nowmich 23.05.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam serdecznie, Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadziej że dobrze go zamieściłem i że pomożecie mi w mojej kwesti a mianowicie chodzi mi o koszt robocizny za remont dachu jaki otrzymałem od wykonawcy. Czy ta kwota jest adekwatna do zakresu prac ? Czy jest to mało czy dużo? Nie jestem oblatany w tym temacie ale po tak oglonym rozezaniu sie na forum to wydaje mi sie ze jest to troche duzo. Dokładny koszt to 35000 zł za dach 150 m2 a zakres prac objemuje : - demontaż starego dachu, dwuspadowego , pokrytego dachówką , - wykonanie prac murarskich : wyprowadzenie 2 kaferków, dostosowanie scian zewnetrznych do wysokości scianki kolankowej 1, m, zabudowa balkonu i wykonanie dachu dwuspadowego (25m2) pod pomieszczenie użytkowe: łazienkę 2m x 6m , - ocieplenie nadbudowy 64 m2 - wykonanie wszystkich prac dekarskich (dachówka ceramiczna, wykonanie rynien i rur spustowych, montaż okien: 2 dachowe, 4 pionowe, komin ) , Dziekuję za wszelkie oceny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 24.05.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Witam Myślę że to przyzwoita cena za taki zakres prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.05.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Też myślę, że cena niewygórowana. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-ownik 24.05.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jeżeli kosztorys jest zamknięty to tak, aczkolwiek trochę zależy od materiałów z jakich będą korzystać bo tak na prawdę to cenę można zarówno dźwignąć jak i obniżyć spokojnie 10-15% w zależności od jakości materiałów, natomiast ogólnie robocizna w przyzwoitej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 27.05.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Mam pytanie właśnie dziś dostałam kosztorys od ruuki i prawde mówiąc cena mnie zabiła.Dach kopertowy 140 m krycie blachodachówką i lukarna obłożenie komina klinkierem demontaż starej dachówki montaż rynien cena robocizny 16 tyś.Wrocław.Jak to oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 28.05.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Mam pytanie właśnie dziś dostałam kosztorys od ruuki i prawde mówiąc cena mnie zabiła.Dach kopertowy 140 m krycie blachodachówką i lukarna obłożenie komina klinkierem demontaż starej dachówki montaż rynien cena robocizny 16 tyś.Wrocław.Jak to oceniacie? cena z amterialem czy bez? jezeli bez to szalenstwo cenowe. jak z materialem (blacha) to tez nie najtaniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 28.05.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Sama robocizna prosty w montażu dach niestety cena mnie zabiła i nie wiem co teraz robić bo całość wyszła 23 tyś.Czytałam ostatni numer specjalny muratora i mam pytanie do redakcji skąd wzięli te wyliczenia bo jak je przedstawiłam fachowcowi to mnie wyśmiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 29.05.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Sama robocizna prosty w montażu dach niestety cena mnie zabiła i nie wiem co teraz robić bo całość wyszła 23 tyś.Czytałam ostatni numer specjalny muratora i mam pytanie do redakcji skąd wzięli te wyliczenia bo jak je przedstawiłam fachowcowi to mnie wyśmiał. sorry robocizna wychodzi 115/m2 najprostrzego pokrycia, jakies kompletne nieporozumienie. ja za zrobienie wiezby, krycie dachowka karpiowka skomplikowanego dachu o pow 380m placilem 85pln/m2, wiec 115 za dach BEZ wiezby to chyba sie komus w glowie posralo. powedz aby sie zimnej wody napil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 29.05.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 W ruuki powiedzieli że jeżeli ktoś bierze 50 zeta za metr robocizny to nie fachowiec tylko partacz.Ponadto mieli oddzwonić czy dekarz coś zjedzie z ceny i cisza więc pokazali gdzie tak naprawdę mają potencjalnych klientów może nie bogaczy ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 29.05.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 (edytowane) A demontaż starego pokrycia,(ewentualna utylizacja),zerwanie starych łat, wyprostowanie połaci (na starych więźbach nieuniknione), zabezpieczenie budynku przed ewentualnym zalaniem, wysokość do rynny, i wiele innych. Mają być wykonane ku chwale Ojczyzny. Edytowane 29 Maja 2013 przez winiu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 29.05.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 ja dostałam następującą wycenę za dach:1. dwuspadowy, z małym daszkiem nad gankiem,posty,bez lukarn itp.2. pow. całkowita ok. 200 m23. pokrycie dachówką cementową robocizna - więźba+pokrycie z obróbkami blacharskimi (folia, łaty,kontrłaty) - 10 tyś. złdodatkowo - demontaż istniejącego dachu - 3500 to chyba dobra oferta....wychodzi 50 zł/m2 - robocizna.Chociaż dość tanio,jak na okolice W-wy. dla porównania - oferta na wiązary dachowe (z materiałem,montażem, transportem itp.) jaką otrzymałam niedawno to 21 600 + VAT....co myślicie o tej ofercie (na tradycyjną więźbę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 29.05.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Witam serdecznie, Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadziej że dobrze go zamieściłem i że pomożecie mi w mojej kwesti a mianowicie chodzi mi o koszt robocizny za remont dachu jaki otrzymałem od wykonawcy. Czy ta kwota jest adekwatna do zakresu prac ? Czy jest to mało czy dużo? Nie jestem oblatany w tym temacie ale po tak oglonym rozezaniu sie na forum to wydaje mi sie ze jest to troche duzo. Dokładny koszt to 35000 zł za dach 150 m2 a zakres prac objemuje : - demontaż starego dachu, dwuspadowego , pokrytego dachówką , - wykonanie prac murarskich : wyprowadzenie 2 kaferków, dostosowanie scian zewnetrznych do wysokości scianki kolankowej 1, m, zabudowa balkonu i wykonanie dachu dwuspadowego (25m2) pod pomieszczenie użytkowe: łazienkę 2m x 6m , - ocieplenie nadbudowy 64 m2 - wykonanie wszystkich prac dekarskich (dachówka ceramiczna, wykonanie rynien i rur spustowych, montaż okien: 2 dachowe, 4 pionowe, komin ) , Dziekuję za wszelkie oceny Pozdrawiam wg mnie to dużo ja dostałam ofertę na porównywalny zakres prac: -demontaż istniejącego dachu 4-spadowego (z odzyskaniem dachówki,rynien) - 3500 -montaż dachu dwuspadowego 200 m2 (więźba,pokrycie,obróbki,folia itp.) - 10 000 -ściany szczytowe - 1000 zł -wymurowanie ok. 60 m2 ścian nośnych+20 m2 ścian działowych+ocieplenie fundamentów (18 mb) +wylewka 40 m2+ wieniec 50 mb - 5000 zł całkowity koszt robocizny wynióśłby ok. 20 tyś. zł (bez murowania kominów,montażu okien dachowych,stropu drewnaniego o pow. ok. 50 m2 - koszt tego około 5 tyś. zł), czyli całość około 25 tyś. Twoja wycena jest o 10 tyś. wyższa, wg mnie to spora różnica. Ale niech fachowcy to ocenią miałam kilka ofert i ta ww jest najtańsza,ale najtańsza nie zawsze znaczy najlepsza:) wybrałam ofertę o ok. 1000 zł wyższą i teraz żałuję - po wymurowaniu ścian facet się zawinął, a to co wymurował-schrzanił na szczęśćie nie zdążył dojść do dachu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 30.05.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 W ruuki powiedzieli że jeżeli ktoś bierze 50 zeta za metr robocizny to nie fachowiec tylko partacz.Ponadto mieli oddzwonić czy dekarz coś zjedzie z ceny i cisza więc pokazali gdzie tak naprawdę mają potencjalnych klientów może nie bogaczy ale jednak. pewnei go doskonale znaja skora takie opnie wydaja. Panowie zapomnieli ze obecmnie jest rynek zlececniodawcy a nie wykonawcy jak to mialo mijsce 5 lat temu. ja bym sobie na twoim miejscu ta firma głowy nie zawracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 30.05.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Muszę wnieść poprawkę nie 23 tyś tylko 25.Nie pisałam tego posta dlatego że uważam że coś ma być wykonane ku chwale ojczyzny tak jak napisał winiu ale dlatego że jako laik opierałam się na cenach z netu a głównym moim źródłem informacji jest murator.Dla tych co się obruszają polecam ostatni numer muratora wydanie specjalne o dachach.A z firmą dałam spokój w poniedziałek jadę do budmatu po wstępnych rozmowach od nich dekarz wężmie duuużo mniej i też ma certyfikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.05.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jak macie wykonawcę za 50 zł m2 to weźcie obowiązkowo dobrego i niezależnego kierownika budowy. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa112 30.05.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Ja wymieniam tylko pokrycie bo więzba jak to określił dekarz jest bardzo solidna po co mi kierownik budowy?To pytanie do Mis*n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 30.05.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 50 zł za m2? Taaanio! Czyli za robociznę na całym dachu jakieś 6-7 tysięcy... To chyba ceny obowiązujące poza dużymi miastami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.05.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Żebyś nie musiał mnie wzywać na poprawki Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 31.05.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 50 zł za m2? Taaanio! Czyli za robociznę na całym dachu jakieś 6-7 tysięcy... To chyba ceny obowiązujące poza dużymi miastami? tak, w sumie poza dużym miastem. 20 km od W-wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 31.05.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Żebyś nie musiał mnie wzywać na poprawki Jan. Jestem z Pana okolic,dostałam ofertę na robociznę (vide moje posty wyżej) za dach ok. 200m2- 50 zł/m2 (więźba,pokrycie,obróbki itp.),dachówka cementowa, prosty 2-spadowy. Czy wg Pana ta cena jest na tyle podejrzana (niska),że jest duże ryzyko błedów itp? Zależy mi na dobrej jakości wykonania, może jakiś kontakt do Pana na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts