Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spiżarnia - nawiew czy wywiew, może to i to, a może nie wentylować?


Recommended Posts

Jak polecacie wentylować spiżarnię?

 

Widzę 4 rozwiązania:

1. Wywiew - fajnie bo usuwa zapachy, ale do spiżarki wlatuje ciepłe powietrze z kuchni

2. Nawiew - zapachy ze spiżarki (np. warzyw) będą leciały do kuchni, latem nawiewa ciepłe powietrze z dworu :/

3. Nawiew i wywiew - w zasadzie kombinacja powyższych, łączy wady i zalety

4. Nie wentylować?

 

Dom energooszczędny na płycie, więc spiżarka niestety nie będzie chłodzona "geotermalnie".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Wywiew - fajnie bo usuwa zapachy, ale do spiżarki wlatuje ciepłe powietrze z kuchni

to jest najlepsze rozwiązanie. Powietrze napływa do spiżarki szczeliną nad podłogą więc jest - o ile to możliwe - chłodne.

2. Nawiew - zapachy ze spiżarki (np. warzyw) będą leciały do kuchni, latem nawiewa ciepłe powietrze z dworu :/

po prostu niedobry pomysł.

3. Nawiew i wywiew - w zasadzie kombinacja powyższych, łączy wady i zalety

teoretycznie dobry pomysł, ale moim zdaniem za dużo kombinacji jak na spiżarnię,

Nawiew i wywiew stosujemy np. w pralniach/suszarniach i sprawdza się dosyć dobrze.

4. Nie wentylować?

wentylować bo jak nie to będą się utrzymywały zapachy.

 

a w sprawie obniżenia temperatury - moim zdaniem nie jest to konieczne - zawsze można zrobić dodatkowy nawiewnik z zewnątrz,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*
Jak polecacie wentylować spiżarnię?.

Aby spiżarnia spełniała swoją rolę, powinna być odizolowana od kuchni.

U siebie zastosowałem w tym celu szczelne drzwi i "szczotkę" przyklejoną pod ich spodem. Dla poprawnej wentylacji (i chłodzenia produktów stosownie do pory roku) zastosowałem regulowany nawiew (z zewnątrz) tuż nad podłogą i regulowany wywiew dodatkowym kanałem wentylacyjnym (pod sufitem). Najlepiej jest, gdy spiżarnia znajduje się od strony północno

-wschodniej.

Po roku użytkowania stwierdzam poprawność takiego rozwiązania, choć nie jest to ideał, jakim byłaby jakaś sucha chłodnia.

Ale chłodnia, to już inna (i znacznie droższa) "bajka" :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Tak jak JTD my w swoim domu bedzięmy robić nawiew i wywiew grawitacyjny (jedyne pomieszczenie bez WM). Zwykłe przebicia w północnej ścianie zabezpieczone stalową siatką przeciw owadom i gryzoniom. Takie wentylowane "komory" widzieliśmy nawet w blokach w Szwecji.

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez B-tomek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie wentylowane "komory" widzieliśmy nawet w blokach w Szwecji.

 

kiedyś i w Polsce w starych domach była taka szafka w kuchni mająca z tyłu otwór prowadzący przez ścianę na zewnątrz

i pełniła rolę "lodówki".

 

Wracając do spiżarni:

jeżeli robimy WG w formie "przejść przez ścianę na zewnątrz" to trzeba pamiętać, że drzwi powinny być szczelne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...