majschi 05.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 taki układ trzeba odpowiednio wysterować i nic nie będzie się mieszać ani cofać ( ktoś kiedyś wymyślił zawory zwrotne) osobiście jeśli ma być piecokuchnia wykorzystał bym ją do grzania CWU z pominięciem bufora ale w tym przypadku warto zastosować jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem CWU np zawór 3d który przełączy zasilane z zasobnika na bufor jeśli w zasobniku woda będzie miała np 70sC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.06.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Jeden hydro mówi by dać jeden wspólny układ otwarty I dobrze mówi . Nie jest problemem działanie obu źródeł zasilania, tak jak przedmówca wspomniał są na to sposoby . EDIT : Po cholerę chcecie stawiać zbiornik cwu skoro będzie bufor ? Czy Wy wiecie jaką ma przewagę zbiornik buforowy nad zbiornikiem cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 09.06.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 majschi: Piec kaflowy po rozpaleniu pali się kilka godzin np gotując obiad, dodatkowo nagrzewające się kafle kumulują ciepło. Podkowa i CWU to ciągłe zagotowywanie wody odpada podłączanie samego CWU. Piczman: piec będzie w piwnicy, podkowa w kuchni na parterze po obu krańcach domu, naczynie na strychu. Czy to można połączyć w 1 układ? Głupie pytanie ale w moim starym mieszkaniu był piec a nad nim w linii prostej na poddaszu naczynie przelewowe. Bez CWU na samym buforze w Twoim przypadku w samoróbce jest duża 1 nagrzewnica i da radę nagrzać wodę do gorąca niemal jak Piecyk gazowy, a w gotowych nagrzewnicach np wspomniany na początku bufor Gelmet są 2 nagrzewnice 1 mała górna i druga duża dolna. A gdyby tak np górną wężownicę podpiąć pod podkowę? Mała moc podkowy oddałaby całe ciepło buforowi, ale dolna wężownica miałaby za małą temp na CWU. Więc górna wężownica dla CWU a dolna dla podkowy? Tylko pytanie czy górna mała wężownica nadąży zagrzać przepływającą wodę? Bufory z 1 wężownicą solarną mają wężownicę na dole a więc mała temp przepływającej wody. Pozostaje jeszcze opcja bufor bez wężownic. PLUS to cena niższa o około 1600 zł /zbiornik CWU z wężownicą ok 600-800 zł/ więc i tak taniej.Nie mam opcji zrobienia własnego bufora zdany jestem na gotowy produkt. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 11.06.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Z dostępnych buforów w necie nie ma z 1 nagrzewnicą, która nadawałaby się na wykorzystanie do CWU, albo ja słabo szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.06.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Wężownice standardowe wykonane są z rur czarnych i nie nadają się do przepływowego grzania cwu. Musisz szukać zbiorników z weżownicą do cwu. Link do takich zborników masz poniżej. http://zbiornikakumulacyjny.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 22.06.2013 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Puławiak dzięki z link, ale tam nie ma cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 22.06.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Nowa myśl jest taka: stałe źródło ciepła Kocioł CO plus okazjonalnie kuchnia kaflowa z podkową grzewczą ok 2KW. Za rok dwa od wprowadzenia planuję podłączyć wiatrak 2KW do dogrzewania ciepłej wody.Jak zaplanować kotłownię aby to wszystko ze sobą połączyć? Czy konieczny jest bufor - jeśli tak to jaki?Czy wystarczy sam zbiornik CWU jeśli tak to jaki ?Jak rozwiązać dogrzewanie wody przez grzałki dostarczone wraz z wiatrakiem? Czy muszą być bezpośrednio wpięte w bufor/ zbiornik CWU, czy też zastosować kupny/samoróbkę zbiornik np 5 - 10 Litrów, w którym woda podgrzewana będzie ogrzewała CWU ewentualnie nadmiar do CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2013 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Puławiak dzięki z link, ale tam nie ma cen. katalogowo od 6000 netto w gorę - jak większość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Nowa myśl jest taka: stałe źródło ciepła Kocioł CO plus okazjonalnie kuchnia kaflowa z podkową grzewczą ok 2KW. Za rok dwa od wprowadzenia planuję podłączyć wiatrak 2KW do dogrzewania ciepłej wody. Jak zaplanować kotłownię aby to wszystko ze sobą połączyć? Czy konieczny jest bufor - jeśli tak to jaki? Czy wystarczy sam zbiornik CWU jeśli tak to jaki ? Jak rozwiązać dogrzewanie wody przez grzałki dostarczone wraz z wiatrakiem? Czy muszą być bezpośrednio wpięte w bufor/ zbiornik CWU, czy też zastosować kupny/samoróbkę zbiornik np 5 - 10 Litrów, w którym woda podgrzewana będzie ogrzewała CWU ewentualnie nadmiar do CO? W prosty sposób zrobić tą instalację bo za bardzo kombinujesz a takie kombinowanie zwykle wychodzi inwestorowi bokiem, zrobić chcesz dużo nie wiesz jak to połączyć i chcesz jeszcze dodatkowo jak najmniej wydać na połączenie tego wszystkiego a takie myślenie niestety później bokiem wychodzi. Nie znam układu twojego domu ale w kilku miejscach właśnie na mazurach( jeździłem próbowałem coś zaradzić ale niestety jedynym rozwiązaniem w wiekszości przypadków było wywalenie podkowy) zamontowane podkowy stwarzały wiecej problemów niż pożytku. Zeby wykorzystać podkowę trzeba by było robić to tak jak się to dawniej robiło, a to już zepsuje esetykę itd. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 23.06.2013 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Moje rzuty domu: Gentoonx jeżeli 6000 w górę to odpada. Nie warto inwestować tyle kasy w bufor który za 10 lat będzie trzeba wymienić na nowy - na mój chłopski rozum co roku mam za to prawie tonę węgla. Czy w moim przypadku nie można wykorzystać tańszej opcji np bez wężownicy cena ok 2500-3000zł. Są też bufory z 1 wężownicą około 4000 zł, która nie zastępuje CWU. Puławiak piszesz w prosty sposób czyli jaki ? Nie wiem jak to połączyć bo od tego jest hydraulik by całą kotłownią spiąć ja szukam opinii by wybrać najoptymalniejsze rozwiązanie. Co hydraulik to inna opinia. Nie chcę jak najmniej wydać na całość, jedynie nie płacić np za bufor 6000 zł. Nie chcę przepałacać za pompę która mniej prądu zjada i jest droższa. Zanim się koszt zrekompensuje padnie i jedna i druga pompa. Co do podkowy /wieczorne przemyślenia/ koszta: podkowa ok 150 - 200 zł rury ok 200 zł pompa ok 350 zł jakiś zawór co da nam 1000 zł robocizna około 200 zł. Za 1200 zł mam dodatkowe dogrzewanie CWU lub CO. Gdybym codziennie używał kuchni zwrot inwestycji po roku czasu w porównaniu do grzania CWU prądem. Tylko że zimą i tak palę w kotle CO, więc kuchnia praktycznie dogrzewałaby przez okres pół roku. Nie będę jej używał na co dzień. Zakładam 2-3 razy w tyg głównie w weekendy. Czyli zwrot po 4-5 latach /pomijając koszt prądu na pompę /. W takim wypadku zakładam opcję rezygnację z podkowy - pozostaje tylko żal ciepłej wody latem bez potrzeba palenia w kotle. "jedynym rozwiązaniem w wiekszości przypadków było wywalenie podkowy) zamontowane podkowy stwarzały wiecej problemów niż pożytku." rozwiń swą myśl. Problemy i korzyści jak dla mnie się równoważą, a skoro tak to po co przeinwestowywać. Jakie problemy widzisz z użytkowania podkowy? "Zeby wykorzystać podkowę trzeba by było robić to tak jak się to dawniej robiło, a to już zepsuje esetykę itd. " Podkowa będzie ukryta w kuchni kaflowej w palenisku rury pójdą podłogą na parterze lub ocieplonym sufitem w piwnicy więc gdzie tu psucie estetyki. Podkowę będzie montował i łączył zdun więc "tak jak dawniej się robiło". Wracając do pytania dogrzewania CWU / CO prądem jak to rozwiązać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 zapomniałeś o jakimś sterowniku. A teraz pomyśl podkowa jest mała ma małą pojemnośc wodną, palenisko w kuchni też nie jest za duze pompa (standard ma dużą wydajność) w ciągu kilku sekund nastąpi wymiana wody w podkowie i pompa się wyłączy podgrzeje się woda i pompa się załączy i tak w kółko. Widzisz kiedyś podkowa pracowała na grawitacji i to działało i dobrze działało tak ja to ty chcesz zrobić to już układ pompowy i dobrze nie zadziała a skomplikuje instalację efekt żaden. W przypadku braku zasilania w energię elektryczną zarcia sobie na kuchni nie zrobisz. Co do podgrzewania wody latem to już mozesz sobie zrobić różne inne cuda które będą działać np wiatrak tak jako to sobie wymyśliłeś albo pompa ciepła, solarki itd. Co do bufora to chciałeś grzać wodę przepływowo przez wężownicę a to już powinna być odpowiednia weżownica a nie wężownica do c.o. wykonana z czarnych rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 23.06.2013 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 No niestety na grawitacji nie pójdzie bo kuchnia jest wyżej od kotłowni.Kolejny minus przy braku prądu nigdzie nie ugotuję. Ok wyleczyłem się z podkowy. Żaden zdun ani kilkunastu hydraulików, którzy przewinęli się przy wycenach nie zwrócili na to uwagi! Co do bufora łączącego w sobie przepływowe grzanie CWU za kwotę 6000 wzwyż mija się z ekonomicznego punktu widzenia z celem.Teraz pytanie zwykły bufor bez wężownic zastosować - czym ona się różni od posiadającego 1 wężownicę na dole zbiornika? Zrezygnować z bufora na rzecz większego zbiornika CWU np http://www.bojlery.pl/bojler-pionowy-dwuplaszczowy-ermet-300l.html Podpowie ktoś jak rozwiązać grzanie wody przez grzałki elektryczne? Teściu ma metalowy zaspawany pojemnik w nim montowane grzałki do grzanie prądem. Gdzie coś takiego dać miedzy piecem a CWU? Puławiak montowałeś taki układ z grzałkami elek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Praktycznie do każdego zasobnika cwu możesz zainstalować grzałkę elektryczną bez większego problemu. Żeby to wszystko dobrze zrobić i połączyć trzeba to na spokojnie przemyśleć i przedyskutować. Acha i tego zbiornika to ja bym nie kupował jakoś nie mam zaufania do zbiorników żywicowanych. Montowałem różne rozwiązania z grzałkami też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 23.06.2013 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Ale ten zasobnik CWU musi mieć fabryczne wyjście na grzałkę, czy też sam nawiercasz dziurę w zbiorniku CWU. U teścia w starej grawitacyjnej kotłowni jest rozwiązanie jak na poniższym schemacie: linią przerywaną zaznaczyłem ewentualne odcięcie przepływu wody przez piec. Plus nie dogrzewamy wody w piecu, minus trzeba pamiętać o zakręcaniu odkręcaniu zaworów. Czy takie rozwiązanie jak na schemacie ma sens? Czy masz lepsze rozwiązanie? Kierowałem się dwupłaszczyznowym i pionowym - trafiłem na ten żywiczny CWU. Na rynku dostępne są głównie firmy Biowar, Gelmet, Elektromet, Lemet. Jakiej firmy zbiorniki CWU polecasz skoro ten żywiczny jest nie dobry. Z wężownicą czy dwupłaszczyznowe? Te drugie przez większość osób polecane z racji szybszego dogrzewania i równomiernego osadzania się kamienia. Poziome czy pionowe? Pionowe mają mniejsze straty przy mieszaniu się zimnej napływowej wody, czy obecne konstrukcje poziomych niwelują różnice? Cenowo pionowe są droższe. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez ChłopZmazur pytanie o zbiorniki CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Różne stosuje i dwupłaszcze i weżownicowe zalezy od potrzeb. Np od zapotrzebowania na cwu. Zwykle zasobniki mają miejsce do zamontowania grzałki. Schemat jest kiepski a pomysł z recznym odcinaniem totalnie do kitu. Trzeba zrobić jakieś sterowanie. Z firm które wymieniłeś korzystam np z zasoników firmy Lemet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 23.06.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Schemat jest kiepski bo? To prosty schemat na szybko bez dodatków. Jakie byś tu rozwiązanie/schemat widział? Pomysł z ręcznym odcinaniem byłby do kitu gdyby trzeba z niego korzystać na co dzień. A to rozwiązanie na sezon lato / zima. Nie bierz odcinania na poważnie, napisałem że jest ewentualnym dodatkiem by nie grzać wody w piecu. Co innego proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) no do kitu to nie jest zaden schemat po pierwsze w domu o ile wiem bedziesz robił podłogókę a do tego bedzie potrzebna już pompa. itd instalację trzeba zrobić porządnie w całości a nie tylko kawałkami. Rozwiazan jest dużo najprostsze to pompy i sterwowanie pompami. Instalację bedziesz robił w pex-ach a to raczej na grawitacji nie bedzie za dobrze działać itd. cały ten układ trzeba dobrze przemyśleć i przedyskutować a tak mając ograniczoną ilość informacji trudno jest cos sensownego zrobić. Proponuję zebrać troche wiecej wiedzy trochę poczytać dokładnie przemyśleć, bo widzę że bierzesz się za coś o czym nie masz zielonego pojecia. A że chcesz jeszcze zrobić to tanio to niestety może Cie to drogo kosztować i do tego bedziesz się z tym mordował dość długo. To co wydaje sie proste, może się okazać bardzo skomplikowane i próbując to uprościć możesz to jeszcze bardziej skomplikowac. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 24.06.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja nigdzie nie napisałem że chcę tanio. Do tej pory stan między SSZ a deweloperskim na niczym nie oszczędzałem. Jedyne co to nie chcę inwestować w coś co nie zwróci się przed końcem swej żywotności. Oczywiście, że będą pompy, jeśli się da zrobimy by w razie braku prądu poszło na grawitacji. Piszesz mi o podłogówce i o pexach a ja się pytam o podłączenie zbiornika z grzałkami do całego układu grzewczego.Całość podłączeń w kotłowni będzie robił hydraulik. Ja tutaj się pytam o rozwiązania, bo jak już pisałem co hydraulik to inna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.06.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) W zasadzie przy każdym kotle są dostepne schamaty. Pompy i tak musisz zastosować na grawitację specjalnie bym nie liczył. Dużo tez zalezy od kotła jaki chcesz zastosować i w jaki sposób bedziesz kotlem sterował i jak bedziesz sterował ogrzewaniem, najprościej bedzie podłączyć zasobnik do kotła oddzielnym obiegiem z pompą. Wtedy działa to tak jak ty chcesz. Na priva wysłałem Ci kilka zdjec kotłowni. Acha i szukaj hydraulika a nie montażysty który wszystko poskłada to co bedziesz chciał włącznie z jakimiś absurdalnymi pomysłami. Bo odnosze dziwne wrazenie ze wszyscy z którymi rozmawiałeś to montażyści. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 26.06.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Przykładowe kotłownie i instalacje widziałem już podczas wizyt na budowach jak i na necie. Ja pytam się /skoro mój pomysł z kolektorem na wylocie z pieca jest "kiepski"/ jak inaczej rozwiązać podłączenie alternatywnego dogrzewania CWU i CO prądem czy to z sieci czy z wiatraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts