Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki materiał do budowy ścian domu

Recommended Posts

A ja mam w projekcie ytong 24+12 cm welny, czy jak bede zamienial na ceramike 25 +15/16 styro to musze wprowadzac jakies zmiany adaptacyjne wzgledem wymiarów budynku? ceramika jest najtansza u mnie w regionie (nie max ale porotherm/thermopor) i w sumie wole "dolozyc" w ocieplenie niz placic za material budowlany który w przypadku ceramiki jest poprostu ok. Dzialowe z silki 12tki bede robil.

Ja bym przemyślał taką zamianę, ponieważ ceramika nie ma takich własności termoizolacyjnych, jak bk. Bardzo możliwe, że taka zamiana da ogólny wynik wsp przenikalności cieplnej dla takiej przegrody gorszy niż przed zamianą. Zatem rachunki za ogrzewanie zimą będą wyższe, a sam wiesz jakie są teraz ceny ogrzewania... Ponad to powiększasz sobie glify czyli okno będzie głębiej osadzone co nie wyglada estetycznie oraz zawsze zmniejszy dopływ światła.

Co do ytonga to tutaj akurat nie jestem zwolennikiem, ponieważ płaci się za markę.

W tej cenie lepiej kupic bloczki termalici, ponieważ są wyższe o 20% co da oszczędności na materiale, a dodatkowo maja jeszcze lepszy wsp przenikania ciepła a więc to o co tak naprawdę chodzi.

• 9 months później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beton 24 cm grubości będzie miał na pewno okropną izolacyjność akustyczną. Tego nie poprawisz styropianem czy wełną - po prostu będzie musiał nauczyć się z tym żyć :) Ceramika 25 cm izolować akustycznie będzie znacznie lepiej, a izolacyjność termiczną można "odrobić" nieco grubszą warstwą wełny. Bloczki betonowe mają też niską akumulacyjność, przez co będą się szybciej przegrzewać i wychładzać (np. kiedy wyjedziesz na weekend i zostawisz dom bez ogrzewania).

Okna wyciągnięte do warstwy izolacji to już teraz żaden problem i standard w budownictwie pasywnym, więc nie jest to problem i argument za betonem z cieńszą izolacją :)

• 7 months później...