sylwek1974 28.05.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Mam zamiar połączyć rury spustowe ze sobą rurą pcv pod ziemią ze spadkiem i odprowadzić wode na tył działki, ew. robiąc tam jakieś oczko wodne, zbiornik na deszczówkę do podlewania kwiatów itp. Pytanie: czy mogę te rynny połączyć zwykłą żółta rurą drenarską karbowaną fi110 bez otworów + ew. jakieś złączki lub trójniki pcv czy też powinno to być jednak zrobione z rur kanalizacyjnych pcv fi 110 szarych bądż czerwonych. Dodam że wokół domu planuje w przyszłym roku opaskę z kostki, dlatego ruru pcv odprowadzające wodę z rynien powinienem chyba wkopać kilkadziesiąt cm poniżej poziomu terenu. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 28.05.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Moim zdaniem możesz. Tylko radzę rurę bez otworów, zwłaszcza blisko domu skoro chcesz wilgoć dalej od domu wyprowadzić. Bo widziałem już "fachowców" którzy robili odprowadzenie wody z z rynien do studni chłonnych wkopując rurę drenarską (z dziurkami) wzdłuż i blisko fundamentów na długości ponad 10 m:sick:Chyba chcieli nawodnić fundament:lol2:, ale skoro inwestorzy płacą to hulaj dusza. Może tutaj znajdziesz coś co Cię zainspiruje:) http://forum.muratordom.pl/entry.php?124154-Zagospodarownie-deszcz%C3%B3wkihttp://forum.muratordom.pl/entry.php?124158-Zagospodarownie-deszcz%C3%B3wki-cdPowodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek1974 28.05.2013 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Dzięki. Inspiracje są OK Na pewno rura będzie bez otworów, zastanawiam się tylko czy jeżeli to będzie giętka rura drenarska "spiro" to czy mi jej brukarze nie uszkodzą przy zagęszczaniu gruntu pod opaskę z kostki. Ponadto jak połączyć takie dwie rury razem w jedna z jednej strony domu i drugą z drugiej a potem jeszcze obie zbiorcze " u ujścia". Nie myślałem o beczkach ani o kręgach tylko o dołku / niecce i jakimś oczku wodnym na końcu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 29.05.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Nie wiem, pewnie są jakieś złączki, trójniki? Na pewno są takie zielone "mufki" do łączenia dwóch kawałków/przedłużania rury. Może będziesz musiał zastosować taką rurę karbowaną o dużej średnicy postawioną pionowo jako studzienkę zbiorczą. Jak wkopiesz głębiej to Ci jej brukarze pewnie nie uszkodzą, zresztą pod opaskę z kostki pewnie nie będą tak mocno zagęszczać jak pod podjazd do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Dzięki. Inspiracje są OK Na pewno rura będzie bez otworów, zastanawiam się tylko czy jeżeli to będzie giętka rura drenarska "spiro" to czy mi jej brukarze nie uszkodzą przy zagęszczaniu gruntu pod opaskę z kostki. Ponadto jak połączyć takie dwie rury razem w jedna z jednej strony domu i drugą z drugiej a potem jeszcze obie zbiorcze " u ujścia". Nie myślałem o beczkach ani o kręgach tylko o dołku / niecce i jakimś oczku wodnym na końcu działki. Mam pewne doświadczenie i nie polecam rury drenarskiej bezpośrednio przy domu. Zastosuj normalną rurę kanalizacyjną pomarańczowa z grubsza ścianka chyba 3,2mm ale w odcinku od rynien do miejsca gdzie już nie będzie chodniczka czy dojazdu z kostki, a potem jeśli będzie to studnia chłonna czy rozsączanie po działce to rurę drenarską z otworami - idealnie chodzi do środka rury 110 nie trzeba niczym uszczelniać.....masz pewność i trwałość, że się nie załamie. Ewentualne uszkodzenia są bardzo trudne w zlokalizowaniu i naprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts