Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no widać nie bardzo dokładnie. Montujesz prosty układ jedna do ładowania zasobnika druga do grzejników powiedzmy. Sterownik do tego czujnikt temp w zasobniku super proste. W przypadku dogrzewania wiatrakiem dobrze byłoby wykonać sterowanie które bedzie wyłączało ładowanie zasobnika kotłem.
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Puławiak całkiem nie rozumiem Twojego ostatniego postu

"Montujesz prosty układ jedna do ładowania zasobnika druga do grzejników powiedzmy. " chodzi Ci o pompy?

Sterowanie wyłączające ładowanie CWU kotłem dobre ale kieruję się ku upraszczaniu instalacji mniej "inteligentnych" i awaryjnych urządzeń. Gdzie konkretnie zamontować grzałki na prąd. Na to pytanie cały czas nie mam odpowiedzi.

Ten prąd to co ma dogrzewać ???? Tak chodzi mi o pompy. zjadło mi jeden wyraz. Pewnej "inteligencji nie pominiesz. Tu bedzie potrzebny prosty sterownik a nie żadna inteligencja. W takiej konfiguracji jak pokazałes wcześniej to bedziesz miał w zasobniku taką temp wody jak w kotle - co nam daje wrzątek w kranach ( chyba że zabezpieczysz układ dodatkowym zaworem termostatycznym), szybsze zakamienianie zbiornika ( krócej posłuży) i dalej czasami to kocioł bedzie grzał cwu i grzejniki a czasami cwu bedzie grzało grzejniki.

Między kotłem a CWU oczywiście, że pompa ze sterownikiem termostatycznym. Nie zrozumieliśmy się, wydawało mi się to zbyt oczywiste.

Ten prąd ma dogrzewać CWU oraz wspomagać CO i pytanie gdzie zamontować te grzałki / kolektor z grzałkami.

A to już skomplikowałeś układ trzeba do tego układu zamontowac bufor. I tu też można to zrobić na kilka wariantów wszystko zalezy od tego jaki bedzie wiatrak i jakie będą zyski energetyczne z tego wiatraka. Kolektor z grzałkami ( czyli coś w stylu kotła elektrycznego ? ) ale to też nie jest takie proste wiatrak bedzie produkował energię tylko w określonych sytuacjach ale też nie zawsze wiec dobrze byłoby tę energię magazynowac w ten czy w inny sposób. Edytowane przez Puławiak

Wiatrak 2KW najlepsza cena do mocy. Odpowiednio 2KW koszt ok 7-8 tys, a 3KW ok 14 tys. Dużych mocy nie przewiduję w średnie dni ok 0,5 KW w wietrzne max 2 KW.

Bufor by nie doprowadzić do wrzenia wody w CWU? Można dać sterowanie IF temp > 80 st. wyłącz grzanie lub ładuj aku. Dodatkowo jeśli CWU ok 220-300 L praktycznie ciężko przegrzać tyle wody taką mała mocą.

Poza tym czemu skomplikowałem? Tak jak na początku podałem kolektor z grzałkami zaraz po wyjściu z pieca. W sezonie dogrzewa CWU i CO - wspomagając piec, a w nocy zastępując go. W sezonie letnim zakręcam CO i grzałki wspomagają / grzeją CWU.

Pytanie moje dlaczego pomysł z kolektorem zaraz za wylotem z pieca uważasz za kiepski. Takie rozwiązanie jest u teścia i sprawuje się w praktyce dobrze.

2 kw to sobie zrób tylko na cwu na dogrzewanie to specjalnie bym nie liczył zamontuj normalnie grzałke w zasobniku cwu i grzej tylko cwu - bedziesz miał pożytek i prosta instalacje

Mieszkam na północy kraju tu wieje, jeśli wiatraki to od morza po Suwalszczyznę. Te pozorne 2 KW x 24h na dobę w teorii 48 a w praktyce ok 35-40 KW na dobę to nie mało i nagrzeje CO, a na pewno podtrzyma temperaturę na nagrzanym CO. Zastosuję kolektor, dziś mówię o 2kw za kilka lat w przystępnej cenie będzie większa moc.

Podsumowując:

Powtarzam pytanie dlaczego uważasz że złym miejscem jest umieszczenie kolektora z grzałkami u wylotu ciepłej wody z pieca?

Wracając do bufora. W moim przypadku najlepszy będzie wybór zwykłego bez wężownic + zbiornik CWU /bufor z wężownicą do CWU odpada cenowo/. Do czego służą te z 1 wężownicą dolną, do instalacji solarnych?

Czy modernizacja kotłowni polegająca na montażu bufora do istniejącej kotłowni będzie problemem, czy z mojego laickiego punktu widzenia wystarczy wylot z pieca skierować do bufora oraz wyjście ciepła z bufora podłączyć do rozgałęzień na CWU i CO?

Jeśli bym się zdecydował na podkowę plus Kocioł to jaki układ stosować 1 otwarty czy 2 oddzielne otwarte - proszę o krótkie wytłumaczenie.

Podkowa tak jak wcześniej napisałem strzał w stopę. Bufor najlepiej zwykły bez wężownic i do tego zbiornik cwu ale to też trzeba z głową podłączyć. Tak zebyś mógł optymalnie wykorzystać. Jeden otwarty. Zawsze to przeróbka instaniejacej już instalacji i niestey nie bardzo się to opłaca jeśli jest możliwość lepiej taki układ robić razem z kotłownia. Z wężownicą można wykorzysatc do solara lub innego zródła ciepła.
Bufor najlepiej zwykły bez wężownic i do tego zbiornik cwu ale to też trzeba z głową podłączyć

Z głową czyli opcje:

- grzejemy tylko grzejniki i podłogówkę oraz CWU przy wychłodzonym domu

- grzejemy bufor gdy dom nie jest wychłodzony

- ostatnia opcja grzejemy samo CWU

O to chodzi? Tu rozumiem ręczne zawory do zmiany opcji.

Puławiak prosze cie juz o 1. Nie odpowiadaj mi juz i innym na przyszlosc tez nie odpowiadaj w stylu "kiepskie rozwiązanie" nie dając lepszego, oraz "eeee nie".
Nie wnosisz nic do dyskusji /poza poradą dotyczącą podkowy którą muszę jeszcze przedyskutować/. Nie chcesz dzielić się wiedzą nie dziel się nią. Tylko nie nabijaj pustych postów na forum.