Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie instalacji Cu i Alupex

fchancuz

Recommended Posts

Witam

Na chwilę obecną mam w domu całą instalację CWU wykonaną z rurek miedzianych lutowanych. Ostatnio przerabiałem jej fragment i przy rozlutowaniu jej elementów okazało się że rurki i kształtki są już bardzo cienkie (dużo cieńsze niż pierwotnie). Obawiam się, że może to w niedługim czasie zakończyć się zalaniem... Dlatego miałbym dwa pytania:

1. Przy przeróbce instalacji Cu, musiałem kilka rzeczy przerobić i wykonałem je z Cu. Niestety jeden lut był nieszczelny (wszystko było czyszczone i pokryte pastą i dobrze zagrzane). Wydmuchałem wodę przez kran (chyba wszystko). Pokryłem kołnierz pastą i jeszcze raz dobrze zagrzałem i dołożyłem lutu. Otworzyłem zawory i przestało ciec. Czy taki lut może w przyszłości "puścić"? Od czego rurki są "wypłukane" ?

2. W związku ze związkiem, że rurki nie wyglądają najlepiej i boję się zalania to chciałbym wymienić je na Alupex (skręcane). Pracę chciałbym wykonać na 2 etapy. Najpierw doprowadzić wodę do 2 pomieszczeń Alupexem i potem podłączyć to do miejsc gdzie rurki miedziane wchodzą w ścianę (niestety pod kafelki, których nie chcę kuć na razie) . Woda najpierw przepływałaby przez Alupex a potem, w końcowych odcinkach przez instalację z CU.

Czy takie rozwiązanie jest możliwe, żeby woda najpierw płynęła przez Alupex a potem przez CU?

Czy można gdzieś pożyczyć prasy do prasowania systemów Alupex? (wiem że prasowane systemy są pewniejsze)

Dziękuję i pozdrawiam

fchancuz

Korzystam z wody miejskiej. Jakiś czas temu były badania i nic szczególnego nie wykazały. Przyznam się że korzystałem z najtańszych rurek z supermarketu. Gdy teraz przerabiałem ten fragment i korzystałem z rurek, które teraz kupiłem (już nie w supermarkecie) to gdy porównałem je do starych ścinek (supermarketowych) była różnica zarówno w wadze jak i grubości...domyślam się, że po prostu miałem pecha

Jeśli dobrze rozumiem, to można łączyć instalacje Cu i Alupex?

Można.

Wypłukiwanie elementów instalacji miedzianej bardzo rzadko wiąże się ze składem wody pitnej.

Częściej jest to skutek oszczędności na przekrojach = za dużej prędkości strugi.

Rury miedziane do wody są pokryte wewnątrz tlenkami miedzi (miedź utlenia się na kilku poziomach!) bardzo trwałymi.

Jak miejsc cięcia się nie gratuje a złączki robi "na hurra" to bywa, że są wypłukiwane...

Adam M.

Można.

Wypłukiwanie elementów instalacji miedzianej bardzo rzadko wiąże się ze składem wody pitnej.

Częściej jest to skutek oszczędności na przekrojach = za dużej prędkości strugi.

Rury miedziane do wody są pokryte wewnątrz tlenkami miedzi (miedź utlenia się na kilku poziomach!) bardzo trwałymi.

Jak miejsc cięcia się nie gratuje a złączki robi "na hurra" to bywa, że są wypłukiwane...

Adam M.

dziwy jakieś Adamie przeciąłem setki rur miedzianych a może tysiące i nigdy nie widziałem jakiś z wypłukaną ścianką a zdarzały się takie które miały ponad 50 lat co tu w Polsce w tych sklepach sprzedają??? aż się boję bo se całą instalację w miedzi zrobiłem co prawda rurki mam z zaufanej starej hurtowni a wyprodukowane przez hutmen

A bo pewnie rujnowałeś instalacje zrobione DOBRZE.

Wystarczy nie ogratować rury ciętej nożem krążkowym i wlutowanej "hard" - z farfoclami cyny.

Wtedy zaczyna się kawitacja a tego żadna instalacja długo nie wytrzyma.

Za szybka struga zaś (za mały przekrój dla określonego przepływu) sprawia , ze MUSZĄ być wypłukiwane kolana, łuki, krzywizny...

Proste odcinki się nie wypłukują.

Adam M.