kubaar 28.05.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Cześć Wam, Może podzielcie się informacją komu udało się zejść poniżej kosztorysów jednocześnie zatrudniając ekipy do poszczególnych etapów. Samoroby to inna bajka:) taki luźny temat Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 28.05.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Wszystko zależy jakich materiałów się używa i jak wiele nieprzewidzianych wydatków kosztorys nie zawierał. Generalnie z wielu rzeczy, szczególnie podczas pierwszej budowy inwestorzy nie zdają sobie sprawy, a później zawsze dokłada się do poszczególnych elementów (lepsza jakość, inne rozwiązania, nowe pomysły itd.). Zapewne jednak znajdą się ludzie, którzy zrobili odwrotnie, w moim przypadku na spokojnie mogłem zejść poniżej kosztorysu o kilkadziesiąt tysięcy zł. Nie oszczędzałem jednak i teraz, paradoksalnie, zwraca mi się to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 29.05.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 fakt, po pierwsze materiały, po drugie szukanie tanich a solidnych wykonawców, po trzecie uproszczenie projektu. Na uproszczeniu można najwiecej ugrać. Ja u siebie wywaliłem dwie lukarny, garaż miał być dobudowany ale zrezygnowałem, i sporo własnej pracy przy wykończeniówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 29.05.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Właśnie skończyłem poziom 0, wyniósł mnie 26tys, kosztorys zakładał 35tys. Projekt z pracowni Archon - dom w budlejach.Jak będzie dalej zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 31.05.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 można postarać się zaoszczędzić na materiałach trochę. wymaga to poświęcenia czasu i szukania- np. porównywania cen na necie lub w okolicznych składach.. ja w trakcie SSO zaoszczędziłam na betonie kupując w lokalnej cementowni z textem że buduje dom i sporo będę kupować więc proszę cenę hurtową.. to samo dostarczane z hurtowni znacznie droższe. sąsiednia hurtownia oferowała stal "netto;)" drożej, niż nieco dalsza-brutto z dostawą.. na same BK H+H różnica na cały dom między hurtowniami wynosił 1tyś pln! można zaoszczędzić troszkę kupując używane stemple z innej budowy zamiast nowych w dostawie . po skończonym etapie odsprzedać dalej teraz wykończeniówka- krany kupowane w sklepie internetowym http://www.sengrand.pl, chyba najtaniej, jak udało mi się znaleźć, bardzo dobrze zaopatrzony. piec gazowy- w sklepach internetowych różnice sięgają prawie 2tys! kuchnia wyceniana w salonie-20tyś, u stolarza z polecenia-10tyś teraz szukam kabin prysznicowych- w sklepach internetowych ceny za to samo różnią się np. o 500pln, wystarczy poszukać. oczywiście można kupować jakościowo nieco słabsze=tańsze materiały, ale chyba nie o to tu chodziło..? z rzeczy do których dołożyliśmy to wełna na poddasze i szary styro na elewacje- ze świadomością, że powinno się nam zwrócić w cenie gazu..a po kilku (?) latach zaczniemy być na plusie.. tak tłumaczył mi wykonawca i kierbud.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 01.06.2013 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 z doświadczenia mogę jeszcze dodac-likwidacja balkonów. właśnie wykańczamy balkony- i to nie był mądry pomysł, żeby mieć ich tak dużo "bo ładne". jeśli w projekcie dach wielospadowy to wbrew pozorom warto dać dachówkę, bo blacha niby tańsza, ale na skomplikowanym dachu dużo strat, za które i tak trzeba zapłacić- kupujesz całe plansze a co odcięte to Twoja strata.. okna proste-likwidacja okien łukowatych i okrągłych, są znacznie droższe. jeśli masz garaż dwustanowiskowy z 2 bramami i słupem pośrodku- lepiej zlikwidować słup i zrobić bramę 5m szerokości. my za bramę Normstahlag60 z automatem daliśmy 6400pln, a sąsiedzi za 2.5m 4400pln.. całe szczęście, że zamieniliśmy 2 bramy na jedną dużą (2 bramy małe to 2xbrama + 2 automaty..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 04.06.2013 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 można postarać się zaoszczędzić na materiałach trochę. wymaga to poświęcenia czasu i szukania- np. porównywania cen na necie lub w okolicznych składach.. ja w trakcie SSO zaoszczędziłam na betonie kupując w lokalnej cementowni z textem że buduje dom i sporo będę kupować więc proszę cenę hurtową.. to samo dostarczane z hurtowni znacznie droższe. sąsiednia hurtownia oferowała stal "netto;)" drożej, niż nieco dalsza-brutto z dostawą.. na same BK H+H różnica na cały dom między hurtowniami wynosił 1tyś pln! można zaoszczędzić troszkę kupując używane stemple z innej budowy zamiast nowych w dostawie . po skończonym etapie odsprzedać dalej teraz wykończeniówka- krany kupowane w sklepie internetowym http://www.sengrand.pl, chyba najtaniej, jak udało mi się znaleźć, bardzo dobrze zaopatrzony. piec gazowy- w sklepach internetowych różnice sięgają prawie 2tys! kuchnia wyceniana w salonie-20tyś, u stolarza z polecenia-10tyś teraz szukam kabin prysznicowych- w sklepach internetowych ceny za to samo różnią się np. o 500pln, wystarczy poszukać. oczywiście można kupować jakościowo nieco słabsze=tańsze materiały, ale chyba nie o to tu chodziło..? z rzeczy do których dołożyliśmy to wełna na poddasze i szary styro na elewacje- ze świadomością, że powinno się nam zwrócić w cenie gazu..a po kilku (?) latach zaczniemy być na plusie.. tak tłumaczył mi wykonawca i kierbud.. Monika, super post. Sporo chyba mozna oszczedzic na... byciu cierpliwym i szukaniu i szukaniu i szukaniu. Odmienna sprawa jest tez to ze widze ze sporo ekip spada albo od jakiegos c zasu nie podnosi cen (Małopolska), kryzys dopadl wszystkim i ich problemy to nasz zysk, moze to i nieladnie ale tak jest. Dodakowo projekt ustawy o koncu zwrotow vatu bez praw nabytych spowoduje ze jezeli on przejdzie w takiej formie jak jest przygotowywany to od przyszlego roku moze byc mala zapasc na i tak juz ledwo zipiacym rynku. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 05.06.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 z cenami ekip poniekąd potwierdzam- ciężko do końca wieżyc w to, co mówią.. ale twierdzą, że 2-3 lata temu robocizna była droższa.. i terminy jakby krótsze się zrobiły.. ale co się dziwic- niedawno w radio słyszałam, że ilośc wydanych pozwoleń na budowę w przeciągu ostatniego czasu spadła o kilkadziesiąt procent, w porównaniu ze stanem sprzed np. 2 lat.. kilka lat temu składy budowlane podnosiły ceny przy każdej dostawie a klient był na zasadzie "płacz i płać".. to dla odmiany czas, aby klientowi było lżej.. tak dla równowagi i "sprawiedliwości dziejowej" teraz jestem na etapie wykończeniówki- najciężej jest coś oszczędzić..nawet jak mam plan coś taniej kupic..to zawsze wpadnie w oko jakieś fajne rozwiązanie i człowiek sobie mówi..no tak, dopłąćmy do tego..przecież kuchnia/łązienka/meble.. to na lata się kupuje.. i tak można w kółko.. jedyna oszczędnośc, jaka wpadła nam do głowy, to żeby np. ogrodzenie zrobić tak, że mur i słupy na gotowo, a tymczasowo zamiast przęseł damy siatkę, a kiedyś wymienimy na przęsła, na razie wolimy robić wewnątrz.. ale to mniej oszczędnośc a bardziej odwlekanie w czasie.. tak samo np. może nie kupimy od razu automatu do bramy (3tyś0bo bez tego pozyjemy jakiś czas, a na betonie bez podłogi lub dywanu już będzie trudniej;) z oszczędności to były krany ze sklepu internetowego, znalazłam też sklep z glazurami, w którym kupuję glazurę po cenach z netu. lodówkę planuje kupic przez sklep internetowy- ok1tys taniej.. w łazience cała ceramika tez z internetu-ceny brutto takie same, jak na stronie firmowej producenta netto.. jeszcze jedno-porównywanie cen jest bardzo ważne.. przykładowo- zakładałam bramę normstahl.. wspominałam w postach wyżej.. ale ja wyceniałam w wybranym przez siebie zakładzie..dostałam cenę 6400.. sąsiedzi tez taką chcieli (tylko 1stanowiskową)- ten nasz pan wycenił im na 4400 więc się zdziwili co tak drogo skoro brama 2x mniejsza.. poszli do firmy w której kupowali okna, drzwi tarasowe- wydali u nich kilkanaście tys więc liczyli na jakąś ulgę na drzwi garażowe.. i cenę dostali "w promocji" 5700 szybko wrócili do "naszego" Pana od bramy wystarczyło porównać ceny w 2 miejscach i w kieszeni 1300 zostało.. za dokładnie tą samą bramę! pomijam wybór między różnymi producentami bramy- hoorman nasza 2stanowiskową wycenił na ponad 8tyś.. więc jeszcze przegląd różnych producentów troszkę daje oszczędności.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts