Bioly-B5 26.05.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Witam serdecznie, jako, że piszę pierwszy raz proszę o wyrozumiałość. Mam pytanie czy dobrze mi zrobili izolację poziomą ścian. Ława lana była bezpośrednio w grunt, na ławie posmarowane raz Dysperbitem i to bez pierwszej warstwy rozcieńczonej, mało tego padał deszcz. Na dysperbit poszła folia izolacyjna ale cienka 0,3mm potem bloczki betonowe. Na bloczki znów Dysperbit, ale tylko jedna warstwa i nawet nie wyschło i już dawali folie, tym razem gruba 1mm. Teraz już stoją ściany ale w miejscach gdzie są otwory drzwiowe i przejścia pod folią jest mokro tak jakby ten Dysperbit nie wysechł, albo podeszła woda opadowa. Podejrzewam, że pod ścianami może być podobnie. Już dwa tygodnie tak stoi i nic nie schnie, ale mokro jest tylko pod tą folią.Pytanie czy jest szansa, że to wyschnie i czy taka izolacja będzie wystarczająca bo zaczynam mieć obawy. Dodam, że w niektórych miejscach folia uległa przerwaniu i czy można tam coś podłożyć? Czy to coś da? Bardzo proszę o jakieś opinie i sugestie bo boję się, że to nigdy nie wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 A musi? Przecież budujesz dom w HYDROSFERZE Ziemi. Na dodatek - w samym jej środku! Woda jest tu wszędzie... - To pod tą folią - też! A tak w ogóle... WIESZ co budujesz? Poczytałbyś o najlepszym ociepleniu podłogi na gruncie. Tam masz dokładnie i na wielu stronach rozwałkowany TWÓJ problem. Tu to jest: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&highlight=najlepsze+ocieplenie+pod%C5%82ogi+gruncie Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 27.05.2013 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Do ocieplania podłogi jeszcze daleko i na pewno skorzystam z rad. Narazie mam chudziak wylany i jest suchy, a ta wilgoć to tylko w pasie gdzie folia izolacyjna układana na bloczkach fundamentowych. Tam jest jakaś breja i myślę czy to wyschnie za jakiś czas czy nie. Wygląda to jak rozcieńczony Dysperbit. Jak to nie wyschnie to nad izolacja podłogi naprawde muszę się dobrze zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 " Narazie mam chudziak wylany i jest suchy" Na razie to mniemasz z bredzeniem naprzemian...Pozory za prawdę bierzesz...Ten chudziak ZAWSZE będzie MOKRY!Czytaj ze zrozumieniem tekstu! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.05.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 mhm... potencjany klient na iniekcyjne odtworzenie przepon poziomych, na uszczelnienie na negatywne parcie wody....oj... brnij w to dalej brnij.... folie tylko grube stosuj... i klej je na laczeniach ... klej.... i Dysperbit... 18x rozcienczany, nierozcienczany, podsuszany... dyspebit lekiem na cale zlo... Bedzie bolalo... oj bedzie... albo basenik gratis .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 28.05.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) ludzie błędy robią a potem ja mam robotę- dobrze pisze fighter 1983 Edytowane 28 Maja 2013 przez rojan-58 moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.05.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 ludzie błędy robią a potem ja mam robotę- dobrze pisze fighter 1983 no i pierwszy raz mi przyznal racje... zebys jeszcze tak troszke szerzej spojrzal na te iniekcje... to juz wogole git by bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 29.05.2013 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Koledzy doradzają jakoś na tym forum czy tylko chodzi o to by się pośmiać z cudzego nieszczęścia i niewiedzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 29.05.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 (edytowane) właśnie i tu racja jest dużo kolegów i osób,którzy posiadają w głowie dobrą wiedzę i potrafią skutecznie do bólu doradzić,bo budowlanka to temat bardzo ważny,i nikt się wcale nie naśmiewa,prawda,tylko za darmo przekazujemy to co posiadamy w naszej głowie.Ludzie idą do notariusza,lub radcy 15 minut posiedzą i wiemy ile kosztyje wizyta tak. Edytowane 29 Maja 2013 przez rojan-58 moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 (edytowane) "Koledzy doradzają jakoś na tym forum czy tylko chodzi o to by się pośmiać z cudzego nieszczęścia i niewiedzy? " Ty wyśmiewasz się z chromych, garbatych i upośledzonych?My też nie...Im można tylko współczuć, jak zmienić się nic nie da. Radzić można tylko MĄDREMU księciu! Masz rację..Niewiedza JEST nieszczęściem!Zwykle staramy się zmniejszać obszar niewiedzy. Tłumaczymy - JAK " TO" DZIAŁA,...A ludzie jak ludzie - rozumieją lub ... nie...A potem robią tak, jak zrozumieli. Adam M. Edytowane 29 Maja 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 30.05.2013 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Panie Adamie, że coś nie tak i że się nie da zmienić to wiem. Ale czy mógłby Pan napisać jakie warstwy kolejno na ocieplenie podłogi, żeby przynajmniej to było dobrze zrobione? Bo ciężko się połapać, jedni piszą o folii inni o papie i tak naprawdę nie wiadomo jak wykonać ocieplenie i czy łączyć to jakoś z folią wystającą spod ścian bo wykonawca wspominał o łączeniu na zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.05.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Temat który powinien mieć dwa posty niepotrzebnie rozwlekacie. Wilgoć pod izolacją pozioma to rzecz normalna, i nie wymaga takich polemik jak tutaj. Zwykła fizyka i nic więcej. Jak nie masz wysoko wody gruntowej to kładziesz folie , styropian lejesz posadzkę i sobie mieszkasz. Skraplanie wody pod izolacją....identyczne zjawisko pozwala przetrwać na pustyni , jak ktoś wie gdzie szukać., to jest wilgoć kondensacyjna wywołana różnymi warunkami atmosferycznymi pod izolacją i otoczeniem...chodzi o przewodność cieplna i wilgotnosciową danego materiału. Pytanie jest podobne do pytania dlaczego w WC inaczej pachnie.. Jest wolny dzień zrelaksujcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.05.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Doaradzalismy dziesiatki razy juz... wiele osob pisze ze zadnych dysperbitow itp rozwiazan. Ile razy mozna pisac to samo? A pozniej wlasnie taki jest efekt - jak cos sie stanie to: - bo mi majster tak powiedzial- bo mi fachowcy zle zrobili itd itdA najczesciej jest tak, ze Inwestor wybiera to co mu w danej chwili najbardziej pasuje.... czyli rozwiazanie najtansze, najprostsze i twierdzi ze tak mu ktos doradzil... Moze i tak, ale jak to zwykle bywa - madry Polak po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 30.05.2013 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Nie u każdego tak jest. Moim założeniem było nie oszczędzać na tym etapie i tak miało być bez względu na koszt, aby tylko było zgodnie ze sztuką budowlaną i dobrze. Ale faktycznie mogę mieć do siebie pretensję bo jak napisałeś fachowiec naprawdę tak doradzał, że będzie dobrze i tak też zostało zrobione, a przecież mogłem zażądać inaczej.. Mój błąd, że temat zacząłem zgłębiać po fakcie. Jedyna pociecha, że wody gruntowe nisko. A co do rozwiązań najprostszych to wykonawcy najczęściej idą po najmniejszej linii oporu byle szybciej i wmawiają inwestorowi, że "wszędzie tak robimy i jest dobrze". Dzięki wszystkim za odpowiedzi, za słowa krytyki też, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.05.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Bioly-B5 widzisz... tak juz jest ze tutaj jest kilka osob majacych specjalistyczna wiedze w waskim zakresie, ale pytanie wlasnie nalezy zadawac przed a nie po... no i wychwycic z kontekstu czym sie kto zajmuje, zagadac na PW, zadzwonic.. w wiekszosci wszyscy gdzies tam podajemy nr telefonu lub adres e-mail. Naturalnie jest jeszcez jedna kwestia, trzeba wziac poprawke na wpisy na forum chociazby ze wzgledu na aktualne samopoczucie i humor piszacego. Czasami kazdy miewa gorszy dzien i cos palnie... Ja niedawno skonczylem (tak mi sie wydawalo) kwestie klejenia styropianu w 2 warstwach na eleacji czego generalnie robic sie nie powinno... ale wiem juz ze za 2tyg pojawia sie podobne wpisy. Tutaj jest mnostwo ludzi... srednio kilka tysiecy osob w jednej chwili, przy czym zdecydowana wiekszosc czyta a nie zabiera glosu lub zabiera w bardzo sporadycznych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.05.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Bioly-B5Podesłałem Ci linkę do wątku, w którym na wielu stronach rozważono hydroizolację i ocieplenie podłogi na gruncie.Tam jest też wyjaśnienie - czemu chudziak MUSI być mokry i jak się przed tą jego niechcianą "mokrością" bronić.Wyjaśnień i dyskusji o różnych warunkach terenowych, metodach rozwiązania tego problemu i wynikach różnych podejść do problemu jest 75 stron.Czyli - ZA DUŻO?!!!ZA DOKŁADNIE? Ja rozumiem, że i Ty chciałbyś (tak jak bardzo wielu budujących) dostać pełną odpowiedź-rozwiązanie W JEDNYM ZDANIU.Tyle, że TO Ci nic nie da...Bo?Bo "wchodząc" dopiero w ten problem nic z tego jednego zdania byś nie zrozumiał.DLATEGO trzeba, niestety, poczytać te jakieś "dziesiąt" stron...Za to, ten trud się opłaca.Dowiesz się przy okazji czego jeszcze nie wiesz, a nawet - jak się tego dowiedzieć. Pomyśl...Architekt czy kierbud tego, co robią uczyli się całe długie lata!A często zarzuca im się - że nie wszystko wiedzą, bo nie doradzili, nie narysowali, nie zrobili...Wiedzy, która pozwoli skontrolować ich pracę nie nabywa się w drodze zadania jednego pytania na forum.Na całe szczęście tu było już chyba wszystko i we wszystkich odmianach.Jest gdzie poszukać o SWOIM problemie, a każdy chętnie poda Ci linkę do tego, co Cię akurat interesuje.Z pisaniem tego samego po raz tysiącsiedemsetdziewięćdziesiątyczwarty bywa różnie... Czasem się już człowiekowi nie chce...Łatwiej dać linke... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts