adso 27.04.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Sezon zimowy za nami. mnie czeka już najbliższa zima w nowym domu ale jeszcze nie wiem jake bede miał źródło ciepła.Poważnie zastanawiam sie nad piecem na propan. Chciałbym poznać doświadczenia innych forowiczów korzystających z tego rozwiązania.chciałbym poznac rzeczywisty koszt eksploatacji kotłowni gazowej na propan w Waszych przypadkach. Moj do ma powierzchnie użytkową około 350 m kw( dwa niezależne mieszkania) większość ogrzewania to podłogówka i grzejniki w sypialniach.Dom jest wybudowany z betonu komórkowego i ocieplony styropianem 12. liczę na Wasze informacje, które pomogą mi podjąc decyzje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUAJAC 27.04.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 TO POLECAM PROPAN ,CHOLERNIE DROGO WYCHODZI [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 28.04.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Drogo- to prawda, ale jeżeli cenisz sobie wygodę i możliwości sterowania oraz masz widoki na gaz ziemny, to uważam, że się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso 13.05.2004 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 a może ktoś mi jeszcze da jakąś dobrą radę CZY DECYDUJĄC SIĘ NA PROPAN STAWIACIE NA KOTŁY KONDENSACYJNE?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 13.05.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 sprawdx ile kosztował propan w zeszłym roku i ile kosztuje dzisiaj. Sporo juz było na forum o LPG. poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 13.05.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Ja własnie dlatego że mam propan postawiłem na kocioł kondensacyjny. W pewien sposób niweluje mi to wyższe koszty paliwa. A jak doczekam się gazu z wielkiej rury to nie będę miał kłopotu z wymianą kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 13.05.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Powiem tak: Przedstawiciel Shella twierdził, że na rok w domku 150 mkw zużywa sie 4.000-5.000 litrow propanu. Biore te wyzszą wartosc, bo dolną pewnie zaniżył. To masz koszt 7,500 na rok w małym domku. Przyjmując Twoj dom jako b.dobrze izolowany, ale większy, nie sądze, aby to bylo mniej niż 11-12.000 Pln na rok. Czyli prawie 1.000 miesięcznie. Przeważnie za gaz placisz przy dostawie, wiec należy sie liczyć z 2 bolesnymi rachunkami po 5-6 tyś Pln co 6 miesięcy. Gaz ziemny o wiele taniej (o ile dostępny). Ja tak samo liczylem i zrezygnowalem. Rozważ jeszcze jedno: zainstaluj celowo zbyt mały kociol, przez większość zimy sie będzie wyrabiał (a będzie zużywać troszke mniej paliwa niż duży kocioł), a w momentach ostrego mrozu dogrzewaj kominkiem. Drewno jest bardzo tanie - a przez tydzien, 2-3 razy na sezon poświęć się i grzej kominkiem - tyle dasz rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUAJAC 13.05.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Powiem tak: Przedstawiciel Shella twierdził, że na rok w domku 150 mkw zużywa sie 4.000-5.000 litrow propanu. Biore te wyzszą wartosc, bo dolną pewnie zaniżył. To masz koszt 7,500 na rok w małym domku. Przyjmując Twoj dom jako b.dobrze izolowany, ale większy, nie sądze, aby to bylo mniej niż 11-12.000 Pln na rok. Czyli prawie 1.000 miesięcznie. Przeważnie za gaz placisz przy dostawie, wiec należy sie liczyć z 2 bolesnymi rachunkami po 5-6 tyś Pln co 6 miesięcy. Gaz ziemny o wiele taniej (o ile dostępny). Ja tak samo liczylem i zrezygnowalem. Rozważ jeszcze jedno: zainstaluj celowo zbyt mały kociol, przez większość zimy sie będzie wyrabiał (a będzie zużywać troszke mniej paliwa niż duży kocioł), a w momentach ostrego mrozu dogrzewaj kominkiem. Drewno jest bardzo tanie - a przez tydzien, 2-3 razy na sezon poświęć się i grzej kominkiem - tyle dasz rade. wszystko OK mogę się zgodzić ale z tym kotłem to przesadziłes .dobierając kocioł o mniejszej mocy tracisz na tym że pracuje prawie na okrągło niemogąc dogrzać domu.efekt jest taki że kocioł ma totalne przepały.każdy kocioł kondensacyjnyi wiszący pracuje z modulacją palnika i sam sobie dobiera moc jaka mu jest potrzebna.kocioł niemoże być przewymiarowany ani za mały bo efektem jest większe zużycie...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso 13.05.2004 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Ja tak samo liczylem i zrezygnowalem. . Przekorku i na jakie źrodło ciepła postawiłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 13.05.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 są na szczęście inne firmy niż shell, bp i ty podobne...ja mam dom około 180 m2 i spokojnie wystarcza mi jedno tankowanie do zbiornika 2700 litrów ( a tankuje się 80%) na jeden sezon. W tym roku kosztowało mnie nie całe 3000 zł.WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso 14.05.2004 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 a co myślicie o elektrycznym piecu CO?? "Mówi się" że koszt propanu jest zbliżony do energi elektrycznej w II taryfie!JAK TO SIE MA DO RZECZYWISTOŚCI?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 14.05.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 są na szczęście inne firmy niż shell, bp i ty podobne... ja mam dom około 180 m2 i spokojnie wystarcza mi jedno tankowanie do zbiornika 2700 litrów ( a tankuje się 80%) na jeden sezon. W tym roku kosztowało mnie nie całe 3000 zł. WP Ja też tankowałem we wrześniu i do września dociągnę na tym co mam w zbiorniku. Dom 150 m2 ściany 24 + 10 cm. Koszt 3000 plus dzierżawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts