Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie można kupić piasek 0,5 - 2mm ?

cyprinus

Recommended Posts

W budowanej przeze mnie oczyszczalni trzcinowej potrzebuję do rozsączania i zbierania ścieków żwir 2 - 16 mm. Z tym nie ma problemu . Natomiast oczyszczanie tlenowe ma się odbywać w 60 cm wysokości warstwie piasku o średnicy ziaren 0,5 - 2 mm. Wszystkie żwirownie w okolicy oferują piasek o frakcji 0 - 2 mm. Ponoć ważne jest to, żeby nie było w piasku tej najdrobniejszej frakcji - tylko gdzie to kupić ? Buduję w połowie drogi między Bolesławcem a Zgorzelcem. Znalazłem teki materiał w okolicach Łodzi, ale wieźć to na Dolny Śląsk to skórka za wyprawkę.

Ha ha ha, to się uśmiałem:lol2: Niezłe, proponować piasek o średnicy 0-2mm. Masło maślane po prostu. Tak z ciekawości to chętnie bym kupił trochę piasku o średnicy 0mm.:D Ciekawe w jakich przedziałach cenowych się to kształtuje:) A jak kupisz taki piasek to skąd będziesz wiedział że to odpowiedni - skoro ma 0mm to go nawet nie zobaczysz:bash: Dobre.

Ale poważniej...

Jedziesz na miejsce do żwirowni i oglądasz przed kupnem co chcesz zamówić. Czy mieszankę 0-2mm czy piasek 0,5-2mm czyli piasek gruby i bardzo gruby. Podejrzewam że żwirownie używają skrótu myślowego pisząc 0-2mm jako ogólnie o frakcji piaszczystej ale nie mieszają tego z drobniejszymi frakcjami (a więc nie zbliżamy się za bardzo do granicy 0mm). Potrzebujesz pewnie po prostu piasku płukanego bez tych najdrobniejszych(pylastej i ilastej) frakcji.

Tylko że skoro chcesz 0,5-2mm to jest piasek gruby więc lepiej żeby nie było tam piasku drobnego.

Dokładnie, chodzi o frakcję pylistą. W mojej okolicy jest kilkanaście żwirowni (dolina Bobru) i piasek piaskowi nierówny. Miewa wiecej lub mniej drobnych frakcji.

Konsultowałem sprawę z autorem technologii. Jeśli pyłu jest poniżej 10% - jest ok. Jeśli więcej - trzeba powiększyć złoże. Poprosiłem lokalnego handlowca, który ma w palecie towar z różnych miejsc o próbki - znalazłem taką, gdzie prawie wcale nie ma pyłu. Super, tanio i na miejscu.

Masło maślane...

Nie słyszałem o frakcji pylistej - jakaś nowa chyba:no:

Najbliżej tej nazwy jest do frakcji pylastej czyli pyłu (zwanego czasem mułkiem).

Ale jak piszesz nie o pył Ci chodzi a raczej o piasek. No właśnie, domieszka pyłu jeśli już to niewielka. Dlatego jak pisaliśmy powyżej z Marcinem H. potrzebujesz piasku płukanego, czyli frakcja piaszczysta z wypłukanymi (wymytymi) drobniejszymi cząstkami (pyłami, iłami). A już dokładniej czy to będzie piasek 0,3mm, 0,5mm czy 1mm to już nie jest takie istotne. Zresztą i tak to jest mieszanka różnej wielkości ziarenek ale piasku.

I o to właśnie chodziło żebyś sam zobaczył co chcesz zamówić bo jak Ci już przywiozą pod dom nie to co trzeba to będzie za późno.