jacekm22 27.04.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Mam bardzo duzo ochoty by schody wejsciowe - szerokie 4 stopnie, zrobic wlasnie z piaskowca , w okolicy mamy kopalnie piaskowca . Jest on bardzo ladny w cieplym zoltym kolorze. Czy ktos ma doswiadczenie w tym temacie ? Dziekuje za odpowiedzi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 27.04.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Moim zdaniem schody wejściowe z piaskowca to nie jest dobry pomysł. Piaskowiec oczywiście na początku wygląda bardzo efektownie, ale z powodu swojej budowy jest bardzo miękki, szybko chłonie wodę i brudzi się i dlatego wg mnie nie bardzo nadaje się na intensywnie użytkowane powierzchnie. Co innego elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.04.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Zgadzam się, że piaskowiec to nie najlepszy materiał na schody, chyba że nie przeszkadza Ci jego brudzenie się. Ja mam sporo takiego ciepłego, żółte piaskowca (Szydłowiec) na elewacji, ale na schody zdecydowanie dam granit (polski, szaro-żółty, np. z Zimnika, powinien pasować), jeśli zostanie więcej kasy, albo jakiś gres, jeśli nie zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 28.04.2004 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Zgadzam się, że piaskowiec to nie najlepszy materiał na schody, chyba że nie przeszkadza Ci jego brudzenie się. Ja mam sporo takiego ciepłego, żółte piaskowca (Szydłowiec) na elewacji, ale na schody zdecydowanie dam granit (polski, szaro-żółty, np. z Zimnika, powinien pasować), jeśli zostanie więcej kasy, albo jakiś gres, jeśli nie zostanie. Fakt prawie wszyscy odradzaja piaskowiec na schody zew. Strona internetowa Zimnika jest bardziej niz skromna!! Nie ma zadnych zdjec granitow! Pytanie -granit ,ktory chcesz uzyc na schody jaka ma powierzchnie ? Boje sie by nie byl za sliski po deszczu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 28.04.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Baaardzo sie piaskowiec brudzi, jesli jest troche wilgoci lubi cos na nim wyrosnac. Odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 28.04.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Polecam wszystkim wycieczkę do jakiegokolwiek zabytku drugiej, trzeciej klasy - w większości są piaskowcowe schody, 200-300 letnie...Piaskowiec jest piękną skałą, ale niestety nie "na wysoki połysk", należy pogodzić się z brudzeniem..., lub jak kto woli - patyną.Nie każdy rodzaj piaskowca nadaje się na schody, niektóre są na to za miękkie. Ostanio jednak kamieniarz pokazywał mi płytki z piaskowca z Kotliny Kłodzkiej, które nie dość że są twarde, to jeszcze dają się zapolerować jak marmur...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 29.04.2004 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Sąsiad wyłożył sobie piaskowcem przed wejściem do domu (zadaszone) na jesieni 2003 już po miesiącu było czarne od brudu i wyglądało nieładnie a teraz jest zielone czekam kiedy zakwitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 29.04.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Zgadzam się, że piaskowiec to nie najlepszy materiał na schody, chyba że nie przeszkadza Ci jego brudzenie się. Ja mam sporo takiego ciepłego, żółte piaskowca (Szydłowiec) na elewacji, ale na schody zdecydowanie dam granit (polski, szaro-żółty, np. z Zimnika, powinien pasować), jeśli zostanie więcej kasy, albo jakiś gres, jeśli nie zostanie. Fakt prawie wszyscy odradzaja piaskowiec na schody zew. Strona internetowa Zimnika jest bardziej niz skromna!! Nie ma zadnych zdjec granitow! Pytanie -granit ,ktory chcesz uzyc na schody jaka ma powierzchnie ? Boje sie by nie byl za sliski po deszczu . U mnie jest praktycznie tylko jeden schodek i zaraz zaczyna się podcień, ale i to wystarczy, żeby się bać śliskości. Myślałem że przynajmniej na schodku i krawędzi ganku trzeba dać granit tzw. płomieniowany - ten w ogóle nie jest śliski, jest nawet bardziej szorstki niż łupany - próbowałem u kolegi na tarasie w czasie deszczu, "no problem". Co do wyboru, zajrzyj do jakiegoś większego składu kamienia, żeby zobaczyć w naturze, zdjęcia i tak nie oddają wszystkiego. Jeśli w Warszawie, to np. mieli takie granity na ul.Farbiarskiej w Pyrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 29.04.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Tomasz,granit z Zimnika nie jest żółtawy, tylko monochromatycznie czarno-szary.Żółtawy odcień ma granit strzegomski lub karkonoski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 29.04.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Ale oferują "kostkę szaro-żółtą" - przynajmniej na WWW . Ale na wszelki wypadek nie będę jeździł do kopalni - przy potrzebnej mi ilości nie warto - w składzie kupię według wyglądu a nie nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts