xieciun 25.05.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Hej, Pierwszy post, także mam nadzieję, że nie naruszam żadnych punktów regulaminu i że umieściłem post w odpowiednim miejscu Do rzeczy. Czeka mnie wyciąganie silnika z samochodu. Mam dostępny garaż przy szeregówce: szerokość ok 230-250 cm, wysokość ok 200-220cm. Polecono mi postawić dwie belki drewniane 10x10 cm pod ścianami, na to położyć trzecią i na środku zamontować wyciągarkę. Myślałem nad innym rozwiązaniem, ale rozbijam się o brak wiedzy o wytrzymałości materiałów. Chciałbym kupić profil stalowy (teownik lub dwuteownik) i zamontować go na kołkach rozporowych w ścianie (po dwa na stronę). Plan zakłada, że każdy kołek musi wytrzymać max 50kg obciążenia (ściany betonowe / pustaki lub coś podobnego) - myślę, że nie będzie tu problemu Główne pytanie: jak gruby musi być teownik/dwuteownik o długości ok 250cm, zamontowany tylko na końcach (bez dodatkowych podpór) aby wytrzymał podwieszenie max 200kg na środku.Będę wdzięczny za info lub wytknięcie błędów w moim rozumowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.05.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Jak masz ściany z betonu to można, jak z cegły to nie.. Zrób ramę stalową z zastrzałami. Stalma todo siebie żże będzie się odkształcać z czasem (zależy ile tych silników masz podnieść, dwuteownik 120 wystarczy, tylko jak napisałem jak dasz 250 cm to bedzie się lekko uginał i z czasem mu tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 25.05.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Może prościej kupić podnośnik silnikowy.http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-lO4OF3WCQ8HFh6gthTq_vBCrW3dGKe4G96YjMyUwIoC763pX8w900 × 893 - allegro.pl 250 × 250 - bazarek.pl 300 × 300 - setop.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts