Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można zasypać fundamenty szlaką?

m.api

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie a nie znalazłem na forum odpowiedzi. Są jakies przeciwwskazania? Szlaka jest ciepła,dość dobrze się zagęszcza i raczej nie osiada po zagęszczeniu a dostęp mam za darmochę. Czy mozna szlakę zastosować jako obsypanie drenażu( oprócz geowłókniny i żwiru oczywiście)?

Mam parking na 4 auta wyłożony szlaką i zawibrowany już tak z 5 lat i nie widzę aby robiła się maź i właśnie po deszczu parking nie jest rozmokły jak pozostała część grutnu a wokół same gliny. Jak ktoś wie proszę o konkretne powody aby szlaki nie zastosować

Są jakies przeciwwskazania? Szlaka jest ciepła,dość dobrze się zagęszcza i raczej nie osiada po zagęszczeniu a dostęp mam za darmochę ..( oprócz geowłókniny i żwiru oczywiście)?

Zależy - skąd pochodzi , co było produktem z którego po spaleniu powstała i czy nie jest szkodliwa dla zdrowia, roślin, wody.( jak wiem to szlaka może być również promieniotwórcza) więc ta "darmocha" może okazać się bardziej "droga".

Wybór należy do człowieka, jak zawsze i nie jestem wcale eco tylko uważam, że jeśli sam zrobię coś świadomie(mój dom) to chcę, aby to było lepsze niż w miejscach gdzie nie miałem na to wpływu(blokowisko).

Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów

Szlaka pochodzi z ciepłowni ze spalania węgla, więc wszystko jest i tak w naszej Matce Ziemi jeśli chodzi o Eko:). Chociaż uran też w niej jest a pod domem nie chciałbym go mieć:)

Azbest też nie jest wytworem ludzi ! kiedyś używany w produkcji eternitu ( w budownictwie bo o tym mowa) jako cudowny środek na trwałość i niepalność dzisiaj jest niepożądany i bardzo niebezpieczny.

Wiele pierwiastków i związków jest nieszkodliwa lecz po utlenieniu takimi się staje, a spalanie to gwałtowny proces....

Ja szanuję wolę ludzi ale czasem warto się zastanowić..kreozot węglowy(dawniej był stosowany głównie do impregnacji drewnianych podkładów kolejowych oraz słupów telefonicznych i energetycznych) - też jest pochodzenia z węgla - obecnie niedopuszczalny

Czytam forum i jak widzę nie tylko tu kolega chce stosować tą "darmochę"- powodzenia