tofek 27.04.2004 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 mialem montowane okna i mocowanie bylo na kotwy ktore zostaly umieszczone na zewnatrz okna i pytanie moje czy to bedzi mialo jakies konsekwencje czy to jest prawidlowy montarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 27.04.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Co to znaczy na zewnątrz okna? No bo przeciez wewnątrz się nie przykręca? Zawsze kotwy sa na zewnątrz?!? Po obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 27.04.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Witam! Może chodzi, że na zewnątrz domu? Według mnie w takim przypadku to nie ma znaczenia. I tak kotwy są ukryte przez tynk czy elewację. Z reguły montuje się je wewnątrz domu bo jest lepszy dostęp i nie trzeba wysieć nad np. trzema piętrami. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 27.04.2004 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 tak chodzilo mi ze na zewnatrz domu jesli tak mozna to spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 27.04.2004 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 tak chodzilo mi ze na zewnatrz domu jesli tak mozna to spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 27.04.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Jest niedobrze bo są zrobione mostki termiczne od zewnątrz do środka - będzie się rosiła wilgoć na ścianie w mieszkaniu. To jacyś wyjątkowi partacze - żadna dokumentacja systemowa nie przewiduje i nie dopuszcza by kotwy wychodziły na zewnątrz budynku. Masz punktowe mostki termiczne. Trzeba je przełożyć. Niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 27.04.2004 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 ale jaka jest roznica miedzy srodkiem a na zewnatrz napisz mi pchelku jesli mozesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 27.04.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Wg mnie źle również dlatego, że jeżeli szybkonie otynkujesz domu z zewnątrz to jest straszne ułatwienie dla złodzieja i nie słyszałem jeszcze o takim sposobie montowania okien, ale zawsze musi być ten pierwszy raz Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belmax 27.04.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 to chyba jasne - że kotwy ulegają oziembieniu i tą drogą dostaje się zimno do domu ...więc to nie jest sprytne .... co do złodziei ... jak zostawisz bez tynku , to ( jeśli to na działce ) to pewnie będzesz zzmuszony kupić nowe okna swoją drogą , czemu oni to zrobili na zewnątrz , skoro wygodniej jest od środka ?? ps.Może ktoś wie jak montuje się parapety - słyszałem : "na piankę " lub "na silikon montażowy ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.04.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Masz sciane 3 warswowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 28.04.2004 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 wiec okna zamontowane zostaly dlatego tak bo mialem kotwy do tych okien od producenta a po wyrwaniu pierwszego okazalo sie ze mam duza przerwe miedzy oknem a glifem ze mialem kotwy gratis to po co mam sie kosztowac na dyby i wiercic w ramie Wiec nie wiem czy jest jakis problem jesli beda kotwy na zewnatrz sa przykryte zaprawa i nie ma dostepu do nich wydaje mi sie ze chyba nie ma roznicy jak sa zamontowane czy na zewnatrz czy od srodka albo jestem w bledzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 28.04.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Ostatecznie ocieplij te kotwy, przykrywając je np, styropianem, pianką, tak samo ocieplij je w miejscu gdzie są zaczepione do okna - pomoże. Ale może się wilgoć rosić w miejscach gdzie są kotwy - dobrze tu ocieplij.Jak kotwa jest na zewnątrz to sciąga zimno do środka - metal jest dobrym przewodnikiem. Nie rozumiem natomiast dlaczego zamontowano je na zewnątrz - za duża dziura - gdzie?. Duż przerwa między oknem a glifem czyli okna za wąskie i za niskie w stosunku do wymiarów otworu. Kotwy są przecież długie można je powyginać. Jak je zamontowałeś od zewnątrz to masz węgarki czy co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.04.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Tak się zastanawiam, czy szukając wszęszie jakichkolwiek mostków nie popadamy w paranoję? Tak na dobrą sprawę to dom bez mostków istnieje chyba tylko w teorii. Czu ktos widział dom gzdie nie ma żadnego mostka? Czy jest to wykonalne/opłacalne? Czy zestawienie zysku na cieple i starty na kosztach ogrzewania przemawia za eliminowaniu wszelkich mostków za wszelką cenę? Czy tak jest w ww przypadku?Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 28.04.2004 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 zastanawiam sie jak moze kotwa sie oziebic i zostawiac skroplenie na murze jak jest odizolowana od muru pianka i do niego nie dotyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 28.04.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Witam! Ja też tak myślę jak tofek. Przecież kotwa nie przechodzi z zewnątz muru do wewnątrz. Poza tym na zewnątrz będzie z pewnością schowana czy to ociepleniem (np. 2cm. warstwą styropianu) bądź tynkim. Według mnie nie jest to najszczęśliwszy sposób mocowania kotew ale z opisu tofka wynika, że nie było innego wyjścia. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 30.04.2004 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 widze ze zdania sa podzielone i teraz nie wiem czy zrobilem dobrze czy zle z tymi kotwami chyba zostanie mi obserwowac w zime co sie bedzie dzialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts