Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmakanie podłogi na poziomie 0

coppi

Recommended Posts

Dzień dobry,

Takie mam zagadnienie.

Budynek wybudowany 3 lata temu. Kupiony przez nas na początku roku. Nasza działka jest podniesiona w stosunku do okolicznych o ok. 20-30 cm. W tym roku dookoła jest jedno wielkie rozlewisko - woda nie ma gdzie odpływać i stoi. U nas na działce sucho.

Równo z ziemią mamy garaż i pomieszczenie gospodarcze. I podłoga jest mokra, ściany namakaja do wysokości ok. 30-40cm - czyli powyżej poziomu gruntu. Jest jakiś dren zrobiony - ale to muszę dopytać.Ogólnie wygląda to kiepsko. Rozumiem, że jak są piwnice to zbiera się woda. Ale co w takim przypadku jak jesteśmy równo z gruntem? Czy fundament jest zrobiony niepoprawnie, brakuje izolacji (pionowej, poziomej).

Sam za bardzo się na tym nie znam i chciałem dopytać. Dzięki za wszelkie sugestie.

Jeśli woda jest wysoko to pytanie czy ten dren w ogóle spełnia swoją rolę. Może jest wręcz odwrotnie: może woda jest tym drenem nie odprowadzana a doprowadzana pod Twoje fundamenty. Dowiedz się dokładnie co z tym drenem, na jakiej jest głębokości, jak jest wykonany, gdzie woda odpływa (jakieś studnie itp.), jak wysoko jest woda.

Czy fundament jest zrobiony poprawnie to sam musisz zobaczyć, czy jest zaizolowany. Można przypuszczać że nie jest albo nie jest do końca poprawnie, choć przy wysokim stanie wody to nie wiem czy jest 100% ochrona przed "zamakaniem" fundamentu.

A inna sprawa: może warto się dowiedzieć z sąsiadami dlaczego woda tak wysoko(przecież nie ma jakiejś katastrofalnej powodzi). Może jakiś rów czy kanał melioracyjny trzeba oczyścić.

A może u Was tak zawsze: może co wiosnę macie wysoką wodę bo taki teren np. jakiś zalewowy. Skoro ledwo się wprowadziliście może jeszcze o tym nie wiecie. Pytań dużo, szczegółów mało. Musisz się więcej dowiedzieć.

Dren sprawdzę, to za dużo nie wiem na ten temat.

A z wywiadu środowiskowego trochę odpowiedzi mam. Ogólnie teraz jest dość mokry od zawsze dookoła. Dlatego działka jest podniesiona o 20-30 cm względem okolicy i na samej działce jest sucho i woda się nie gromadzi.

W tym roku rzeczywiście wody jest dużo więcej - ale to przez roztopy i ostatnio spora burza była. Ogólnie temat z melioracją do rozpoznania - kanały i rowy w zasadzie nie istnieją albo są pozasypywane. Dlatego woda nie ma jak spływać. To jest w miarę jasne - i będziemy walczyć żeby było lepiej. Nie wszystko od nas zależy.

Jeśli woda jest wysoko to pytanie czy ten dren w ogóle spełnia swoją rolę. Może jest wręcz odwrotnie: może woda jest tym drenem nie odprowadzana a doprowadzana pod Twoje fundamenty. Dowiedz się dokładnie co z tym drenem, na jakiej jest głębokości, jak jest wykonany, gdzie woda odpływa (jakieś studnie itp.), jak wysoko jest woda.

Czy fundament jest zrobiony poprawnie to sam musisz zobaczyć, czy jest zaizolowany. Można przypuszczać że nie jest albo nie jest do końca poprawnie, choć przy wysokim stanie wody to nie wiem czy jest 100% ochrona przed "zamakaniem" fundamentu.

A inna sprawa: może warto się dowiedzieć z sąsiadami dlaczego woda tak wysoko(przecież nie ma jakiejś katastrofalnej powodzi). Może jakiś rów czy kanał melioracyjny trzeba oczyścić.

A może u Was tak zawsze: może co wiosnę macie wysoką wodę bo taki teren np. jakiś zalewowy. Skoro ledwo się wprowadziliście może jeszcze o tym nie wiecie. Pytań dużo, szczegółów mało. Musisz się więcej dowiedzieć.

Garaż i pom. gosp. to jedyne pomieszczenia, które znajdują się na poziomie gruntu. Pomieszczenia mieszkalne są na piętrze.

Moim skromnym zdaniem, fundamenty ci nasiąkają wodą gruntową.

Nasiąkają dlatego, że brak lub jest słaba izolacja pionowa fundamentów (chyba większość domów tak ma).

Woda jest kapilarnie podciągana w górę, dlatego wilgoć jest powyżej poziomu gruntu.

Pomiędzy fundamentem a ścianą powinna być izololacja czyli papa, a przynajmniej folia, ale jest taka możliwość, że górny poziom fundamentów jest powyżej gruntu i stanowią one dolną część ściany (ja tak mam w garażu, który jest niżej niżej niż reszta domu), dlatego wilgoć wyłazi powyżej poziomu podłogi.

Łatwo to sprawdzić , wystarczy albo zajrzeć do projektu, albo lepiej skuć 2cm paseczek tynku od podłogi w górę (na wysokość kilku centymetrów powyżej śladu wilgoci) i zobaczyć gdzie kończy się fundament, a gdzie zaczyna materiał z którego wykonana jest ściana, i co jest pomiędzy nimi.