_unnamed 25.05.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Zapraszam do komentowania, zadawania pytań itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika321 14.10.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Witam na jaką kwotę został wyceniony SSO....??? my jesteśmy dopiero na etapie wyboru projektu ale ten jest w ścisłej czołówce naszej listy ... Jakie zmiany zostały wprowadzone w projekcie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 14.10.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Wyceny SSO (wraz z pokryciem dachu dachówką cementową) otrzymałem w zakresie od 150 do 310 tyś (brutto).Z firmą, którą wybrałem podpisałem umowę na ok 190tyś brutto. Na wprowadzanie zmian do tego projektu mieliśmy duży apetyt, jednak po dłuższym przemyśleniu okazywało się, że projekt w wersji pierwotnej jest dobrze przemyślany i zmiany by były ale na gorsze. Zdecydowaliśmy się jedynie na:- zamianę stropu na żelbetowy (wytrzymalsza konstrukcja, lepsze walory akustyczne, możliwość wybudowania ścian działowych poddasza w technologi murowanej)- zamiana ścian działowych na murowane z silikatów (parter i piętro) ze względu na walory akustyczne i możliwości mocowania szafek- zwiększenie izolacji podłogi na gruncie- przesunięcie drzwi spiżarni na krótszą ścianę W trakcie adaptacji projektu do warunków gruntowych zostały wprowadzone wzmocnienia konstrukcji (dodatkowe słupy żelbetowe). Wg mnie kluczowe dla tego projektu jest ustawienie względem stron świata. Jeśli strona z balkonem i tarasem miała by wypadać od strony północnej, to raczej bym odradzał ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romek_1 06.11.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 witamz własnego doświadczenia radzę pilnować wszystkich wpisów w dzienniku i pieczątek bo jak wykonawca się zmyje to będzie problem i niepotrzebne koszty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 06.11.2013 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Wpisy w dzienniku robi kierownik, nie wykonawca. Niemniej przed ostatecznym rozliczeniem na pewno sprawdzę, czy wszystko jest wypełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 26.01.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam, Ta plandeke to przybiles punktowo gwozdziami czy jakas rama z desek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 26.01.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Przybiłem ją gwoździami ale przez deskę. Dwie półmetrowe deski u góry i dwie po bokach.W trzecim przypadku (nie widać na zdjęciu) założyłem plandekę tymczasowo tylko na gwoździach - ta plandeka ma zarobione metalowe oczka mniej więcej co 1m - i na tych oczkach ją powiesiłem - też całkiem nieźle się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MA86 13.03.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam i życzę powodzenia w wykończeniu. Czekam na zdjęcia z montażu wentylacji. Masz projekt na ta wentylację? Ja się cały czas bije z myślami czy u siebie w istniejącym remontowany domu poprowadzić kanały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MA86 13.03.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 I plandeki masz bardzo tanie ja musiałem na szybko kupować w markecie i placilem jak za zboże. Pewnie na składach było by taniej. Cóż mądry Polak po szkodzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 13.03.2014 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ja też kupowałem w markecie - w Bricko-Depot (chyba z grupy Castoramy). Na składzie (ogrodniczym) znalazłem te plandeki jeszcze o złotówkę tańsze - i więcej wymiarów i grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 07.04.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 A ja mam inne pytanko, Jak się spisywały bloczki H+H na cienką spoinę? Kiedy działasz na działce, mozna Cię kiedyś nawiedzic na budowie przed wieczorem czy już o tej porze Cię nie ma na budowie? Fajnie się uwinąłeś z dachem przed śniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 07.04.2014 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 H+H wydają się być bardzo dobrej jakości - przynajmniej te na pióro wpust. Mur z cienką spoiną wygląda solidnie a murarzom układanie szło gładko - do cienkiej spoiny jest taka paca do nakładania kleju i idzie piorunem. Na działce jestem kilka razy w tygodniu właśnie wieczorem - po pracy. Zapraszam - ale dopiero po świętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 04.06.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 WitamSuper Wam idzie , piekny domek trzymam kciuki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 22.08.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Witam, ten bajer do szamba to coś takiego? http://sklephypo.pl/wylaczniki-cisnieniowe-i-zabezpieczenia/2975-wy-cznik-p-ywakowy-do-pompy-p-ywak-.html Jak się załączą to przepuszcza prąd i potem co? Włącza się jakieś światełko, czy dzwoni dzwonek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 22.08.2014 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Ten akurat jest przeznaczony do wody, nie do ścieków. Ja zainstalowałem konkretnie to: http://www.mac3.pl/product.php?id_product=132139Działa to tak, że pływak przełącza styki w dwóch położeniach - tu jest schemat: http://www.czujnikipoziomu.pomp.pl/images/schemat_el.htmMożna to podpiąć pod żarówkę tak by się zaświecała przy określonym zapełnieniu szamba albo pod pompę, by załączyć przepompowanie ścieków do oczyszczalni. Są gotowe sygnalizatory do podpięcia tego pływaka, np: http://elektron-zgora.firmy.net/czujnik-poziomu-do-szamba,YP65.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 04.11.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Widzę ze tez zaczynasz elewacje. U nas ekipa pracuje od wczoraj. Życzę Tobie i sobie dobrej pogody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 04.11.2015 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Byle bez mrozów. Póki co prognoza wygląda pozytywnie...Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 27.01.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 jaki kladles styropian pod podlogowkę? ja sie wacham miedzy 0,31 a 0,37 eps 100 swisspora roznica okolo 1700zl... widac w postepie prac u Ciebie duzy porzadek, widzę,że kilka rzeczy moglismy zrobic inaczej, np rozlozyc hydraulikę po 1 warstwie styropianu na podlodze ale my jestesmy laikami kompletnymi, przed kazdym etapem spedzam dlugie godziny tutaj, a potem muszę rozmawiac z wykonawcami I nie dac sie zrobic w jajo (jestem kobietą, na starcie mam ciezko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 27.01.2016 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 To dobra droga - ja też zaczynałem od czytania forum. Bardzo dużo ciekawych pomysłów i rozwiązań można podpatrzeć na forum.Co do styro - dawałem 0,037 (na parterze) ale warstwa około 20cm. Przy doborze izolacji (posadzek, ścian, dachu) przyjąłem takie założenie, by parametry związane ze stratami ciepła wszędzie były podobne - posiłkowałem się tu kalkulatorem ze strony Organiki.Jeśli chodzi o styropian pod posadzkę, to grubość jest narzucona - grubość styro + grubość wylewki + 1,5cm okładziny musi wyjść na zaprojektowany poziom "zero". To co istotne, to by parametr CS(10) [naprężenie ściskające] styropianu podłogowego wynosił min 100. To, że styropian ma w nazwie EPS100 to nie zawsze oznacza, że jest tak twardy. U Swisspora styropian podłogowy z tym parametrem to jedynie:EPS 100 dach podłoga: CS(10)100; 0,037LAMBDA 100 dach podłoga: CS(10)100; 0,030 (grafitowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 27.01.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 niestety właśnie ogranicza nas poziom okien tarasowych, mamy do dyspozycji 22 cm na wszystko,na styropian 13cm mamy, nie za dużodlatego szukam najlepszego rozwiązania i wstępnie zdecydowałam na swisspora 100 dach podłoga: CS(10)100; 0,030 (grafitowy) myslisz,że wybór ok? czy coś lepszego przychodzi Ci do głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts