MariuszP 27.04.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Poradzcie mi, bo nie wiem co pierwsze warto kupic. Mam do wyboru: ocieplenie scian styropianem lub kociol gazowy CO. Mam wybudowany parter a gdzies za miesiac bedzie wszystko przykryte dachem i wstawione okna. Co warto pierwsze zrobic = zamowic przed 1 maja: ocieplic dom, czy zainstalowac piec CO? W sumie ocieplenie styropianem mozna zrobic pod koniec lata, ale jak uwazacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 27.04.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 My dzisiaj kupilismy piec gazowy i zaplacilismy zaliczke (dostalismy fakture) za cale ogrzewanie nadmuchowe. Moj brat w zeszlym tygodniu kupil piec i wszystkie kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 27.04.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 hm.. to już raczej poźnoocieplenie już raczej nie podrożeje.. chwilowo wzrośnie a potem raczej w nowych dostawach potaniejepiec mysle że warto, ciągle słysze tylko rabaty po 25%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pellov 27.04.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Kup papierosy te z całą pewnością będą droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 27.04.2004 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Pellov: akurat nie pale już Chyba jednak zdecyduje sie na piec, bo zeby zalac posadzki to trzeba rozprowadzuic instalacje CO, a przed zalaniem warto sprawdzic jak grzeje i czy sa nieszczelnosci A ocieplic dom zawsze mozna nawet tuz przed zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 27.04.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Pellov: akurat nie pale już Chyba jednak zdecyduje sie na piec, bo zeby zalac posadzki to trzeba rozprowadzuic instalacje CO, a przed zalaniem warto sprawdzic jak grzeje i czy sa nieszczelnosci A ocieplic dom zawsze mozna nawet tuz przed zima Do sprawdzania szczelności instalacji grzewczych piec nie jest w ogóle potrzebny. A masz już drzwi i okna? A jak Ci wytniosą piec? Tak tylko myślę . Pozdrawiam i trafnego wyboru. Ja chyba wcześniej zamówiłbym okna, drwzi wejściowe i ocieplenie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 27.04.2004 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 pete: okna, drzwi, caly dach juz mam zamowiony, teraz tylko musza szybko pracowac robotnicy A budowa jest pilnowana w nocy, wiec sie o kradzieze juz nie martwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 27.04.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 pete: okna, drzwi, caly dach juz mam zamowiony, teraz tylko musza szybko pracowac robotnicy A budowa jest pilnowana w nocy, wiec sie o kradzieze juz nie martwie. W takim razie ocieplenie domu rzeczywiście może trochę poczekać. P.S.Też realizuję projekt mtmstyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 27.04.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Ja sądzę, że kup ocieplenie. Piec (kocioł) i tak kupujesz z montażem i uruchomieniem - a więc może to być usługa budowlana - VAT 7% na całość. Natomiast na ułożenie styropianu czy wełny raczej rachunku nie weźmiesz - więc VAT 22% na materiał. Ja sam tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 27.04.2004 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Olmiś: hmmm w sumie tak, ale pytalem w firmach jak to widza po 1 maja i moze byc tak, ze piece beda osobna pozycja na fakturze. Ale nikt nic nie wie w 100%, czarna magia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 27.04.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Zgadza się, mało kto cokolwiek wie, wszyscy przypuszczajš.Ale np. dostałem konkretne informacje, że drzwi wewnętrzne z montażem firma będzie mogła sprzedawać z 7 % VAT-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 27.04.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Zorientuj się na co tak w ogóle wystawią Ci jeszcze fakturę z Vat-em 7%, gdyż np. ja na dachówkę musiałem złożyć zamówienie do 15 kwietnia.Może to rozwiąże ten "problem".pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 27.04.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 ja w sobotę kupiłem drzwi zewnętrzne gerdy - jestem do przodu montaż (i tak cena była stała od jakiegoś czasu), natomiast wiele materiałów budowlanych i tak już podrożało, więc ja się nie rzucam, tylko robię zgodnie z harmonogramem prac (a właściwie takim, jaki wychodzi z budowy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 27.04.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Ja kupiłem troche płytek, paneli i zaprawę ... i tak sobie myslę ... patrząc na te ceny ...że chyba w maju czy czerwcu bedzie taniej (mimo zmiany vatu)jak widze sprzedawcy tak wywindowali ceny i żałuję że zakupów nie zrobiłem w lutym czy w marcu pzdr Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 27.04.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 P.S.Też realizuję projekt mtmstyl. Tak? A który? Bo ja OPAL! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 27.04.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 ...... i tak sobie myslę ... patrząc na te ceny ... że chyba w maju czy czerwcu bedzie taniej (mimo zmiany vatu) jak widze sprzedawcy tak wywindowali ceny i żałuję że zakupów nie zrobiłem w lutym czy w marcu pzdr Darek Też mi się wydaje, że pewne art. mogą być tańsze (np. styropian, który w ostatnich dniach poszedł w górę ). Wiadomo: im większy popyt, tym wyższa cena. Rzuciłam się "tylko" na piec i kaloryfery (i tak musiałabym je za chwilę kupić). Troszkę chce mi się śmiać (dziś byłam w castoramie - takich kolejek, jak żyję nie widziałam) z tych wszystkich ludzi, którzy stoją z jednym workiem cementu przy kasie - bo za tydzień będzie droższy o 70 groszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 27.04.2004 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Aaaa juz sie wyluzowałem Nie kupuje pieca (czuje ze beda tansze wraz z montazem), nie kupuje styropianu (przeciez mozna kupic dopiero przed zima), kupuje tylko stal ktora na dniach bede potrzebowal do wienców i zamawiam beton, ktory bedzie potrzebny do wylewek stropów w najblizszych 2ch tygodniach. Co ma byc to bedzie Miłej nocy życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 28.04.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Po pierwsze: w większości hurtowni (we Wrocławiu) już nie chcą sprzedawać z 7% tylko przyjmują zamówienia na maj -22%, czyli po ptokach a po drugie, chyba co mogło wzrosnąć to już wzrosło dzięki panice która nakręciła popyt. Teraz (pocieszam się) za tydzień, dwa znowu ceny spadną, albo rabaty wzrosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 28.04.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Kosiarki i wszytko do nawadniania poza rurami jest jeszcze na 0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts