Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Asfalt na zimno na podjazd? A moze jest cos lepszego? Prosze o pomoc..

Recommended Posts

Witam wszystkich i prosze o porade bo jestem w kropce...

Chcialbym w tym sezonie zrobic sobie jakis podjazd (parking) na 2 auta.ok.30m2 I mysle caly czas z czego to wykonac.. Ostatnio wpadlem na pomysl ze moze mozna uzyc do tego asflaltu na zimno. Jest on przewidziany do latania regularnych dziur ale moze mozna zrobic cos takiego jak nie za 1 razem to w kilku etapach.

Podloze jest powiedzialbym naturalnie utwardzone poniewaz jest na skale . Jest przykyta gdzieniedzie ziemia i porosnieta troche trawa wiec przy nawet mniejszym deszczju robi sie bloto itp.. Dodam jeszcze ze powierzchnia jest troche nachylona lekko pod gorke..wiec wtedy tez troche ciezko sie wjezdza..

Myslalem o plytach azurowych ale sa one strasznie grube ok.8cm wiec za duza roznica wysokosci by byla..

Poza tym nie wiem czy mozna na taki utwardzony grunt po prostu polozyc piasek i na to te plyty..Dochodzi jeszcze ten lekki spadek. Sa jeszcze takie plyty z PCV dla samochodow ale nie wiem czy zda to egzamin..? Wg instrukcji ktore czytam w internecie to pod takie plyty trzeba bylo wykonac gleboki wykop zeby wykonac wartwe nosna i na to dopiero klasc plyty. A tu nie ma takiej mozliwosci bo trzebaby bylo kuc w skale..

A moze poprostu wylac beton albo jakas inna mieszanke?

Mam nadzieje ze mniej wiecej zarysowalem problem jak to u mnie wyglada..

chcialbym to zrobic w miare szybko i tanio..Efekt wizualny nie jest dla mnie istotny..Wazniejsza jest dla mnie cena i trwalosc..

Edytowane przez beavisek

mhm....

oblej to zywica epoksydowa.

bedziesz mial stabilnie...

albo czyms takim, wprawdzie pod ruch piszy ale z piskiem opon nikt nie kaze Ci ruszac :)

http://www.chemiabudowlana.info/renowacje,prod,413,produkty_wg_firmy,botament

Wygląda że jest dość stromo, czy tę skałę która wystaje da się skuć ? a może zerwać jakąś warstwę np. koparką ? Co byś tam nie chciał kłaść to i tak spód musisz przygotować.

Może beton ? kostka granitowa ? powierzchnię musisz mieś szorstką żeby nie mieszać w miejscu autem.

Nie jest tak stromo ..Jakos na zdjeciu tak wyszlo..Co do tych skal to juz balismy sie bardziej skuwac zeby sciany nie popekaly..A taka szerokosc spokojnie starczy juz na 2 auta.. Mysle wlasnie ze chyba beton bedzie najlepszy , najszybciej i najtaniej..

jakbym chcial to sam zrobic to w jaki sposob mam przygotowac spod ? i czy mozna bedzie wylac beton za jednym razem? czy trzeba robic etapami, warstwami i czy potrzebne sa dylatacje?

dzieki z gory za wskazowki