Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian Swisspor czy Termo Organika czy Austrotherm; 20 cm; U= 0,040 ??

okojan

Recommended Posts

Będe miał 20 cm ocieplenia, wiec chce kupić o lambdzie 0,040, bez frezu. Styropian będzie kołkowany kołkami z tworzywa.

Bedzie system Caparol ( klej do styropianu, siatka,klej do siatki, tynk).

Który zakupić na elewacje?

Swisspor Max fasada - - T2-L2-W2-S1-P3-BS100-DS(N)2-DS(70,-)2-TR 100-MU40

Termo Organika, Silver fasada - EPS EN13163 T2-L2-W2-S1-P4-BS100-DS(N)2-DS(70,-)2-TR80

Austrotherm; Fassada - EPS EN 13163 T2-L2-W2-S1-P3-BS100-DS(N)2-DS(70,-)2-TR100

Swisspor najtańszy,Termo i Austrotherm - ceny podobne ( w zależności od dostawcy). Na całej elewacji może około 400 zł Swisspor byłby tańszy, wiec cena nie gra roli.

Sugestie, podpowiedzi?

400zl na calej elewacji to niewiele, ale skoro nie ma roznicy to nie ma powodu placic wiecej.

Oczywiscie znajda sie tacy co beda wychwalac danego producenta, ale sa to produkty porownywalne, wiec skoro nie ma roznicy to po co przeplacac?

Ja bym bral Swissa.

Edytowane przez Pulse

• 2 weeks później...
  • 6 months później...
podepnę się pod temat, chcemy jeszcze w grudniu kupić styropian 15 cm na elewację , miał być Termo Organika Termonium Plus Fasada lambda 0,031 ale znalazłam taniej Styropian Grafitowy Swisspor Lambda 031, czy jest sens przepłacać? obie firmy mają z reguły dobre opinie

http://www.swisspor.pl/files/51ff94cfd7c91_DWU%204%20LAMBDA%20fasada.pdf

http://www.termoorganika.com.pl/files/52208206eaeb92.61606478TERMONIUMPLUSfasada.pdf

Musisz porównać sobie parametry :yes:

Znakowanie – parametry techniczne

Właściwości styropianu, jako materiału izolacji budowlanej, są ściśle określone przez normę europejską PN EN 13163:2009 – wskazującą zasady klasyfikacji, istotne cechy i metody ich badań.

Norma określa również sposób znakowania płyt styropianowych przeznaczonych dla budownictwa:

Przykładowo:

PŁYTY STYROPIANOWE EPS 70 – 040 FASADA

EPS-EN 13163-T2-L2W2-S1-P3-BS115-CS(10)70-DS(N)2-DS(70,-)2-TR100,

gdzie:

EPS – płyty styropianowe

70 – naprężenie ściskające przy 10 % odkształceniu

040 -maksymalne wymagane wartości deklarowane współczynnika przewodzenia ciepła, odpowiednio 1D

FASADA – słowne części oznaczeń: FASADA, DACH, PODŁOGA, PARKING stanowią skrótową informację o podstawowym zastosowaniu danego wyrobu

T – tolerancja grubości

L – tolerancja długości

W – tolerancja szerokości

S – tolerancja prostokątności

P – tolerancja płaskości

BS – poziom wytrzymałości na zginanie

CS(10) – poziom naprężeń ściskających przy 10% odkształceniu

DS(N) – poziom stabilności wymiarowej w normalnych warunkach laboratoryjnych (23 °C, 50% wilgotności względnej

DS(70,-) – poziom stabilności wymiarowej w temp. 70 °C

TR – poziom wytrzymałości na rozciąganie:p

Wymiary - Standardowe wymiary płyt styropianowych to 1000 mm X 500 mm. Grubość w przedziałach co 10 mm

podepnę się pod temat, chcemy jeszcze w grudniu kupić styropian 15 cm na elewację , miał być Termo Organika Termonium Plus Fasada lambda 0,031 ale znalazłam taniej Styropian Grafitowy Swisspor Lambda 031, czy jest sens przepłacać? obie firmy mają z reguły dobre opinie
Edytowane przez GraMar

• 5 months później...
Temat stary ale tak dla ostrożnośći. Moja projektantka ocieplała garfitowym styropianem Termoorganika-narzekała, ja kupiłam Swisspora lambda 15 cm i krzywy jak cholera -niektóre płyty maja 14,3 szerokosci. Mąź klnie ile wlezie. Takze mysle,ze to zalezy od szczescia i partii.

Temat stary ale tak dla ostrożnośći. Moja projektantka ocieplała garfitowym styropianem Termoorganika-narzekała, ja kupiłam Swisspora lambda 15 cm i krzywy jak cholera -niektóre płyty maja 14,3 szerokosci. Mąź klnie ile wlezie. Takze mysle,ze to zalezy od szczescia i partii.

U mnie właśnie trwa ocieplanie budynku.

Rozmawiałem z wykonawcą i mówił że w jednym z poprzednich budynków robił na termoorganice i 52 płyty (budynek chyba ok 200m2 ściany) były tak krzywe że musieli je wymieniać. Podobno porażka. Robił też styropianem Genderka 2 tyg temu jak było tak chłodniej i powiadał że styro aż śmierdział jak się topił od tego słońca co tam trochę go było. No i krucha ta genderka podobno była.

Ja wybrałem Austrotherm. Powiem tak, parę płyt może i było krzywych ale za to styropian twardy. Podczas upałów które są w tym tygodniu sprawdzałem ręką czy jest styro gorący od słońca i powiem szczerze, że wiadomo jest ściana ciepła ale żeby była gorąca to napewno nie. No i nie śmierdzi w te upały.

Sam wykonawca się zdziwił pozytywnie, że styro nie jest gorący od słońca.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Robiłem rozeznanie na rynku świętokzyskim. Nikt prawie nie trzyma szargo styro na placu, bo za drogi i musi mieć warunki. Jednak byłwm na jednym, gdzie stało kilka paczek austrothermu szarego. Poprosiłem o zważenie paczki, było tydzień słońca, więc nie byla nasiąknięta. Waga pokazała 4,15 kg za 0,3 m3. Więc za 1 m3 wychodzi blisko 14 kg. Prawie idealnie. Gdyby nie ta cena ...

Mam wybór między termoorganiką a austrotherm. Termoorganikę 0,032 mogę mieć za 195 m3, po znajomości. Ale rózne rzeczy się o niej obczytałem, a chcę robić sam, więc potrzebuję dobrego styro, nie łódek...