danutakow 23.05.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Sałatka z grillowanym kurczakiem to smaczne, lekkie danie - idealne na upalne, letnie dni. Zadowoli fanów połączenia mięsa z owocami. Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Ilość składników dostosowujemy do ilości osób, które będą spożywać danie. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem. Oczyszczone i rozbite piersi z kurczaka marynujemy, najlepiej w lodówce przez całą noc, w marynacie z oleju, odrobiny soku z cytryny i przyprawach. Wybieramy te, które lubimy najbardziej. Ze słodkim sosem i owocami świetnie będzie kontrastować dość pikantny kurczak. Możemy użyć gotowej mieszanki lub sami stworzyć idealny mix. Ja najczęściej używam papryki słodkiej, chili, pieprzu, odrobiny soli, imbiru oraz czosnku granulowanego. Piersi układamy na kratce na rozgrzanym grillu. Grillujemy mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przekładamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 5 minut. Nie ruszamy więcej mięsa podczas grillowania, aby nie pozbawić go soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku. Na talerzu układamy sałatę lodową oraz pokrojone pomarańcze, ananasy oraz brzoskwinie z puszki. Dodajemy filety, a całość polewamy sosem zrobionym z jogurtu naturalnego z odrobiną miodu. Idealnym dodatkiem do dania jest bułka pita. Smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 31.05.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Ja robię w podobny sposób, ale nieco odmiennie. Na grillu układam piersi z kurczaka przepołowione wzdłuż na dwie części, ponacinane w kratownicę i posypane czosnkiem i vegetą,układam na grillu i opiekam, je do miękkości. Do salaterki wkrawam lodową sałatę przyprawiam sosem do sałatek z Knorra (koperkowo-ziołowy), wlewam nieco oliwy do sałatek,( z dynią) do tego wszystkiego wrzucam pokrojonego w większą kostkę zgrillowane piersi z kurczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktorakolwiek 19.06.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Z brokułami - mmmmniam Ostatnio robiłam sałatkę z brokułami i baaardzo polecam. Przepis wzięłam stąd: http://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/diety/dieta/recipe_id/24503 tylko bez majonezu i selera zrobiłam. Ale nawet z majonezem jest mało kaloryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valencja 19.06.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ja do tego grilowanego kurczaka bym dodala grilowanego swiezego ananasa i glilowana brzoskwinie.Lepiej bedzie smakowalo , niz z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrażynaZ 19.06.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Pyszności, jej chyba zrobię na firmowy grill. Mamy niedługo mieć i już panujemy co zrobimy więc zbieram przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona878 10.02.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ja tę sałatkę robię w całkowicie inny sposób, tutaj jest dokładny przepis - http://www.sprawdzonydrob.pl/smaczny-drob/przepisy-kulinarne/dania-z-drobiu/art,53,salatka-cezar-z-kurczakiem-qafp-dla-4-osob.html Ale muszę przyznać, iż Twoja wersja przepisu również wydaje się być bardzo dobra, (tylko może pominę te owoce, ponieważ nie lubię owoców w słonych daniach) dlatego zapiszę sobie ten przepis i niebawem go wypróbuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.