darass86 28.05.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Cześć wszystkim nazywam się Darek i jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałem zapytać czy jest możliwość wyburzenie/rozebrania części budynku i potem jego przebudowa. Już tłumaczę o co mi chodzi.... Posiadam działkę na której stoi budynek w stanie surowym otwartym który zaczął budować mój ojciec jakiś czas temu. Niestety w życiu układa się różnie i tato kończyć tego budynku już chce, dom miał byc pokoleniowy ale nie wyszło. Dom jest duży bo to ok 403 m2 powierzchni użytkowej. Parter, piętro i wysokie poddasze z 7 pokojami. Mnie nie stać na wykończenie tak dużego obiektu i potem jego utrzymanie to raz a dwa nigdy nie chciałem tak dużego domu.I teraz pytanie czy jest możliwa rozbiórka dachu i piętra tak żeby został tylko parter ze stropem i potem dobudowa na tym parterze poddasz użytkowego? Domyślam się, że będzie potrzebny projekt zamienny i pozwolenie (ostatni wpis w dzienniku 2004) czy takie przedsięwzięcie jest w ogóle opłacalne?Jakie mogą być koszta takiej rozbiórki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.05.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) Cześć wszystkim nazywam się Darek i jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałem zapytać czy jest możliwość wyburzenie/rozebrania części budynku i potem jego przebudowa. Już tłumaczę o co mi chodzi.... Posiadam działkę na której stoi budynek w stanie surowym otwartym który zaczął budować mój ojciec jakiś czas temu. Niestety w życiu układa się różnie i tato kończyć tego budynku już chce, dom miał byc pokoleniowy ale nie wyszło. Dom jest duży bo to ok 403 m2 powierzchni użytkowej. Parter, piętro i wysokie poddasze z 7 pokojami. Mnie nie stać na wykończenie tak dużego obiektu i potem jego utrzymanie to raz a dwa nigdy nie chciałem tak dużego domu. I teraz pytanie czy jest możliwa rozbiórka dachu i piętra tak żeby został tylko parter ze stropem i potem dobudowa na tym parterze poddasz użytkowego? Domyślam się, że będzie potrzebny projekt zamienny i pozwolenie (ostatni wpis w dzienniku 2004) czy takie przedsięwzięcie jest w ogóle opłacalne? Jakie mogą być koszta takiej rozbiórki? Bezsens. Koszty olbrzymie. A co zrobić, jak za duże: po prostu odcinasz poddasze czy piętro, nie robisz tam żadnych instalacji i OK. Masz taki duży strych, on nie zjada pieniążków bo nie trzeba go ogrzewać itd. Budowa przerwana - minęło 9 lat. Czyli trzeba odnaleźć kierownika budowy by coś tam nawpisywał w dziennik budowy - najprościej. Jak już nie żyje to trudniej, ale nowy kierbud powinien coś poradzić ... Co do papierologii, to pewnie kierownik budowy powinien pomóc ? Edytowane 28 Maja 2013 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts