angrzes 26.05.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Dom piętrowy o powierzchni użytkowej 230m2Rok budowy 1989 Dom w latach 90 był docieplany pianką wpuszczaną w pusty kanał w murze o grubości ok 5 cm.Ocieplenia styropianem brakPodpiwniczenie 50 m2 strop nieocieplony.Strop na strych ocieplony styropianem 50 mm Dach nieocieplonyOkna w całym domu plastiki Instalacja CO rurki miedziane nowe grzejniki z zaworami termostatycznymi.Wymiennik ciepła wody użytkowej 150LJedna pompka do cyrkulacji CO Kocioł 4,5m2 13 letni zasypowy miałem z dmuchawą i sterownikiem. W sezonie grzewczym zużywam ok 7-9 ton miału. Z powodu, że piec już zaczyna powoli przeciekać jestem zmuszony do wymiany i nie mogę czekać dłużej z powodu małego dziecka. Myślałem nad piecem Defro Duo Uni z tym, że nie mam pojęcia którą moc kotła wybrać. Czytałem różne fora i im więcej tego czytam tym bardziej głupieje. Proszę o Waszą fachową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angrzes 27.05.2013 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Nikt z kolegów nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 27.05.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Nikt z kolegów nie pomoże? Założyłeś nowy temat a tyle tematów jest podobnych do twojego. Wystarczy przeczytać parę tytułów i znajdziesz odpowiednie miejsce gdzie się dowiesz. Ja bym doradzał 17kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angrzes 27.05.2013 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Szukałem, szukałem... każdy dom jest inny.Defro jest taki 7,5-25kW czyli taki wystarczy.Czy możesz polecić jakiś dobry kocioł do spalanie eko groszku i miału? Spalanie 8 ton miału za sezon to chyba dużo, czy przy nowym kotle będzie wyraźnie mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 27.05.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Szukałem, szukałem... każdy dom jest inny. Defro jest taki 7,5-25kW czyli taki wystarczy. Czy możesz polecić jakiś dobry kocioł do spalanie eko groszku i miału? Spalanie 8 ton miału za sezon to chyba dużo, czy przy nowym kotle będzie wyraźnie mniejsze?Nie mogę ci nic polecić z jednego powodu. Ten na którym ja palę to jest mój pierwszy a innych nie znam i nie zabieram głosu. W mojej stopce masz adres czym ja palę i co ogrzewam. Pooglądaj. Wiele możesz się dowiedzieć Jak chcesz więcej wiedzieć to poszukaj w moich postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts