Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z284 w Kątach Węgierskich

Recommended Posts

Papa już w większości rozłożona i zgrzana. Przyjechał też styropian. Najwięcej roboty jest ze sprzątaniem :) i upychaniem styro po kątach.

Salon ze styropianem:

mms_20140424.jpg

Salon posprzątany:

DSC_0951.jpg

Salon i korytarz z papą:

DSC_0953.jpg

Przedłużenie stropu też przygotowane: zaszalowane i zazbrojone. Betoniara kupiona - będziemy kręcić :)

DSC_0949.jpg

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Podłogówka cała ułożona. Ja powoli dostaję świra na widok styropianu, w którym muszę rzeźbić rowki na rury. Ale powoli robota idzie ku końcowi. W poniedziałek przyjeżdżają wylewki...

DSC_1025.jpg

DSC_1030.jpg

DSC_1039.jpg

Przy schodach nie układałem styropianu do samej krawędzi, tylko zostawiłem 10cm, które wypełni wylewka. Czytałem, że tak ma być ok. Żeby skrajne płyty nie fruwały dostały po jednym lub dwa kołeczki.

Styropian już wszędzie rozłożony. Docinania bruzd pod rurki mam już dosyć na całe życie.

Udało się też przygotować schodki na gruncie. Beton posmarowany jest sytrobitem, który stanowi izolację powłokową i jednocześnie lepiszcze dla styropianu:

DSC_1041.jpg

Na poddaszu, gdzie nie ma podłogówki styropian został przykryty folią. Na folii oznaczyłem miejsca przebiegu kanałów wentylacyjnych:

DSC_1052.jpg

• 2 weeks później...

Wylewki już zakończone - spokojnie sobie schną. Ze względu na grubość: na piętrze potrzebują 6 tygodni, na parterze 12 tygodni a w garażu... 1,5 roku.

DSC_1068.jpg

DSC_1069.jpg

DSC_1076.jpg

DSC_1084.jpg

DSC_1081.jpg

DSC_1080.jpg

DSC_1079.jpg

Na parterze powstał problem z potrójnym schodkiem: ja odmówiłem wykonania go bezpośrednio na chudziaku (bez styro) a wylewkarze odmówili wykonania wylewki na styropianie. Tak więc styropian pozostał (12cm) a na wierzchu powstała bryła żelbetowa gr. min 10cm zakotwiona zbrojeniem do ścian:

DSC_1092.jpg

DSC_1093.jpg

DSC_1095.jpg

DSC_1096.jpg

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...

W oczekiwaniu na forumowego Wodza, który zajmie się zabudową poddasza, jedno pomieszczenie zostało wydzielone na poligon pracy samodzielnej. Na zdjęciach przebieg prac krok po kroku:

DSC_1395.jpg

DSC_0205.jpg

DSC_0210.jpg

DSC_0214.jpg

DSC_0215.jpg

W sypialni powstała też samodzielnie zaprojektowana i wykonana przedścianka akustyczna oddzielająca łazienkę:

DSC_0150.jpg

DSC_0154.jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...