Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Illbruck, a Soudal - rożnica w cenie montażu warstwowego

Recommended Posts

Pytanie do praktyków - jak powinny kształtować się ceny montażu warstwowego na taśmach Illbrucka, a Soudala w przypadku 8 okien o łącznym obwodzie 50m ?

Poprosiłem o kilka ofert, każdą z montażem warstwowym. Cena montażu w dwóch przypadkach była wyraźnie wyższa,jako uzasadnienie podano to, że montaż będzie na Illbrucku.

Czy ceny taśm tak mocno się różnia ?

Bo ceny za montaż w moim przypadku wynosiły od 2200 do 3700zł

Na początku roku przeliczałem sobie koszty materiałów:

- greenteq - cena najniższa (z tych które miałem pod ręką).

- Ilbruck bez paskow butylu wewnątrz - droższy ok 3 zł (na mb kompletu taśm)

- ilbruck z paskami butylu +2-3zł - nie wymaga tyle kleju w tubach

- Soudal - + 1-2zł, ale to może kwestia rabatów.

Bardziej o cenie decyduje zakres prac - szczególnie klejenie taśm do muru i ew. przygotowanie otworow.

No i abstrakcja - wiekszosc firm nie ma jednak pojęcia o montazu z taśmami stąd ceny z sufitu.

Uwazam ze za 50mb standardowy montaz w murze moze kosztoac realnie od ok 2500zł (bez równania otworów).

Ale wyobrazam sobie "cieply montaz" w te otwory za 1500zl. Najtansi "fachowcy" + tasmy naklejone tylko na okno.

Dziękuję.

Akurat jedna z firm, która wyceniła mi montaż na 3700 będzie w sobotę na pomontażowej regulacji u jednego z poprzednich klientów, u którego montowała na taśmach . Nie wiem, czy weszli tam już tynkarze, ale poprosiłem o kilka zdjęć.

Każdym razie cena do mocnej negocjacji.

Do negocjacji.. ale czy zaraz mocnej? Być może ich praca zawiera dużo większy nakład prac niż sobie wyobrażam. Być może zaklejają także kotwy? To wbrew pozorom dużo pracy. I jeszcze jedna ważna sprawa - 50mb okien wg mnie oznacza nawet 70 mb taśm.

Witam

Teraz spojrzałem do oferty, cena jest określona jako 1000zł w przypadku montażu na piance i 3260zł DOPŁATY do montażu na taśmach (foliach).

Gdyby określomo CENĘ montażu na 3200tyś zł to bym nie miał wątpliwości, a tak...

czyli 1000 zł / 50 mb = 20 zł/mb tylko na piance - dość tanio ale do przyjęcia w granicach normy

a teraz 1000 + 3260 zł = 4260 zł / 50 mb = 85,20 zł/mb - za montaż w murze z taśmami - DUŻO - nawet jeżeli zakres prac będzie pełen czyli przygotowanie otworów i wyrobienie na gotowo.

Pozdrawiam

Fakt, dużo albo nawet bardzo duzo. Jeśli jest to cena wyłącznie za mb (czasem liczy się jeszcze jakieś dodatki - np. szklenia dużych witryn, przesuwanie otworow itp cuda).

Ja i tak uwazam, ze w naszych warunkach sciennych najlepiej sprawdzaja sie tasmy bez butyu+klej z tuby.

Witam

Fakt, dużo albo nawet bardzo duzo. Jeśli jest to cena wyłącznie za mb (czasem liczy się jeszcze jakieś dodatki - np. szklenia dużych witryn, przesuwanie otworow itp cuda).

Ja i tak uwazam, ze w naszych warunkach sciennych najlepiej sprawdzaja sie tasmy bez butyu+klej z tuby.

finlandia - te dodatki oczywiście mogą mieć wpływ na cenę montażu ale chyba również na cenę tego "zwykłego" za 1000 zł prawda ?

za taką kwotę jaka tutaj padła 85 zł to zamontują te okna najlepsze ekipy, które znam :) o ile by czas się znalazł :)

pozdrawiam

Witam

Argumentacja jednej z firma była taka, że nie używają taśm "duo", tylko innych wewnątrz i na zewnątrz, co miało robić pomoć tą różnicę w cenie.

BZDURA - za takie ściemy już bym im podziękował, jak można traktować inwestora jak "ciemnego luda" ? wystarczy sprawdzić ceny gdziekolwiek !

Pozdrawiam

Panowie tak sobie debatujecie otwartym tekstem o cenach, a ja odnoszę wrażenie, że jedynie Finlandia otarł się o meritum zagadnienia. Nie wiem, czy cena za montaż u fotohobby to dużo, czy mało, bo nie wiem "co jest do zrobienia". Słusznie mówi Fin, cena jest pochodną zakresu prac. Właśnie zjechałem z pewnego montażu w Gdańsku. Wymiana 7 okien trwała 5 dni! Uważacie, że 3.700, a nawet 4.700 to dużo czy mało w tym wypadku?

Wydaje się, że takie debaty to są dobre u cioci na imieninach. Gdyby to miało mieć sens, to najpierw chciałbym obejrzeć obiekt, ocenić zakres prac i dokonać doboru materiałów, a potem zacząłbym gawędę o dużo i mało. W każdym innym przypadku wyrządzacie szkodę sobie i montażystom. No może poza tym mistrzem, co to dla niego pianka i kotwa są najważniejsze. Jemu nic nie zaszkodzi. Za to on szkodzi ciekawej inicjatywie. A słysząc o takich mistrzach, aż chciałbym powiedzieć kolegom z ZMS, "a nie mówiłem". Ciekawe co zrobicie z takim mistrzem i mistrzostwem?

Panowie tak sobie debatujecie otwartym tekstem o cenach, a ja odnoszę wrażenie, że jedynie Finlandia otarł się o meritum zagadnienia. Nie wiem, czy cena za montaż u fotohobby to dużo, czy mało, bo nie wiem "co jest do zrobienia".

No w sumie nic nadzwyczajnego... 8 okien, jedno tarasowe, w murze 18cm z silikatu

Tylko przedstawiciel Vetrex zastrzegł, aby otwory okienne były przygotowane (otynkowane, ale też po montażu zakrywa taśmy tynkiem). Może ci drożsi od niego zrobią to sami, ale żeby za dodatkowe 1400zl ? :)

image.jpg

Edytowane przez fotohobby

Witam

Panowie tak sobie debatujecie otwartym tekstem o cenach, a ja odnoszę wrażenie, że jedynie Finlandia otarł się o meritum zagadnienia. Nie wiem, czy cena za montaż u fotohobby to dużo, czy mało, bo nie wiem "co jest do zrobienia". Słusznie mówi Fin, cena jest pochodną zakresu prac. Właśnie zjechałem z pewnego montażu w Gdańsku. Wymiana 7 okien trwała 5 dni! Uważacie, że 3.700, a nawet 4.700 to dużo czy mało w tym wypadku?

Wydaje się, że takie debaty to są dobre u cioci na imieninach. Gdyby to miało mieć sens, to najpierw chciałbym obejrzeć obiekt, ocenić zakres prac i dokonać doboru materiałów, a potem zacząłbym gawędę o dużo i mało. W każdym innym przypadku wyrządzacie szkodę sobie i montażystom. No może poza tym mistrzem, co to dla niego pianka i kotwa są najważniejsze. Jemu nic nie zaszkodzi. Za to on szkodzi ciekawej inicjatywie. A słysząc o takich mistrzach, aż chciałbym powiedzieć kolegom z ZMS, "a nie mówiłem". Ciekawe co zrobicie z takim mistrzem i mistrzostwem?

Andrzeju - racja - ale ja dokonałem TYLKO porównania - padły różne kwoty, które zakładam różne firmy wyceniły posiadając taką samą wiedzę o zakresie prac itp sporo informacji wszak podał już zainteresowany tematem, teraz wstawił jeszcze fotkę więc można dokonać wstępnej wyceny zakładając +- 15%.

a co do tych MISTRZÓW to oglądałem w tym tygodniu 2 budowy spod ręki mistrzów - żal o nich pisać.

Pozdrawiam