Bioly-B5 27.05.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Chciałbym się doradzić w kwestii oparcia kanałów wentylacyjnych na stropie bo w moim projekcie jest takie rozwiązanie i mam trochę wątpliwości.1. Czy nie jest to zbyt duże obciążenia dla stropu biorąc pod uwagę, że nad dachem będzie cegła klinkierowa a i same pustaki wentylacyjne też swoje ważą.2. Czy podczas opadów deszczu czy śniegu nie będzie się lało do domu, bo kratka byłaby poziomo w stropie i istnieje takie ryzyko. 3. Czy strop musi być w tym miejscu wzmacniany?4. Jak zrobić przejście w stropie zalać a potem kuć, czy deskować by powstał otwór? Dodam, że wolałbym od parteru budować taki kanał, ale projektantka umieściła go w miejscu gdzie ma być kabina prysznicowa więc byłby problem z powierzchnia i dlatego dała od stropu. Proszę o opinie czy ktoś ma coś takiego w domu i jak to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.05.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) Nie robi się kratek wentylacyjnych w stropie. Kanał na stropie wentyluje pomieszczenie na stropie nie pod nim, chyba że zrobisz jeszcze kanał pionowy pod stropem i wyjdziesz kratka w poziomie Edytowane 27 Maja 2013 przez Andrzej733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.05.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Ja mam oparte na stropie począwszy od stropu piętra dodatkowe 4 kanały (drugi rząd) 7-mio kanałowego komina murowanego tradycyjnie z cegły, na poddaszu na kolejnym stropie jest kontynuowany komin na kolejne 3,6m wysokości. W celu zamontowania kratki wentylacyjnej w stropie przed wylaniem stropu możesz sobie w tym miejscu przymocować rurę PCV (ja tak zrobiłem), kostkę styropianu lub jak chcesz to szalunek z drewna, wszystko lepsze niż kucie w związanym B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.05.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) Dodam, że u mnie takie rozwiązanie będzie również nad kabiną prysznica więc specjalnie się o jakieś kapanie w czasie ulewy nie martwię, myśle też, że jak kanały komina dobrze zabezpieczone (wyloty po bokach zabezpieczone odpowiednimi kratkami po których spływa woda w czasie deszczów) nie powinno być żadnych problemów z opadami atmosferycznymi w domu. Edytowane 27 Maja 2013 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 28.05.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Spotkałem sie z takim rozwiązaniem w projekcie znajomego, z archaonu. Dla mnie dość dziwne że kratka wentylacyjna jest na suficie w salonie w jego przypadku. Deszczu bym sie nie obawiał, ale w wyniku róźnic temperatur pewnie cos w tym kominie sie skropla i predzej czy później się zrobią zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.05.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Jeśli to kanał ceramiczny, wchłonie skropliny, które potem wyschną. WM ma otwory w suficie i nikogo to nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 30.05.2013 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A gdyby na poddaszu kanał był oparty na stropie a na parterze pod sufitem ze dwa pustaki jakoś podwiesić i kratkę poziomo wstawić. Oczywiście nie znam się na tym i tylko gdybam bo być może to bzdura totalna. Bo wydaje mi się, że faktycznie może się skraplać woda i przesiąkać może nawet do ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.05.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Tak jak napisał Batura, jakpostawisz na stropie z ceramiki to ewentualna wilgoć odparuje spokojnie...W poziomie mozna matować kratki z wywiewem mechanicznym..z grawitacyjnym niezalecane . Na rurach z PCV (to samo zjawisko co przy izolacji poziomej z innego postu) zawsze skropli się wilgoć (dlatego matuje się skraplacze) . Pod prysznicem to mozna to olać, ale jak spadnie jedna kropelka do salonu i zabarwi dywan na kolor rdzy np. albo jakieś pyłki, to lipa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.05.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Przecież kratka poziomo w suficie i to jeszcze w łazience nad prysznicem to niemal idealne rozwiązanie - wlot jest w najwyższym punkcie, zupełnie nie rozmiem dlaczego niby miało być gorsze pod względem wentylacyjnym od kratki w ścianie. Z podwieszaniem to mógłbys kombinować np z blaszaną prostokatną rurą uszczelnioną w otworze w stropie, później mozesz to obrobić jakąś tam płytą G-K i zamontować kratkę w pionie ale to moim zdaniem przerost formy nad treścią i mało estetyczne rozwiazanie. Edytowane 31 Maja 2013 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts