Qazimodo 23.05.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam.Jesteśmy na etapie prac związanych z podwieszaniem sufitów na poddaszu. Konstrukcja dachu jest oczywiście drewniana. Stelaż od płyt GK choć robiony krzyżowo 60x40cm w dużej mierze podczepiony jest też pod belki poprzeczne (spinające dach). Te oczywiście leżą częściowo na ścianach. Boją się jednak że belki będą pracowały a co za tym idzie sufit z płyt GK będzie pękał. Wykonawca proponuje na łączeniach płyt dać gips uniflota z włóknami szklanymi a dodatkowo całość sufitów (wraz ze skosami) pokryć siatką elewacyjną którą wtopi na cekol. Twierdzi że taka konstrukcja nie będzie pękać? Na łączeniach sufit ściana - akryl.Czy to poprawna technika?Pewnie większość z budujących przerabiała ten problem - proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.05.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witaj, przyznam się, że nie słyszałem i nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek wtapiał siatkę elewacyjną na sufitach na cekol. Nie wiem czemu to miałoby służyć? Fachura będzie miał robotę i kasę, a inwestor niemały wydatek. Sufit tak czy tak pracuje i będzie pracował niezależnie od tego czy konstrukcja jest drewniana czy strop gęstożebrowy. Stelaż krzyżowy ładnie amortyzuje drgania i jeżeli płyty gk będą zamocowane "pływająco" to nic nie powinno popękać. Płyt nie przykręca się do profili przyściennych. Szpachlowanie połączeń masą nie wymagającą zbrojenia i dodatkowo taśmą papierową powinno załatwić sprawę. Łączenie ściana-sufit trzeba zrobić ślizgowe. Na ścianę najpierw kleimy taśmę samoprzylepną, szpachlujemy szczelinę, odcinamy taśmę na równo i pokrywamy fugę akrylem. Jak coś w przyszłości pęknie, powstanie równa szczelina, którą pokrywa się znowu akrylem. W moim dzienniku budowy mam wstępnie zaszpachlowane połączenia gk z taśmą papierową. Może zdjęcia w czymś pomogą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 24.05.2013 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 wtopiona siatka ma zapobiec pęknięciom. Niestety ale poprzednia ekipa nie zamontowała płyt GK "pływająco" i stąd obawa. Demontaż stelaży i płyt wyszedł by znacznie drożej niż wtapianie siatki. Stąd pomysł. Ogólnie jednak muszę przyznać że to pierwszy poważny błąd na naszej budowie. Chcieliśmy zaoszczędzić na ekipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 24.05.2013 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 jeszcze pytanie. Łączenie folii paroszczelnej z ścianą robi się na klej? czy jakąś taśmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.05.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Ja kleiłem klejem Vapourseal Soudal. Niebieski, trwale elastyczny, bez problemu klei folię do ściany. W poście nr.115 w moim dzienniku są zdjęcia z klejenia:). Kupowałem ze slkepu internetowego http://folnet.pl/towar/klej-uszczelniajacy-vapourseal-soudal-1 Do sklejenia ok. 50mb zużyłem ponad cztery tuby kleju. Edytowane 24 Maja 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 24.05.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 a jest jakaś taśma? bo folię mi już przycieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.05.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Niestety pojęcie szczelności warstwy paroszczelnej dla większości budowlańców nie istnieje, a szkoda. Kładą folię, przyciskają płytą gk i tak jak pisałeś obcinają naddatek. Sam nie wiem jak to zrobić jeżeli płyty są już przykręcone. Folię pod ociepleniem posadzki sklejałem z izolacja poziomą fundamentów taśma dwustronną butylową, klei się też nieźle do pustaków i betonu. Może tym spróbuj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 24.05.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 25.05.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 artix1 mądrze prawi. Siatka elewacyjna na elewację. Do wewnatrz jak popęka stosuje sie fizelinę z rolki 1m. Wkleja się to na klej do takich tapet. Poprawnie wykonana konstrukcja z płyt GK nie peka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts