Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam taras nad salonem ok.25-28 m2 cała góra z płytką i dociepleniem zerwana do gołego stropu.Problemem była zła hydroizolacja a w zasadzie jej brak i przesiąkanie wody do pomieszczenia poniżej.Chciałbym zrobić wszystko jak należy aby nie mieć na przyszłość problemów z przesiąkaniem wody do mieszkania.Przed zimą chcę zabezpieczyć taras papą termozgrzewalną i pozostawić do wiosny.Zaznaczę iż taras jest zadaszony i dwa boki są murowane ze spadkiem w jedną stronę.Moim głównym problemem jest docieplenie gdyż mam ograniczoną wysokość aby nie wejść na drzwi dlatego na docieplenie mogę przeznaczyć maksymalnie 5cm góra 7cm ale dokładnie nie mierzyłem.Na to wylewka z 5cm ,hydroizolacja w płynie no i wykończenie płytką.Mam pytanie czy jest jakiś materiał dociepleniowy zamiast styropianu czy wełny o niewielkiej grubości a parametrach izolacyjnych styropianu 15cm lub 20cm. Mój e-mail [email protected]

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podałem taki przykład że 5cm zamiast 20cm styropianu ale chodzi mi o materiał który da jak najlepszą izolację a nie przełoży się to grubość docieplenia.Mam maksymalnie 6-7cm na docieplenie i więcej się nie da.Dlatego szukam materiału cienkiego o jak najlepszych parametrach izolacyjnych a czy zbliży się parametrami do 20cm czy do 15cm styropianu to zawsze będzie lepiej niż zastosowanie 6-7 cm styropianu.Jeśli chodzi o cenę to liczę się że nie będzie niska ale też nie chcę takiej z kosmosu.

Dziękuję i pozdrawiam

widzę , że najbardziej skupiacie się na ociepleniu , a hydroizolacja leży , Czy w związku z tym mam rozumieć , że wszyscy zgadzacie się z tym , ze hydroizolacja to folia w płynie ? Miki5-70 napisał jakie warstwy ma zamiar zastosować i sami mówicie o porządnym wykonaniu , a wszyscy zaakceptowaliście i papę i folię w płynie ? - przynajmniej nikt , tego nie podważył . Ciekawe to porady i jak zwykle wyjdzie to , co wyjdzie .

Szanuję cie fighter1983 , ale twoje rady są jakieś takie nie do końca , bo można mieć balkon nie docieplony , ale źle wykonana hydroizolacja , to dopiero zmora i to jest ważniejsze niż docieplenie . To , że do tej pory hydroizolację wykonywało się z papy, to wcale nie oznacza , że to jest dobrze , a stosowanie folii w płynie jako hydroizolację to dopiero nieporozumienie . Ten kto wpadł na tak szatański sposób powinien sobie tak wykonać taras . Folia w płynie ( warstwa cieńsza od celofanu ) może być zastosowana wewnątrz pod kafelki , ale stosowanie jej na terasie zewnętrznym to kompletna nieznajomość tematu i zastosowania . A wszyscy skupili się na dociepleniu , co oznacza , ze taras miki5-70 będzie mimo świetnego ocieplenia robiony co 2-3 lata od nowa i wszyscy będą zastanawiali się dlaczego tak się stało .

Myślę , że rady i porady elity forum powinny być znacznie mniej lakoniczne i na pewno powinny zawierać więcej konkretów w tym temacie , chyba , że elita nie jest elitą . Pisać dużo , to wcale nie oznacza pisać dobrze , a z wiedzą jeszcze trudniej .

"zymunt" ma rację i tylko cudowi udaje zawdzięczać fakt , ze niektóre tarasy utrzymują się dłużej . Tu chodzi o szok termiczny , W południe masz 10 , a nawet 15 stopni na balkonie , a nocą -30 , 45 stopni różnicy . I nie ma takich klejów w Europie , które by ten szok termiczny przetrwały. Hiszpania , Francja , nawet Niemcy mają zupełnie inny klimat niż w Polsce . Takie szoki temperaturowe wytrzymują tylko niektóre materiały , ale obawiam się , że niewielu glazurników ma o tym pojęcie, bo potrzeba trochę innej wiedzy by to pojąć . Na ulotki atlasa i wielu podobnych , można marki rzucać jedna za drugą , nie można patrzyć wcale . W ulotce pisze ,żeś dostał do ręki cudo , ale jak weźmiesz kartę techniczną , to okazuje się , ze ten pomnik wcale nie jest z brązu , tylko ze zwykłego żelaza . Jak jesteś kiep , to czytaj ulotki , jak jesteś fachowiec , to umiesz czytać i się doczytasz , a poza tym pozostaje Ci rozum . Dla głupiego jest styropian cieplejszy od drugiego i proszek do prania bielszy od bieli i wreszcie dziesięć w jednym . Na końcu zostaje rozczarowanie i stworzony bubel , bo ktoś uwierzył reklamie. Fachowiec , każdy towar sprawdza i wie co ma w ręku , a jak nie wie , to lepiej by go nie stosował u innych . Wiedza z ulotek jest dla pętaków , a ponieważ dzisiaj każdy jest fachowcem , to albo jesteś każdy , albo się szanujesz . Robię tarasy i balkony wiele lat , ale nigdy nie podjąłem się wykonania glazury , lub terakoty na zewnątrz . Na zewnątrz są technologie na które mogę udzielić gwarancji na dziesięć i więcej lat , ale nigdy nie będzie to terakota , ani glazura. Z reguły idę od człowieka do człowieka i to po wielu latach . Powiedz ilu klientów masz od klientów nie z przed miesiąca , tylko z przed z przed dziesięciu lat i jeśli ich nie masz , tzn , ze nikt nie chciał oglądać Ciebie po kilku latach ponownie , co oznacza , ze nikt partacza nie potrzebuje. Odpowiesz sam sobie i nie musisz się chwalić tym na forum , bo takich ekip co zeszły z roboty i nikt ich więcej nie potrzebował jest wiele , a to też coś oznacza

Masz bardzo pretensjonalny ton, ale jesteś pewnie przyzwoitym wykonawcą plusem...to da się wyczytać, ale proszę na samych obserwacjach nie możesz wysnuwać tak daleko idących wniosków.

Robię tarasy i balkony wiele lat
... Edytowane przez מרכבה

Kolego Baracuda. Koledzy, mówiąc o tym ze na zewnatrz stosuje sie folie w plynie mieli rację. Są specjalne "folie "przeznaczone na zewnątrz. Mapei ma mapelastic, atlas ma woder duo, sopro dsf 523. A skoro tobie wewnatrz wychodzi ciensza warstwa niz celofan to cos nie tak z tym twoim know how ponieważ hydroizolacja np sopro naklada sie około 1,2kg/m2. Jako mistrz glazurnik i mistrz monter izolacji budowlanych podjąłbym sie montażu glazury na zewnatrz ale szczerze zapytuję - którego biedaka z FM stać na około 400zl/m2 samego materiału? No właśnie.

Kolego barakuda papę termozgrzewalną muszę położyć na zimę w celu zabezpieczenia stropu przed przesiąkaniem.Na wiosnę zamierzam dalej kontynuować prace nad tarasem i tak jak wspomniałem mam ograniczoną wysokość przeznaczoną na docieplenie,a jeśli możesz to prosiłbym o podpowiedź jak rozwiązać wykończenie tarasu,tak krok po kroku.Zaznaczam iż pod spodem mam salon i nie chcę za jakiś czas zobaczyć że coś mi zacieka bądź przemarza.

Pozdrawiam

widzę , że najbardziej skupiacie się na ociepleniu , a hydroizolacja leży , Czy w związku z tym mam rozumieć , że wszyscy zgadzacie się z tym , ze hydroizolacja to folia w płynie ? Miki5-70 napisał jakie warstwy ma zamiar zastosować i sami mówicie o porządnym wykonaniu , a wszyscy zaakceptowaliście i papę i folię w płynie ? - przynajmniej nikt , tego nie podważył . Ciekawe to porady i jak zwykle wyjdzie to , co wyjdzie .

Szanuję cie fighter1983 , ale twoje rady są jakieś takie nie do końca , bo można mieć balkon nie docieplony , ale źle wykonana hydroizolacja , to dopiero zmora i to jest ważniejsze niż docieplenie . To , że do tej pory hydroizolację wykonywało się z papy, to wcale nie oznacza , że to jest dobrze , a stosowanie folii w płynie jako hydroizolację to dopiero nieporozumienie . Ten kto wpadł na tak szatański sposób powinien sobie tak wykonać taras . Folia w płynie ( warstwa cieńsza od celofanu ) może być zastosowana wewnątrz pod kafelki , ale stosowanie jej na terasie zewnętrznym to kompletna nieznajomość tematu i zastosowania . A wszyscy skupili się na dociepleniu , co oznacza , ze taras miki5-70 będzie mimo świetnego ocieplenia robiony co 2-3 lata od nowa i wszyscy będą zastanawiali się dlaczego tak się stało .

Myślę , że rady i porady elity forum powinny być znacznie mniej lakoniczne i na pewno powinny zawierać więcej konkretów w tym temacie , chyba , że elita nie jest elitą . Pisać dużo , to wcale nie oznacza pisać dobrze , a z wiedzą jeszcze trudniej .

ojoj...

przyznam szczerze, ze spojrzalem tylko na ostatnia (czyli chyba ta) stone watku gdzie byla mowa tylko o izolacji termicznej. zalozylem, ze gdy jest w watku dzrc to hydroizolacja zostala omowiona :)

No coz... chyba zaczne czytac od pierwszej strony :)

Tak to jest jak sie czlowiek "przypadkiem napatoczy" w watku i wypowie sie tylko na temat jednego aspektu.

Zaraz przejrze i napisze sprostowanie do ukladu warstw :)

Dzieki za czujnosc ktorej tutaj mi zabraklo

No dobra... pobiieznie przejrzalkem watek.

Jednak dobrze przypuszczalem, ze skoro jest tu dozrc to omowilismy temat hydroizolacji. Miki zaznaczyl, ze dla niego glownym problemem jest termoizolacja bo ma malo miejsca - zalozylem, ze przejrzal watek, odfiltrowal wazne informacje i wie czego potrzeba mu na hydroizolacje. Natomiast zaznaczyl ze interesuje go termoizolacja, w zwiazku z powyzszym: podalem 2 rozwiazania Aerogel i PIR ktore wg znanych mi dostepnych na naszym rynku materialow - sa najcieplejsze, przy czym wiadomo - aerogel powala cena, PIR jest jeszcze akceptowalny.

Ponadto po to m.in kupilem PP - zeby moc podawac nr telefonu do siebie, widnieje pod kazdym postem. Zawsze mozna zadzwonic, porozmawiac. Latwiej sie rozmawia przez tel niz pisze po raz n-ty podobne rozwiazanie.

W dobie "no limit" to nic nie kosztuje.

W którym miejscu piszę coś o iniekcjach w przypadku tarasu? Chyba, że jakaś mądra głowa na górze coś pokleiła z innych wątków ;)

Do zainteresowanych, w przypadku klasycznych tarasów nie wymyśli się nic po za technologiami narzuconymi przez systemodawców. W takim wypadku najlepiej odnaleźć rysunki i przekroje na stronie zaufanego producenta np. chemii budowlanej. Rady bardziej doświadczonych przydadzą się, gdy nie mamy klasycznej budowy, albo wysokości albo istnieje jeszcze jakieś odejście od sztuki.

Niestety, folia w płynie czy inna pospolita izolacja o wydajnościach ok. 1kg/m2 lub papa to nie są hydroizolacje tarasowe i nikt mnie do tego nie przekona. Faktem jest, że na dobrą hydroizolację i termoizolację tarasu trzeba wydać >500zł/m2.

Edytowane przez dozrc

....

Niestety, folia w płynie czy inna pospolita izolacja o wydajnościach ok. 1kg/m2 lub papa to nie są hydroizolacje tarasowe i nikt mnie do tego nie przekona. Faktem jest, że na dobrą hydroizolację i termoizolację tarasu trzeba wydać >500zł/m2.

Moj wykonawca opowiadal jak papa wyglada po paru latach "hydroizolacji" tarasu. Zacytuje " wyglada jak gnoj", rozpada sie w rekach.

dozrc 500 zl za metr izolacji to tylko koszt materialu, do tego trzeba doliczyc koszt robocizny.

Ni tam. Dzrc było cos tam o szyciu rys iniekcyjnym. A papa jako paroizolacja w ukladzie tarasoeym typu Soprema 180al ? No hello... Taka papa tam się sprawdza w układzie ale jako paroizolacja. Hydro to wiadomo ....

No i co do 1kg na m2... Czepiam się ale sikafloor400n elastic?

Taras nad pomieszczeniem ogrzewanym to jeden z najtrudniejszych do zaizolowania konstrukcji. Największym problemem jest panujący u nas klimat gdzie zimą temperatura spada do -30 a latem w słońcu temperatura podłoża może osiągąć nawet 50 stopni. Prawidłowe wykonanie tarasu to zachowanie odpowiednich warstw (spadek, paroizolacja, termoizolacja, płyta dociskowa, izolacja podpłytkowa), ale także wklejenie taśm uszczelniających, wykonanie dylatacji i ich uszczelnienie kończąc na takich szczegółach jak kolor płytek oraz szerokość fugi. Dlaczego papa nie nadaje się jako paroizolacja tarasu ? bo jest problem z jej wywinięciem na ściany oraz z łączeniem. Dlatego powinno się stosować materiały bezszwowe i na pewno nie folie w płynie bo ona nadaje się do łazienek. Niestety koszt wykonania takiego tarasu to kilkaset zł/m2.