dość nierówne. Tak się złożyło, że pomieszczenia pokoje, łazienki zlokalizowane na obu poziomach już przeszły remont generalny. Pozostała jeszcze klatka schodowa wraz z korytarzami. Niby nic wielkiego ale jest pewien problem, mianowicie z przystąpieniem do remontu podstawowego ciągu komunikacyjnego po budynku, praktycznie wyłączony będzie dostęp do innych pomieszczeń pokoje i łazienki. Dobrze by było nie przeszkadzać w trakcie remontu wykonawcom przemieszczając się między pomieszczeniami, po drugie codzienne przywracanie klatki z korytarzami do stanu używalności też nastręcza mnóstwo dodatkowych zajęć porządkowych. Dodam, że mam kłopoty ruchowe spowodowane chorobą. Przeraża mnie również fakt, że przy zastosowaniu technologii gładzi gipsowej na ścianach nie da się wykluczyć zakurzenia pozostałych pomieszczeń. Dlatego też myślę o zastosowaniu innych struktur wewnętrznych na ścianach np. żywicznych lub innych nie powodujących tak okropnego kurzenia i zapylenia. Stąd moje pytanie do Państwa jakie zastosować technologie przy odświeżaniu ścian, z jakiego materiału, jak to się ma do ceny np. 1 m2, oczywiście w cenach szacunkowych w porównaniu do tradycyjnej technologii, ściany z gładzi gipsowej. wykonawcą tynków nie jestem ale sporo musiałem się o nich dowiedzieć... faktycznie gładź gipsowa to sporo pyłu przy szlifowaniu... ale słyszałem też o gładzi bezpyłowej na mokro... temat zostawię specom z tej dziedziny... Edytowane 6 Września 2013 przez atsyrut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 03.10.2013 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam, a ja mam takie pytanie: robią u mnie tynki generalnie to ściany bardzo ładnie wyprowadzone, ale nie wiem co z sufitami. Jeśli sufit jest trochę zapadnięty to powinnien byc wyprowadzony jako jedna płaszczyzna? Przykładając łate ok. 2.5m do sufitu krańcami łata odstaje od poziomu. Nie wiem czy tak powinno być. Jaka powinna być maksymalna grubość tynku na suficie. Tynk cementowo wapienny z worków. W sumie to jak będą wylewki i pomieszczenia urządzone to sufit ma prawo jeszcze się obniżyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pocztowka44 07.10.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Też coś słyszałam o tych gładziach bezpyłowych, że są lepsze i w ogóle, ale czy rzeczywiście tak jest? Miał ktoś z nimi styczność, robił u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawaler 09.10.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 witam,mam do zrobienia 100m2 tynku cementowo-wapiennego,moze ktos mi powiedziec ile bedzie potrzeba piasku,cementu i wapna?grubosc tynku okolo 2cm.serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawaler 09.10.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 witam,mam do zrobienia 100m2 tynku cementowo-wapiennego.moze ktos mi podaj mniej wiecej ile bede potrzebowal piasku,cementu i wapna?grubosc tynku okolo 2cm,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 10.10.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 gotowej mieszanki będziesz potrzebował ok. 2,5 t. przy tej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts