skrabi 27.05.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Jak polecacie wentylować spiżarnię? Widzę 4 rozwiązania:1. Wywiew - fajnie bo usuwa zapachy, ale do spiżarki wlatuje ciepłe powietrze z kuchni2. Nawiew - zapachy ze spiżarki (np. warzyw) będą leciały do kuchni, latem nawiewa ciepłe powietrze z dworu :/3. Nawiew i wywiew - w zasadzie kombinacja powyższych, łączy wady i zalety4. Nie wentylować? Dom energooszczędny na płycie, więc spiżarka niestety nie będzie chłodzona "geotermalnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 27.05.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 1. Wywiew - fajnie bo usuwa zapachy, ale do spiżarki wlatuje ciepłe powietrze z kuchnito jest najlepsze rozwiązanie. Powietrze napływa do spiżarki szczeliną nad podłogą więc jest - o ile to możliwe - chłodne.2. Nawiew - zapachy ze spiżarki (np. warzyw) będą leciały do kuchni, latem nawiewa ciepłe powietrze z dworu :/po prostu niedobry pomysł.3. Nawiew i wywiew - w zasadzie kombinacja powyższych, łączy wady i zaletyteoretycznie dobry pomysł, ale moim zdaniem za dużo kombinacji jak na spiżarnię,Nawiew i wywiew stosujemy np. w pralniach/suszarniach i sprawdza się dosyć dobrze.4. Nie wentylować?wentylować bo jak nie to będą się utrzymywały zapachy. a w sprawie obniżenia temperatury - moim zdaniem nie jest to konieczne - zawsze można zrobić dodatkowy nawiewnik z zewnątrz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.05.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) Jak polecacie wentylować spiżarnię?. Aby spiżarnia spełniała swoją rolę, powinna być odizolowana od kuchni. U siebie zastosowałem w tym celu szczelne drzwi i "szczotkę" przyklejoną pod ich spodem. Dla poprawnej wentylacji (i chłodzenia produktów stosownie do pory roku) zastosowałem regulowany nawiew (z zewnątrz) tuż nad podłogą i regulowany wywiew dodatkowym kanałem wentylacyjnym (pod sufitem). Najlepiej jest, gdy spiżarnia znajduje się od strony północno -wschodniej. Po roku użytkowania stwierdzam poprawność takiego rozwiązania, choć nie jest to ideał, jakim byłaby jakaś sucha chłodnia. Ale chłodnia, to już inna (i znacznie droższa) "bajka" Pozdrawiam Edytowane 27 Maja 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 30.05.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Witam. Tak jak JTD my w swoim domu bedzięmy robić nawiew i wywiew grawitacyjny (jedyne pomieszczenie bez WM). Zwykłe przebicia w północnej ścianie zabezpieczone stalową siatką przeciw owadom i gryzoniom. Takie wentylowane "komory" widzieliśmy nawet w blokach w Szwecji. Pozdrawiam. Edytowane 30 Maja 2013 przez B-tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 30.05.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Takie wentylowane "komory" widzieliśmy nawet w blokach w Szwecji. kiedyś i w Polsce w starych domach była taka szafka w kuchni mająca z tyłu otwór prowadzący przez ścianę na zewnątrz i pełniła rolę "lodówki". Wracając do spiżarni:jeżeli robimy WG w formie "przejść przez ścianę na zewnątrz" to trzeba pamiętać, że drzwi powinny być szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 30.05.2013 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Wolałbym prawie pasywnego domu nie dziurawić otworami pod WG, zwłaszcza, że mam działówki z silki więc zimą od spiżarki ciągnęłoby u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 30.05.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 prawie pasywnego domu nie dziurawićdziura w domu pasywnym ...... kompletnie bez sensu. czyli wracamy do punktu gdzie mamy w spiżarni wyciąg WM proponuję przepływ 10-20 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 30.05.2013 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 czyli jedna rura 63mm i skręcamy na anemostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 31.05.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 pomiędzy rurą Uniflexplus+ a anemostatem jest jeszcze krzynka rozprężna, w której przy okazji powietrze skręca o 90 stopni. szczegóły: http://www.comair-polska.pl/2013/PDF/Uniflexplus_kolektor_do_anemostatu%20_XVC_3x63mm.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 31.05.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 anemostat pozwoli na ewentualną regulację przepływu powietrza generalnie można regulować "na nos" dbając, aby nie utrzymywały się zapachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.