Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ankieta - ruszt awaryjny

zawijan

Palenie w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym  

37 użytkowników zagłosowało

1. 1. Palenie w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym

• Paliłem już na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.
    • Paliłem na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.
    • Nie paliłem jeszcze na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na nim w przyszłości.
    • Nie paliłem jeszcze na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na nim w przyszłości.

Recommended Posts

........ zaproponuję Ci zrobienie innej ankiety. O paleniu na ruszcie awaryjnym w kotle retortowym.

4 odpowiedzi - do wyboru jedna:

1. Paliłem już w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

2. Paliłem już w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

3. Nie paliłem jeszcze w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

4. Nie paliłem jeszcze w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

Ciekaw jestem wyników takiej ankiety.

Edytowane przez czp01

.... O paleniu na ruszcie awaryjnym w kotle retortowym.

4 odpowiedzi - do wyboru jedna:

1. Paliłem już w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

2. Paliłem już w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

3. Nie paliłem jeszcze w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

4. Nie paliłem jeszcze w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

...

Głosuję na odp. 4 (zmiana na 3)

PS

Mam i chcę kiedyś popróbować :p

PS 2

A ja zmieniam swoje zdanie na temat palenia. Nie mam zamiaru palić na nim a jedynie kiedyś wypróbować a to nie jest palenie. Jako zabezpieczenie mam inwerter i aku tak że nie mam potrzeby na nim palić. Papiery za dużo śmiecą popiołem czy to w popielniku czy poprzez komin. Drzewo jest do kominka a węgiel do zasobnika.

Próba to nie palenie

Odp. 3

Edytowane przez zbigmaz01

Głosuję na odp. 4

PS

Mam i chcę kiedyś popróbować :p

A ja musze powiedzieć,że regularnie korzystam z rusztu awaryjnego do spalania papierów biurowych.

Ruszt wisi sobie wyżej nad palnikiem i przy okazji spalają się papiery, więc zależy jeszcze o jakim ruszcie mowa.....

Generalnie jednak nie przełożyłem go na dolne mocowanie i nie wyobrażam sobie np. opalania węglem czy drewnem latem bojlera.

Jestem jednak ciekaw, czy sa osoby, które tak z rusztu korzystają.

A ja musze powiedzieć,że regularnie korzystam z rusztu awaryjnego do spalania papierów biurowych.

Ruszt wisi sobie wyżej nad palnikiem i przy okazji spalają się papiery, więc zależy jeszcze o jakim ruszcie mowa.....

Generalnie jednak nie przełożyłem go na dolne mocowanie i nie wyobrażam sobie np. opalania węglem czy drewnem latem bojlera.

Jestem jednak ciekaw, czy sa osoby, które tak z rusztu korzystają.

Umówmy się, że nie chodzi o spalanie papierów biurowych:)

Formularz ankiety jest tak zbudowany, że pozwala aby w jednej opcji ankiety było tylko do 100 znaków w związku z czym należy pytania skrócić:

To czy w wersji skróconej mogą tak one wyglądać ( pytanie do zawijana \

Palenie w kotle retortowym na ruszcie awaryjnym

1. Paliłem już na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

2. Paliłem na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na ruszcie awaryjnym w przyszłości.

3. Nie paliłem jeszcze na ruszcie awaryjnym i nie mam zamiaru palić na nim w przyszłości.

4. Nie paliłem jeszcze na ruszcie awaryjnym i mam zamiar palić na nim w przyszłości.

To ja może już podam wstępne wyniki ;)

bezapelacyjne zwycięstwo odp 2 tak 40-50%, następnie porównywalnie odp 1 i 4 tak po 15-20%, i na końcu odp 3 bedzie dobrze jak do 5% dociagnie.

Zawijan w naszym kraju trzeba kijem, a jak dobrowolnie z niego zrezygnujesz dostaniesz jego drugim końcem.

Pozdr

To ja mówię 2, ale ja korzystam z małego rusztu awaryjnego na bieżąco podczas pracy automatu.....

głównie papiery, czasami kawałki jakiejś połamanej palety.

U mnie jest podział na 2ruszty..... o małym zasypie stale dostępny lub o powiększonym zasypie na wypadek braku prądu, czy jakby ktoś chciał sobie przepalać nieco więcej "cosi"... Z tego większego nie korzystałem i raczej korzystał nie będę.

Dla mnie czegoś tutaj brakuje...

Ankieta może być gorzej zrozumiała. Sa takie ruszta, które będa niewygodne w użyciu i wiadomo,że ktoś je walnie w kąt kotłowni i korzystał nie będzie.

Kupi, zapłaci za to, ale ze względu na niską funkcjonalność nigdy nie użyje.

Osoby z wodnymi rusztami mają je stale dostępne, więc pewnie od czasu do czasu coś tam wrzucą, w zasadzie sam z takiej opcji korzystam, tyle,że przy ruszcie żeliwnym stale zawieszonym nieco wyżej.... coś podobnego oferuje też od jakiegoś czasu galmet. To już kwestia konstrukcji i rozwiązania w danym kotle.

]Dla mnie czegoś tutaj brakuje...

Ankieta może być gorzej zrozumiała[/b]. Sa takie ruszta, które będa niewygodne w użyciu i wiadomo,że ktoś je walnie w kąt kotłowni i korzystał nie będzie.

Kupi, zapłaci za to, ale ze względu na niską funkcjonalność nigdy nie użyje.

Osoby z wodnymi rusztami mają je stale dostępne, więc pewnie od czasu do czasu coś tam wrzucą, w zasadzie sam z takiej opcji korzystam, tyle,że przy ruszcie żeliwnym stale zawieszonym nieco wyżej.... coś podobnego oferuje też od jakiegoś czasu galmet. To już kwestia konstrukcji i rozwiązania w danym kotle.

Czyli będzie tak jak poprzednia tylko dla niektórych?

Reszta ze stałymi rusztami może głosować czy nie?

Jakaś różnica jest między stałymi a zdejmowanymi.

Jakaś różnica jest między stałymi a zdejmowanymi.

Kwestia wygody eksploatacji

Bardziej mi jednak chodzi o różne rozwiązania tego zagadnienia.

Człowiek z natury jest leniwe zwierzę, jak cos musi samodzielnie dołożyć, ułożyć, to zrobi to góra 1raz i zostanie to ciśnięte w przysłowiowy kącik.

Jak coś jest zamontowane czy zrobione czy dostępne na stałe, to siłą rzeczy skorzystamy raz na jakiś czas, bo nie wymaga to dodatkowej pracy czy gimnastyki.

Mówiąc w/g własnych doświadczeń troche czasu minęło, zanim do mocy kotłów do 25kW rozwiązanie z żeliwnym mogę nazywać wygodnym, pierwsze egzemplarze trzeba było układać i się z tym pyprać. Po jakimś czasie doszliśmy do wykonania na wygodniejszych dwóch płytach żeliwnych montowanych na dwóch wysokościach.

Tak, jak mówiłem wcześniej nie wyobrażam sobie korzystać z tego w 100% na dolnym mocowaniu aby bawić się w grzanie węglem czy drewnem bojlera, czy przy chwilowym braku prądu, czy przy awarii sterownika. Jestem w tej komfortowej sytuacji,że sterownik zamienię sobie w kilka sekund, bo mam jakieś starsze egzemplarze serwisowe ognika czy rt09. Latem do grzania bojlera nie korzystam tez z kotła, mam solary.