frend 25.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 WitamMam pytanie dotyczące wyprowadzeń kominów wentylacyjnych (przepraszam, jeśli używam nietechnicznej terminologii) nowego domu. Mianowicie zamierzam kupić dom od developera (umowa przedwstępna i zadatek). Budynek jest w 90% ukończony. Pośród licznych niedociągnięć uwagę moją zwróciły kominy wentylacyjne, które kończą się na poddaszu, a nie ponad dachem. Innymi słowy kilka rur PCV ma swój koniec na poddaszu. Czy jest to właściwy sposób wykonania wentylacji pomieszczeń budynku? Czy też developer poszedł "na łatwiznę"?Proszę o porady pomocne przy wyegzekwowaniu doprowadzenia stanu do zgodnego z normami (jeśli takie są).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.05.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Jedyne z czym mi się kojarzą "rury pcv" sterczące na poddaszu - to wywietrzniki pionów kanalizacyjnych. Oczywiście powinny być ponad dachem. Zupełnie to się mnie nie kojarzy z "kominami wentylacyjnymi" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.05.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) ... uwagę moją zwróciły kominy wentylacyjne, które kończą się na poddaszu, a nie ponad dachem. Innymi słowy kilka rur PCV ma swój koniec na poddaszu. Czy jest to właściwy sposób wykonania wentylacji pomieszczeń budynku? Oznacza to ni mniej, ni więcej, tylko że W OGÓLE nie będzie wentylacji 1. dla poprawnej wentylacji naturalnej powinny być wykonane murowane lub ceramiczne kominy wentylacyjne 2. "wentylacja" polegająca na doprowadzeniu rur z PVC na poddasze skutkować będzie koniecznością ich zaślepiania w chłodnych porach roku, bo inaczej będzie z nich niemiłosiernie "ciągnąć" zimno a latem nie będzie zachodziło tak potrzebne zjawisko konwekcji (na poddaszu zwykle jest cieplej, niż w pomieszczeniach znajdujących się poniżej). Szczególnie dotyczy to poddaszy nieocieplonych. Swoją drogą dziwię się, że w dobie drastycznego zaniżania jakości (w celu wyciągnięcia jakiegoś zysku) ktoś jeszcze kupuje mieszkania u developerów Edytowane 25 Maja 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts