Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jesteśmy na etapie prac związanych z podwieszaniem sufitów na poddaszu. Konstrukcja dachu jest oczywiście drewniana. Stelaż od płyt GK choć robiony krzyżowo 60x40cm w dużej mierze podczepiony jest też pod belki poprzeczne (spinające dach). Te oczywiście leżą częściowo na ścianach. Boją się jednak że belki będą pracowały a co za tym idzie sufit z płyt GK będzie pękał. Wykonawca proponuje na łączeniach płyt dać gips uniflota z włóknami szklanymi a dodatkowo całość sufitów (wraz ze skosami) pokryć siatką elewacyjną którą wtopi na cekol. Twierdzi że taka konstrukcja nie będzie pękać? Na łączeniach sufit ściana - akryl.

Czy to poprawna technika?

Pewnie większość z budujących przerabiała ten problem - proszę o pomoc.

z tego co czytałem w innych tematach na FM nie ma w 100% skutecznej ochrony przed pękaniem, mówi się że zawsze coś pęknie. Ja robiłem łączenia na siatkę i Acryl Putz ze śnieżki i nic puki co nie pęka. Najbardziej newralgicznym punktem jest styk okien dachowych z płytami i ścian z płytami. Sufit pracuje a ona i ściany nie, ale po to jest akryl :)

• 3 months później...

na FM jest specjalny wątek na temat poddaszy - poczytaj. Jako inwestor wiem, że może pękac, ale jako wykonawca (nauczyłem się i otworzyłem swoją działalność w tym zakresie) wiem, ze na wszystko są sposoby, żeby nie pękało :)

vario albo uniflot, taśmy amerykańskie, albo podobne, odpowiednio wykonany stelaż i nie pęknie, albo inaczej - nie powinno :)

przynajmniej mi się już nie zdarza, żeby pękało :)