Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu dwuspadowego - pomoże ktoś?

Gość GOSC12_3

Recommended Posts

Gość GOSC12_3

Witam serdecznie.

Proszę o pomoc. Za 1,5 miesiąca będziemy wymieniać pokrycie dachowe z eternitu na blachodachówkę. Więźba podobno ok.

Ale do rzeczy. Chodzi mi, aby ktoś mi wytłumaczył tak jak "krowie na rowie" :) jak zrobić ocieplenie, na co zwrócic uwagę itp.

Czytam i czytam i już mi się w głowie to wszystko miesza, dlatego proszę o pomoc. Chodzi mi o to aby napisać z jakich warstw składa sie ocieplenie dachu ( czyli folia, wełna, folia itp) jak po kolei, jakie najlepiej produkty zakupić i na co zwrócic uwagę podczas wykonywania prac.

Dodam, że dom jest stary. Brak ocieplenia dachu, ścian i podłogi. Jest podpiwniczony i będzie 1 okno dachowe. Powoli chcemy wszystko ocieplić, bo w lecie gorąco, a w zimie zimno. No i ograniczyć koszty ogrzewania oczywiście.

Proszę nie krzyczeć i nie naśmiewać się z mojej niewiedzy.

Chcę to zrobić raz a porządnie, ale też kasa ograniczona.

A.

Więc tak. Przy założeniach że będzie membrana o wysokiej paroprzepuszczalności i dobrym (niskim) współczynniku Sd, warstwy wyglądają tak:

- pokrycie dachu

- łaty

- kontrłaty

- membrana dachowa

- termoizolacja (najczęściej 15 - 18 cm między krokwiami i 10 cm poprzecznie

- folia paroizolacyjna

- wykończenie poddasza (najczęściej płyt G-K)

Gość GOSC12_3

Dziękuję bardzo serdecznie.

Ja jeszcze wczoraj wyczytałam takie coś:

-blacha

-łata

-kontrłata

-folia paropszepuszczalna

-cieplenie

-folia paroszczelna

-płyta GK

Czy tak też jest ok? Termoizolacje też była. Jedne co widzę to u mnie są aż 2 rodzaje folii.

I ile tej waty -15cm?

1.Jakie planujesz krycie wstępne (papa, MWK, FWK)?

2.Wentylacja połaci dachowej + ewentualna wentylacja pod kryciem wstępnym

3.Wysokość krokwi, wysokość pomieszczeń do spodu jętek/kleszczy jeżeli są..

4.Wentylacja pomieszczeń na poddaszu.

5.Grubość izolacji trzeba policzyć, ale sprawdź czy zmieścisz 10 cm izolacji pod krokwiami (czy nie koliduje z otworami drzwiowymi/okiennymi).

Ustosunkuj się do w/w punktów i będziemy myśleć dalej

Gość GOSC12_3

Wow Fo_ :bash: dla mnie te pytania z kosmosu hihi

Co do pierwszego to wiem, że na pewno nie będzie papy tylko to MWK. A wentylacji poddasza nie ma, chyba że w oknie, ale nie sądzę.

Skoro tak mało wiem to może zacznę od innej sprawy. W przyszłym tygodniu spotykam sie z wykonawcą, o co mam pytać i o co zabiegać, aby było wykonane?

Rozumiem Fo_, że powinnam zapytać o te rzeczy gościa czy to ja powinnam wiedzieć? Cos jeszcze innego? Co uzgadniać?

Gościa mam z polecenia, podobno dobry fachowiec, ale nie moge przecież powiedzieć "proszę robić i juz" - muszę mieć jakieś pojęcie! :/

Edytowane przez GOSC12_3

Gość GOSC12_3

G*anbu a jak się dowiedzieć ile mam tego wspólczynnika Sd?

No i teraz już wiem, ze to co ty mi napisałeś jest to samo co ja napisałam, tylko u Ciebie jest membrana a u mnie folia :) Coraz mądrzejsza jestem :lol2:

Gość GOSC12_3

Aha, te membrany mają 120gr/m2, 130, 150, 170itd. Im wyższa wartość tym lepsza?

No i jeszcze jedno głupie pytanie. Co należy do gościa który będzie nam robić dach? Czy jego praca kończy sie na tej membranie? A wełna, folia i płyta to już my? Dobrze kojarzę?

Edytowane przez GOSC12_3

Jest na forum wątek o poddaszach, możesz tam zajrzeć.

Co do membrany zwróć uwagę na współczynnik sd jest bardziej miarodajny (im niższy tym lepiej).

Jeśli już membrana to jakaś z wyższej półki.

W przypadku dekarza ważne jest aby nie zapomniał o wentylacji połaci.

Wspominałaś też coś o oknie dachowym - zwróć uwagę na poprawny montaż.

Co do rozmowy z wykonawcą- ciężko powiedzieć.

Poddasze to przede wszystkim to co pod spodem. Szczelność i ciągłość izolacji jest priorytetem.

Gość GOSC12_3

Mis*n to będzie poddasze użytkowe. Będzie tam sypialnia i klatka schodowa gdzie będzie okno dachowe. Oczywiście będzie tez maciupki stryszek, ale myślę że też go ocieplę.

Fo_ tylko że ja nie wiem jak oznaczyć to Sd. Którą membranę byś polecił?

Ludzie,wy tu o membranie, a dziewczyna nie wie podstawowych rzeczy. SD jest chyba mniej istotne niż pojęcie o każdym elemencie konstrukcji.

@Riri - musisz się niistety zdoktoryzować samodzielnie,poczytać muratora,forum,pooglądać zdjęcia na googlach i you tube. Tak najszybciej i najprościej,jest dużo takich instruktażowych rysunków,żeby sobie zwizualizować w głowie.

Inaczej wszystko Ci się pomiesza i nie będziesz wiedzieć, o czy, facet mowi.

generalnie masz do wyboru - krycie folią lub deskowanie i papowanie. O plusach/minusach każdej opcji znajdziesz mnóstwo na tym forum.

Folię membranę robi dekarz, Ty możesz sama z mężęm wsadzić wełnę między i pod krokwie i wtedy folię paroprzepuszczalną - to łatwe,sama robiłam. tylko trzeba poczytać o technice,żęby wyszło dobrze.

Potem stelaż i płyty GK lub deski/boazeria/szalówka itp. - up to you.- to też możesz sama z mężęm,ale nie jest to najłatwiejsze - polecam raczej fachowców wziąć.

Powodzenia:)