Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sposób na sufit z GK

Recommended Posts

Witam.

Jesteśmy na etapie prac związanych z podwieszaniem sufitów na poddaszu. Konstrukcja dachu jest oczywiście drewniana. Stelaż od płyt GK choć robiony krzyżowo 60x40cm w dużej mierze podczepiony jest też pod belki poprzeczne (spinające dach). Te oczywiście leżą częściowo na ścianach. Boją się jednak że belki będą pracowały a co za tym idzie sufit z płyt GK będzie pękał. Wykonawca proponuje na łączeniach płyt dać gips uniflota z włóknami szklanymi a dodatkowo całość sufitów (wraz ze skosami) pokryć siatką elewacyjną którą wtopi na cekol. Twierdzi że taka konstrukcja nie będzie pękać? Na łączeniach sufit ściana - akryl.

Czy to poprawna technika?

Pewnie większość z budujących przerabiała ten problem - proszę o pomoc.

Witaj, przyznam się, że nie słyszałem i nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek wtapiał siatkę elewacyjną na sufitach na cekol. Nie wiem czemu to miałoby służyć? Fachura będzie miał robotę i kasę, a inwestor niemały wydatek. Sufit tak czy tak pracuje i będzie pracował niezależnie od tego czy konstrukcja jest drewniana czy strop gęstożebrowy. Stelaż krzyżowy ładnie amortyzuje drgania i jeżeli płyty gk będą zamocowane "pływająco" to nic nie powinno popękać. Płyt nie przykręca się do profili przyściennych. Szpachlowanie połączeń masą nie wymagającą zbrojenia i dodatkowo taśmą papierową powinno załatwić sprawę. Łączenie ściana-sufit trzeba zrobić ślizgowe. Na ścianę najpierw kleimy taśmę samoprzylepną, szpachlujemy szczelinę, odcinamy taśmę na równo i pokrywamy fugę akrylem. Jak coś w przyszłości pęknie, powstanie równa szczelina, którą pokrywa się znowu akrylem. W moim dzienniku budowy mam wstępnie zaszpachlowane połączenia gk z taśmą papierową. Może zdjęcia w czymś pomogą. Pozdrawiam

wtopiona siatka ma zapobiec pęknięciom. Niestety ale poprzednia ekipa nie zamontowała płyt GK "pływająco" i stąd obawa. Demontaż stelaży i płyt wyszedł by znacznie drożej niż wtapianie siatki. Stąd pomysł. Ogólnie jednak muszę przyznać że to pierwszy poważny błąd na naszej budowie. Chcieliśmy zaoszczędzić na ekipie :)

Ja kleiłem klejem Vapourseal Soudal. Niebieski, trwale elastyczny, bez problemu klei folię do ściany. W poście nr.115 w moim dzienniku są zdjęcia z klejenia:). Kupowałem ze slkepu internetowego http://folnet.pl/towar/klej-uszczelniajacy-vapourseal-soudal-1 Do sklejenia ok. 50mb zużyłem ponad cztery tuby kleju. Edytowane przez artix1

Niestety pojęcie szczelności warstwy paroszczelnej dla większości budowlańców nie istnieje, a szkoda. Kładą folię, przyciskają płytą gk i tak jak pisałeś obcinają naddatek. Sam nie wiem jak to zrobić jeżeli płyty są już przykręcone. Folię pod ociepleniem posadzki sklejałem z izolacja poziomą fundamentów taśma dwustronną butylową, klei się też nieźle do pustaków i betonu. Może tym spróbuj?