Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rolety integro - styropian czy wełna / KG od wewnatrz?

Recommended Posts

witam

prośba o radę:

mam zamontowane okna i rolety integro. Wewnątrz budynku mam obecnie wstawione plastikowe poszerzenia. teraz ekipa kładzie mi tynki cementowo-wapienne. I mam dylemat - jak najlepiej ocieplić od wewnątrz pomieszczenia,żeby po 1sze było ciepło, ale po2gie, zeby tynk się dobrze trzymał?

Nasz fachowiec od okien zaproponował, żeby tynkarze przykryli te plastikowe poszerzenia styropianem klejonym bodajże na piankę, potem siatką i na to tynk. To samo dziś gość od bramy garażowej (który też sprzedaje rolety integro) podtrzymał. Powiedział, że tynkarze od razu to zatynkują i nie bedzie widać różnicy na ścianie.

Natomiast szef tynkarzy twierdzi, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo styropian/ tynk nie będzie się trzymał i wg niego lepiej to ocieplić wełną a później na to karton gips. ale żeby to się później nie odróżniało od reszty ścian, trzeba będzie położyć gładź gipsową. To oczywiście juz ktoś inny na etapie wykańczania miałby robić i dlatego zastanawiam się czy ta rada jest obiektywna.

Rozwiązanie ze styropianem i na to tynk cw wydaje mi się korzystniejsze, bo tynki cw są bardzo fajne i generalnie nie chciałabym juz na nie dawać gładzi. poza tym zrobione będzie od razu razem z tynkami. No ale oczywiście nie chciałabym, żeby potem cos mi pekało, odpadało/. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w te kwestii i może mi doradzić jak to najlepiej zrobić?

serdeczne dzięki

Ja też bym mówił tak jak goście od rolet czy bram (bo nie ja mam to obrabiać ;)

Tynkarz też ma swoje racje, bo jak zacznie pękać to reklamacja będzie kierowana do niego.

Myślę że to na tyle krótko istniejące rozwiązanie, że nie znajdziesz obiektywnnych opinii - pewnie wszystkie takie "wykony" nie mają więcej niż 10 lat i zapewne większość z nich trzyma się dobrze.

Dzięki, wstępnie umówiliśmy się już z wykonawcą, który obrobi to wełna i karton gipsem i twierdzi, że nie będzie widać różnicy w porównaniu z otynkowanymi ścianami. zobaczymy:)

jestem ciekawa jak inni inwestorzy to rozwiązali. jeśli ktoś miał podobne rozwiązania - proszę o info. wiem, że to stosunkowo nowe rozwiązanie, ale będę wdzięczna za podzielenie się uwagami użytkowników

- jak najlepiej ocieplić od wewnątrz pomieszczenia,żeby po 1sze było ciepło, ale po2gie, zeby tynk się dobrze trzymał?

Nasz fachowiec od okien zaproponował, żeby tynkarze przykryli te plastikowe poszerzenia styropianem klejonym bodajże na piankę, potem siatką i na to tynk. To samo dziś gość od bramy garażowej (który też sprzedaje rolety integro) podtrzymał. Powiedział, że tynkarze od razu to zatynkują i nie bedzie widać różnicy na ścianie.

I tak zrób, rozwiązanie przetestowane. Nie zapomnij o listwach tynkarskich, zamiast styropianu stosowałem zawsze styrodur.