Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana samochodu

gahan

Recommended Posts

Musimy kupić samochód;

możemy wydać max 25 tys.;

chcemy kombi;

benzyna;

ma się mało i tanio psuć;

chcemy nim kilka lat pojeździć;

myślimy o : Volvo V50, toyota corolla, ford focus, opel astra III

W swojej naiwności myślałam,że z kupnem nie będzie problemu, bo wokół wszyscy kupują samochody przywożone z zagranicy. Jednak trochę poczytałam w necie jak to wszystko wygląda - i już nie mam odwagi - jeden wielki przekręt :(

Czyli pozostało polowanie na auto od prywatnej osoby i kupione w kraju.

Czy ktoś z Was kupował ostatnio używany samochód? Z jakich portali ogłoszeniowych korzystaliście, bo mam wrażenie,że wszędzie dominują samochody przywożone z zagranicy;

czy ktoś w Forumowiczów jeździ wymienionymi przeze mnie samochodami - jak się sprawują?

Wiem,że tu na forum nikt konkretnie nie wskaże mi jednego auta, ale może rozwinie się mała dyskusja - jak kupować samochód takiemu laikowi jak ja?

nie ma bata, żeby auto przywiezione z zagranicy było po pierwsze tańsze niż przeciętna cena a po drugie było bezwypadkowe. trza se to wybić z głowy, to po prostu zwykły przekręt. sam szukałem auta sprowadzanego ale po pół roku zrezygnowałem i kupiłem używane lecz zakupione w polskim salonie. przez te pół roku wszystkie te pseudo bezwypadkowce jakimi byłem zainteresowany wjeżdżały do znajomego na kanał. a tam sprawdzanie na wszystkie sposoby, łącznie z podpieciem do komputera. z racji na to, że znajomy jest biegłym sądowym to ma jakiś wgląd np. do niemieckiej bazy danych (niestety nie znam się na tym więc nic wiecej nie napiszę o tym). wykapował np. że w jednym aucie, rzekomo bezwypadkowym ktoś skasował całą historię. auto jakby nie istniało czyli brak danych o jakimkolwiek przeglądzie... pytanie - po co to ktoś zrobił?

wiele aut mi sprawdził i za każdym razem odradzał kupno. w końcu znalazłem samochód z polski i od polaka.

i jedno co moge ci doradzić to znajdź sobie dobrego mechanika, który sprawdzi ci samochód rzetelnie. lepiej za jego usługę zapłacić nawet dwie stówy niż potem wraka remontować za tysiące.

kupiłam kijankę w komisie. Holenderską. W necie znalazłam całą jej historię, wraz z przeglądami i naprawami, była serwisowana w punkcie kijankowym (kia), nawet przebieg się zgadzał. Tylko, że wszystko było w niderlandzkim. Ale szło się domyśleć no i mam kumpelę, która ma męża... Kupiłam, jeżdżę i bardzo ją lubię :) W każdym razie nie każde sprowadzone musiało być wypadkowe / bite / kradzione :) A wersja holenderska ma takie miłe szczegóły, jak różne schowki i lusterka, zupełnie obce wersjom polskim (nie wiem, dlaczego).

Tak, wielu handlarzy reklamuje samochody jako używane przez kobietę do jazdy po zakupy, dziadka Helmuta - do kościoła itp. ;) Stąd mały przebieg, piękny lakier, super wnętrze etc.

Wiem,że książki przeglądów też można spreparować łącznie z pieczątkami ...

Niektórzy podają nr VIN - i za odpowiednią opłatą można uzyskać dane na temat samochodu. Rozumiem,że w tym przypadku wszystko jest jasne i nie ma tu miejsca na przekręty typu cofnięty licznik. Czy dobrze myslę?

Volvo bardzo mnie kręci ze względu na wnętrze - prostota skandynawska i pewna surowość; podobno niektóre części można stosować zamiennie z forda, poza tym jest bardzo dobrze zabezpieczone jesli chodzi o lakier.

Toyota z kolei może nie jest tak ładna jak nieskomplikowana i mało awaryjna.

EZS

domyślam się,że całą historię swojego auta sprawdziłaś po nr VIN

Oczywiście zamierzam zabrać na oględziny znajomego mechanika, który pomoże nam ocenić samochód

Toyoty napewno nie sa zlymi samochodami... a w jaki spsob mniej skomplikowana od V:rolleyes:

A bezawaryjnosc... nie wiem czy nie jest po czesci mitem... Nigdy nie mialem.

... no ja też nie ;)

przestudiowałam "Poradnik kupującego - używane" z wyd. Motor / 2013 r. i opinie użytkowników na necie.

Napisali,że Toyota jest prostsza jeśli chodzi o elektronikę i mało awaryjne -szczególnie te z silnikiem benzynowym. Tyle wiem, co poczytałam ...

agnieszka - zazdroszczę :) fajnie,że trafiłaś na dobry egzemplarz; nasze aktualne auto to była jedna wielka, finansowa wtopa, dlatego teraz jesteśmy bardzo ostrożni.

Napiszcie co z tym VIN-em ? Czy jeśli sprzedający bez problemu poda mi nr VIN to mogę sądzić,że nie ma nic do ukrycia w związki z samochodem?