Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie płytki np. gresowe na elewacji?

Recommended Posts

Potrzebuje w jednym miejscu wykonać elewacje z płytek. Wg koncepcji powinny być to płytki kwadratowe o wymiarach ok 25x25cm. Problem w tym, że jak szukam w płytkach dedykowanych do elewacji to znajduje same płytki klinkierowe, czyli o wymiarach ok 24x6, a ja chce kwadratowe. Pomyslałem sobie czy mozna zwykłe płytki gresowe, lub inne ceramiczne zastosowac na elewację? U znajomych wejście do klatki schodowej w bloku jest obłozone płytkami o formacie jaki mi by odpowiadał i wyglądają mi na na takie a'la gresowe tylko mam wrażenie że sa cieńsze niż typowe podłogowe. czy wiecie cos na temat takich cieńszych od typowych płytek ceramicznych dedykowanych do elewacji? czy każdy gres można zastosowac na elewację?

Aha, zapomniałem dodać, że chodz o płytki przyklejane do styropianu a nie montowane na różne kotwy

Edytowane przez himlaje
dopisek

Witam,

Ciekawym rozwiązaniem jest tynk-imitacja cegły/piaskowca

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,nowy_system_elewacyjny_weber_therm_decor,5496

Wg koncepcji powinny być to płytki kwadratowe o wymiarach ok 25x25cm.

Szablony w tym rozmiarze także widziałem,ale nie pamiętam firmy(Tytan?Kreisel?)

Pozdrawiam

Aha, zapomniałem dodać, że chodz o płytki przyklejane do styropianu a nie montowane na różne kotwy

I co roku będziesz doklejać płytki, które ci odpadną po zimie? ;) Płytek elewacyjnych nie powinno się kleić bezpośrednio na docieplenie. Trzeba to zrobić na specjalnym ruszcie. Płytki klinkierowe po prostu nie będą się trzymały styropianiu i MOGĄ odpaść np. przy zmianach temperatury. Poza tym płytki elewacyjne radykalnie pogorszą odprowadzanie wilgoci ze ściany. Dlatego właśnie producenci (ja się z tym przynajmniej spotkałem w przypadku płytek Terca) zalecają korzystanie ze specjalnego rusztu, który zapewnia tą szczelinę wentylacyjną. Także przy jakichś większych płaszczyznach pokrywanych płytką klinkierową zdecydowanie trzeba zainwestować dodatkowo w ruszt. U mnie będzie to ok. 20 m2 i techniczni z Wienerbergera zalecali mi właśnie takie rozwiązanie!

Paradyż produkował płytkę gresową Karpatia o wymiarze 20x20, 20x40 , 40x40 i były to płytki imitujące kamień w kolorach -beige, ochra brown i verde.Obecnie płytki są wycofane z produkcji ale wymiar 20x20 można dostać w kolorze brown i verde po obniżonych cenach.Ja miałem wykładać elewację płytką gresową o imitacji kamienia i w tym celu zakupiłem płytkę Naxos z Opoczna i miałem ciąć ją na paski 8 cm ,5 cm i 3 cm ale zrobiłem tylko część elewacji płytką z Nowej Gali imitującą trawertyn.