Vievioor 24.05.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Witam Mam obecnie w domu stary hydrofor ocynkowany 300l i pompę klasy "Grudziądzowej" (silnik 1100W, pompa chyba SM 3.02, ciężko odczytać z tabliczek). Wygląda jak ta: Niestety pompa (po jakiś 20 latach) kończy swój żywot. Polskie wynalazki z Grudziądza przerażają cenowo. Zdecydowałem się już na zestaw pod nazwą "Pompa JY1000 z osprzętem OMNIGENA" za 200zł 1. Z racji dużego zbiornika (czyli nie tak częstego włączania) liczę, że coś ta pompa pociągnie i nie rozsypie się po 2 latach. Chyba, że ktoś już to przerabiał i w ogóle nie warto się pchać? Jakieś ew inne propozycje? (obecnie 4 domowników, jedna kuchnia, dwie łazienki) 2. Do tego chcę dokupić filtr antypiaskowy (90zł), ponieważ przed kranem trochę się tego zbiera i zastanawiam się jeszcze nad filtrami zmiękczającymi (80zł), bo kamień wszędzie się osadza. Pytanie - co ile taki filtr zmiękczający się wymienia? 3. Czytałem też, że w takich dużych starych zbiornikach (300l, ocynk) można odżelaziać wodę. Coś do tego jest potrzebne, jakieś specjalne filtry? Czy następuje to samoczynnie, dzięki powietrzu zgromadzonemu w hydroforze? 4. Dodatkowo chciałbym zapytać jakimi wężami podłączyć pompę do rur? Obecne "orurowanie" jest sztywne, z wyjściami 1 1/4" a pompa ma wyjścia 1". Oprócz reduktora 1 1/4" x 1" powinienem kupić węże w oplocie? Na jednej aukcji przeczytałem, że "Węży (srebrnych) nie powinno stosować się na zasysaniu, ponieważ w środku jest cienki wąż gumowy, który może się zassać i zablokować przepływ wody, co z kolei może doprowadzić do uszkodzenia pompy. (bardzo częste przypadki serwisowe – praca na sucho)" Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wyjaśnienia Edytowane 24 Maja 2013 przez Vievioor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Niestety pompa (po jakiś 20 latach) kończy swój żywot. Polskie wynalazki z Grudziądza przerażają cenowo. Zdecydowałem się już na zestaw pod nazwą "Pompa JY1000 z osprzętem OMNIGENA" za 200zł No to spojrz na ceny np grundfoss'a. To pewnie grudziac okaze sie taniutki Mam dla Ciebie zla wiadomosc. Przez ostatnie 20 lat swiat zdecydowanie zszedl na psy. Jak kupisz pompe za 200PLN, to jak bedziesz mial duzego farta to dociagnie do gwarancji w jakiejs tam formie. Ta pompa jest taka tania bo za "2 lata" masz kupic nowa. Jakby przezyla 20 lat, no to ja bym to porownal do 6-tki w totolotka. 2. Do tego chcę dokupić filtr antypiaskowy (90zł), ponieważ przed kranem trochę się tego zbiera i zastanawiam się jeszcze nad filtrami zmiękczającymi (80zł), bo kamień wszędzie się osadza. Pytanie - co ile taki filtr zmiękczający się wymienia? Filtr mechaniczny OK. Filtr zmiekczajacy? Pewnie bedziesz wymienial wklad codziennie zeby miec miekka wode. Duze filtry, tzw kolumny filtracyjne zawierajace powiedzmy 30L zywicy zmiekczajacej sie regeneruje solą (nie wymienia sie co chwile jak w przypadku malych obudow). Dzieje sie to automatycznie co kilka dni. Taki filterek z wkladem zmiekczajacym to ewentualnie przed zmywarka albo pralka. Jesli ma to byc na caly dom, to wklady Cie zjedza finansowo. Chyba ze bedzie Ci sie chcialo wklad co 2-3 dzien odkecac i moczyc przez godzine w solance we wiadrze, potem plukac. Stawiam, ze Ci sie nie bedzia chcialo. Automatyczna kolumna zmiekczajaca to juz koszt rzedu pewnie 2-3 tysiecy Zaleznie od twardosci wody zuzycia wody. 3. Czytałem też, że w takich dużych starych zbiornikach (300l, ocynk) można odżelaziać wodę. Coś do tego jest potrzebne, jakieś specjalne filtry? Czy następuje to samoczynnie, dzięki powietrzu zgromadzonemu w hydroforze?W malych tudziez nowych zbiorikach ocynkowanych tez sie to dzieje Zbiornik wody nie odzelazia, tylko dostarcza do wody tlenu ktory zelazo utleni do wersji nierozpuszczalnej. Potem to trzeba tylko przepuscic przez zloze odzelaziajace na takiej samej kolumnie filtracyjnej jak w zmiekczacu. W klasycznej wersji zasypanej piaskiem, lub czym lepszym. Znowu mowa o kwotach 2tys w gore bo male wymienne wklady to samobojstwo jesli chodzi o obsluge tego. BEdziesz co chwile wymienial. Jesli zdecydujesz sie tylko na wklad filtracyjny zeby zatrzymac piasek, to zamontuj go przed hydroforem. Jak go zamontujesz za hydroforem, to utlenione zelazo bedzie Ci te filtr co chwile zapychalo. Zeby zrobic wszystko dobrze, kupic solidna pompe, odzelaziacz, zmiekczac, to pewnie bez 5-6 tysiecy lub wiecej nie podchodz. Sorry, za sprowadzenie na ziemie. pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zdecydowałem się już na zestaw pod nazwą "Pompa JY1000 z osprzętem OMNIGENA" za 200zł Jeszcze jedno. Zdajesz spobie sprawe jak slabiutka jest ta pompa? Pompujac hydrofor do 4atm, to z tej pompy wedlug producenta mozna liczyc na jakies 10L na minute. Czyli w zasadzie jeden odkrecony kran. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vievioor 24.05.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Dzięki za sprowadzenie na ziemie Wszelakie filtry niemechaniczne w takim razie odpuszczam. Zostaje tylko antypiaskowy. Teraz zaczynam się zastanawiać, czy to przypadkiem nie utlenione żelazo leży mi w rurach a nie piasek (uświadomiłem to sobie po Twoich słowach "Jak go zamontujesz za hydroforem, to utlenione zelazo bedzie Ci te filtr co chwile zapychalo"). Wydatek na pompę przemyślę jeszcze raz. Nie marzyłem o 20 latach bezawaryjnej pracy, ale tak... chociaż z 5? z drugiej strony, jakby nie patrzeć, to można albo wymieniać co 2 lata tanią pompę albo co 20 lat drogą. Wychodzi cenowo podobnie, tylko zachodu i nerwów więcej przy taniej chińszczyźnie. Może kupie taką samą Grudziądzową pompę za jakieś 650zł bo silnik w sumie sprawny. W serwisie aukcyjnym można też znaleźć takie pompy po remoncie za 370zł. Nie wiem tylko na ile ufać takiej poremontowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vievioor 24.05.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 10L/min? Na stronach niby pisze: Wydajność max 60 L/min.Ta obecna SM 3.02 też ma podane 60L/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Dzięki za sprowadzenie na ziemie Wszelakie filtry niemechaniczne w takim razie odpuszczam. Zostaje tylko antypiaskowy. Teraz zaczynam się zastanawiać, czy to przypadkiem nie utlenione żelazo leży mi w rurach a nie piasek (uświadomiłem to sobie po Twoich słowach "Jak go zamontujesz za hydroforem, to utlenione zelazo bedzie Ci te filtr co chwile zapychalo"). Utlenione zelazo do generalnie taka brazowa, sliska maź. Ale na tyle paskudna, ze rury po wielu latach potrafi zatkac. A jesli studnia dodatkowo podaje choc odrobine piasku, to bedzie to cementujaca mieszanka. Rozkrec gdzies instalacje i zobacz co w rurze siedzi. Filtr jest po to zeby rozne zanieczyszczenia zatrzymywac wiec na filtrze bedzie sie zdecydowanie chetniej to utlenione zelazo osadzac niz w rurach. Co do pompy. Ja bym osobiscie wolal 20-letnia, zregenerowana pompe niz nowke sztuke prosto z chin za 200PLN. Nie wiem co sie tam regeneruje, podejrzewam ze czesci ruchome, ulozyskowanie, uszczelki itp. Jesli taka regenercja dobrze zrobiona to pompa pochodzi kolejne nascie lat. Kiedys takie sprzety byly budowane na lata. Dzisiaj, buduje sie to w sposob perfidny i planowy tak, zeby sie po gwarancji rozsypalo a co wiecej nie dalo naprawic. Takie czasy. marcin Edytowane 24 Maja 2013 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.05.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 10L/min? Na stronach niby pisze: Wydajność max 60 L/min. Ta obecna SM 3.02 też ma podane 60L/min.Takie male oszustwo. Podali max wydajnosc, czyli w nierealistycznych warunkach. Widziales kiedys samochod ktory pali tyle co w katalogu ? Pewnie z gorki i z wiatrem tyle spali Wydajnosc max, to przy zerowym oporze. Czyli nie masz za pompa hydroforu tylko woda leci prosto do wiaderka. Im wiekszy opor pompa musi pokonac (czytaj do wyzszego cisniania napompowac hydrofor) tym mniejsza jej wydajnosc. Ta pompa ktora wspominales przy 5atm, ma wydajnosc zblizona do 0. Przy 4 atm, troche ponad 12L. dochodza do tego jakies tam opory na rurach itp, i pewnie to bedzie wlasnie z 10l/min. Trzeba patrzec na wykres wydajnosc gdzie sie przecina z cisnieniem w hydroforze. O tu masz taki wykres. http://epompa.pl/pliki_ed/image/pompy/jy1000/jy1000_charakterystyka.jpg 10m wysokosci podnoszenia to 1atm w hydroforze. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vievioor 24.05.2013 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Tak myślałem, że to 60L/min to przy idealnych warunkach, czyli bez żadnych oporów O planowaniu postarzania produktu, czy spisku żarówkowym już niejednokrotnie czytałem/oglądałem, ale człowiek takie głupie stworzenie, wciąż nie przyjmuje tego do wiadomości Prawdopodobnie wezmę się za tą regenerowaną. Plus taki, że w moim mieście chłopek to robi, więc odpada zabawa z wysyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vievioor 25.05.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Czytam i czytam, ale wciąż mało wiem - pociągnę więc jeszcze mój temat 1. Czym się różnią pompy SM od SKA i SKB. SM wiem tyle, że jest monoblokowa (i taką też okazuje się właśnie posiadam) a SKA/B mają sprzęgła. Cenowo jak patrze, to podobnie wychodzą. Parametry też mają podobne. 2. Chciałbym jeszcze spytać na jakiej zasadzie działa reduktor ciśnienia? Właśnie odkryłem taki wynalazek, ale zastanawiam się jak to wpływa na taką domową instalację. Czy faktycznie mam wtedy w kranie stałe ciśnienie i nie trzeba co chwile regulować kurków, żeby mieć odpowiednią temperaturę (jeśli tak, to czemu tyle lat żyłem w niewiedzy i w takim niekomforcie ). Ja to widzę tak (proszę o potwierdzenie albo uświadomienie) - powiedzmy, że ustawiam pompę na włączanie przy spadku ciśnienia do 3atm i na wyłączanie przy 5atm. Na reduktorze ustawiam dolną granicę załączania pompy, czyli 3atm i on cały czas podaje mi te 3atm? 3. Czy przy pompach grudziądzowych należałoby jakoś zamontować filtr antypiaskowy, czy nie ma takiej konieczności? Piszę "jakoś" ponieważ może to być cięższe do zrobienia przy zrobionej stałej sztywnej instalacji. Edytowane 26 Maja 2013 przez Vievioor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vievioor 30.05.2013 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 http://revolt.org.uk/index.php_files/whistle.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts