Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

paj?ki

Recommended Posts

Ja tyż nie lubiem pająków. A one mnie chyba tak bo dość sporo ich zamieszkało w garażu i czasem do domu włażą. To dobrze znane kątniki domowe, spore bestie, jak rozciągną odnóża to dochodzą do 7 cm!

Zobaczcie sami:

http://www-users.mat.uni.torun.pl/~szosz/katnik.jpg

OPIS:

Pająk długości 12-18 mm, długonogi i dość silnie owłosiony. Ubarwienie szarożółte z ciemnobrązowym rysunkiem, odwłok z niewyraźnymi, załamanymi plamkami. Nogi jednolicie szarobrązowe.

WYSTĘPOWANIE:

Głównie w budynkach, zwłaszcza w piwnicach, poza tym także w środowisku naturalnym. Niemal wszędzie liczny.

WARTO WIEDZIEĆ:

Ten stosunkowo długowieczny pająk (może dożyć ok. 4 lat) buduje w kątach pokoi, za szafami i w podobnych miejscach poziome, dachowate sieci, wydłużające się z jednej strony w lejkowatą rurkę mieszkalną. W razie niedostatku pokarmu opuszcza w nocy swoją sieć i nierzadko zapuszcza się w miejsca, z których nie potrafi się później wydostać, np. do zlewozmywaka, umywalki czy wanny. Wędrują również samce poszukujące samic.

U mnie występuję takie grubaśne "krzyżaki"- wyglądają jak miniatury tarantul. Najczęściej spotkać je można na tarasie i balkonie w porze wieczornej kiedy wychodzą ze swoich kryjówek i rozwieszają się na swoich pajęczynach. Jest ich naprawdę sporo- a rozmnażaja się jak "zające"-okropieństwo. Ja za to wkraczam :x z Raidem i psikam na nie ile wlezie- a one się zwijają i padają no i na jakiś miesiąc jest spokój. I tak od kwietnia do października.

A ja swego czasu miałam w oknach 2 dorodne krzyżaki. Jeszcze wtedy nie mieszkałam. Jeden miał sieć na całą wnękę okienną i naprawdę wyglądało to okazale. Aż dziw, że natura może stworzyć takie piękne rzeczy. Przyglądając się z daleka i zza szyby trochę się oswoiłam z pająkami, ale nie zapałałam do nich sympatią. Posiadanie pająków ma też zalety - pająki zjadają muchy. Z dwojga złego wolę pająki, bo muchy napawają mnie obrzydzeniem. Raz byłam świadkiem "polowania". Prawdziwy film przyrodniczy na żywo :lol:

Gorgu77,

ten Raid to jakiś taki uniwersalny, czy specjalny na moich ulubieńców? Bo wiem, że niektóre "odkomarzacze" też działają, ale nie do końca, bo tylko "ogłuszają" takiego gada, a po chwili znowu dochodzi do siebie i straszy.

Co do tego, ze nie są jadowite, to oczywiście wiem, ale wcale mnie to nie pociesza - ja się nie boję, że mnie gad dziabnie, tylko boję się tak ogólnie (irracjonalnie). POzdrawiam wszystkich pająkofobów.

Acha, trochę pomaga piwo - stosowane wewnętrznie przez pająkofoba - ale przecież nie da się całe życie na rauszu....