Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar połączyć rury spustowe ze sobą rurą pcv pod ziemią ze spadkiem i odprowadzić wode na tył działki, ew. robiąc tam jakieś oczko wodne, zbiornik na deszczówkę do podlewania kwiatów itp.

Pytanie: czy mogę te rynny połączyć zwykłą żółta rurą drenarską karbowaną fi110 bez otworów + ew. jakieś złączki lub trójniki pcv czy też powinno to być jednak zrobione z rur kanalizacyjnych pcv fi 110 szarych bądż czerwonych. Dodam że wokół domu planuje w przyszłym roku opaskę z kostki, dlatego ruru pcv odprowadzające wodę z rynien powinienem chyba wkopać kilkadziesiąt cm poniżej poziomu terenu.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

https://forum.murator.pl/topic/179734-odprowadzenie-wody-z-rynien-na-ty%C5%82-dzia%C5%82ki-jakie-rury/

Moim zdaniem możesz. Tylko radzę rurę bez otworów, zwłaszcza blisko domu skoro chcesz wilgoć dalej od domu wyprowadzić. Bo widziałem już "fachowców" którzy robili odprowadzenie wody z z rynien do studni chłonnych wkopując rurę drenarską (z dziurkami) wzdłuż i blisko fundamentów na długości ponad 10 m:sick:

Chyba chcieli nawodnić fundament:lol2:, ale skoro inwestorzy płacą to hulaj dusza.

Może tutaj znajdziesz coś co Cię zainspiruje:)

http://forum.muratordom.pl/entry.php?124154-Zagospodarownie-deszcz%C3%B3wki

http://forum.muratordom.pl/entry.php?124158-Zagospodarownie-deszcz%C3%B3wki-cd

Powodzenia:)

Dzięki. Inspiracje są OK :) Na pewno rura będzie bez otworów, zastanawiam się tylko czy jeżeli to będzie giętka rura drenarska "spiro" to czy mi jej brukarze nie uszkodzą przy zagęszczaniu gruntu pod opaskę z kostki. Ponadto jak połączyć takie dwie rury razem w jedna z jednej strony domu i drugą z drugiej a potem jeszcze obie zbiorcze " u ujścia".

Nie myślałem o beczkach ani o kręgach tylko o dołku / niecce i jakimś oczku wodnym na końcu działki.

Nie wiem, pewnie są jakieś złączki, trójniki? Na pewno są takie zielone "mufki" do łączenia dwóch kawałków/przedłużania rury. Może będziesz musiał zastosować taką rurę karbowaną o dużej średnicy postawioną pionowo jako studzienkę zbiorczą.

Jak wkopiesz głębiej to Ci jej brukarze pewnie nie uszkodzą, zresztą pod opaskę z kostki pewnie nie będą tak mocno zagęszczać jak pod podjazd do garażu.

Dzięki. Inspiracje są OK :) Na pewno rura będzie bez otworów, zastanawiam się tylko czy jeżeli to będzie giętka rura drenarska "spiro" to czy mi jej brukarze nie uszkodzą przy zagęszczaniu gruntu pod opaskę z kostki. Ponadto jak połączyć takie dwie rury razem w jedna z jednej strony domu i drugą z drugiej a potem jeszcze obie zbiorcze " u ujścia".

Nie myślałem o beczkach ani o kręgach tylko o dołku / niecce i jakimś oczku wodnym na końcu działki.

Mam pewne doświadczenie i nie polecam rury drenarskiej bezpośrednio przy domu. Zastosuj normalną rurę kanalizacyjną pomarańczowa z grubsza ścianka chyba 3,2mm ale w odcinku od rynien do miejsca gdzie już nie będzie chodniczka czy dojazdu z kostki, a potem jeśli będzie to studnia chłonna czy rozsączanie po działce to rurę drenarską z otworami - idealnie chodzi do środka rury 110 nie trzeba niczym uszczelniać.....masz pewność i trwałość, że się nie załamie. Ewentualne uszkodzenia są bardzo trudne w zlokalizowaniu i naprawie.