Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brudzące ptaki - kto ma pomysł na odstraszanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bielik nie jest orłem, a drapieżne ptaki na wieżowcach (i w blokowiskach) to głównie pustułki, wyjątkowo sokoły wędrowne (np. w New Yorku). To tak dla uściślenia dyskusji :).

Bielik to bielik a nie zadna pustułka. Morze orłem nie jest ale Haliaeetus albicilla to nie sokół wędrowny ani pustułka. I mieszka w Warszawie nad Wisłą nie jeden i nie mylić z pustułkami na pałacu kultury.

W Niemczech na przystankach ichniego MPK na szybach przyklejają nalepki w postaci czarnych sylwetek ptaków drapieżnych (charakterystyczna krótka szyja i ogon), które ponoć skutecznie odstraszają ptactwo od przebywania w pobliżu i brudzenia. Może coś w tym kierunku pomysleć? Wyciąć z plastiku i zawiesić gdzieś w pobliżu taką sylwetkę?

wydaje mi się, że to nie jest do odstraszania ptactwa żeby nie brudziło, tylko ma chronić ptactwo przed walnięciem w przezroczystą szybę co mogłoby być dla nich śmiertelne....na ekranach osłaniających trasy szybkiego ruchu też są takie ptaki...

Bielik nie jest orłem, a drapieżne ptaki na wieżowcach (i w blokowiskach) to głównie pustułki, wyjątkowo sokoły wędrowne (np. w New Yorku). To tak dla uściślenia dyskusji :).

Sokoła mamy na Pałacu Stalina... chyba już ze 4 lata.

A bieliki.. zwłaszcza widać tam, gdzie EC zrzuca ciepłą wodę

Warszawa jest też w środkowej Polsce główną ostoją sokoła pustułki Falco tinnunculus. W Stolicy znajduje korzystne warunki bytowania około 60 par tego gatunku, który poza miastem zmniejsza swą liczebność. Miejski i podmiejski odcinek Wisły jest jednym z najliczniejszych w kraju zimowisk bielika Haliaeetus albicilla - można tu spotkać nawet do kilkunastu tych ptaków.

http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/zielona/wiecej.php?mi_id=19

• 2 weeks później...