Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile m2 na kolektor poziomy?

darek2009

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie. Powierzchnia do ogrzania ok. 150m2, dom ocieplony (podłoga 15, ściany 20, strop 20cm ocieplenia) - przyjmijmy przeciętne zapotrzebowanie na ciepło. Ile mniej więcej potrzebuję powierzchni działki na kolektor poziomy?

Im więcej tym lepiej ;-) u mnie kolektor zajmuje prawie 9arów a do grzania mam 250m2 podłóg i nie prawdą jest że nic nie chce rosnąć nad kolektorem !!!

Mam postawiony foliak z pomidorami, posadzone jakieś warzywa, drzewka owocowe a trawa rośnie jak szalona ;-)

• 3 weeks później...
jak miło czytać że nad kolektorem poziomym można uprawiać warzywa :rolleyes: Ja sie miotam miedzy odwiertami a kolektorem poziomym . Do ogrzania bede miał 317 mkw kolektor na1200 mkw dziaki- grunt to przesycony woda piach w bezpośrednim sąsiedztwie z rzeką. Kto jescze ma doświadczeniaz roślinami nad kolektorem poziomym? Do k***a*z: Jak głęboko masz zakopane rurki?

Ja mam kolektor poziomy. Pompa Vaillatna (zastanów się też nad Danfoss i IVT) i jakieś 600 m rury. Montowała firma Prometeus z Bielska. Dolne źródło mam przewymiarowane żeby zabezpieczyć je w czasie największych mrozów. Generalnie za cały rok płacę jakieś niecałe 2000 zł. I spokojnie można sadzić na kolektorze rośliny. Nic się z nimi nie dzieje.

Do k***a*z: Jak głęboko masz zakopane rurki?

Średnio jakieś1.7-2 m , na tym poziomie kończy się cienka glina a pod nią są kamyki otoczaki (stare koryto rzeki) , w środku lata woda wybija z tych kamyków prawie jak z fontanny. Mój DZ jest praktycznie położony w wodzie , a do rzeki mam jakieś 300m :)

• 1 month później...
To jaki ma być kolektor płaski jest uzależnione od mocy pompy ciepła. Przy 10 kW powinieneś mieć - w zależności od warunków geologicznych na działce - 500-600 metrów rury. My zawsze przewymiarowjemy kolektory dzięki czemu nawet w czasie najdłuższych zim ich temp nie spada na tyle, by uruchomiła się grzałka elektryczna w pompie ciepła. Mają zabezpieczenie i zapas na zimę.