macius36 28.05.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Witam, podpisuję umowę przedwstępną na budowę stanu SSO z wykonawcą. Dokładny kosztorys będzie negocjowany później, jak będzie gotowy mój projekt, na razie mam wstępną kwotę budowy SSO za metr kwadratowy, bazując na planie budowy dostarczonym przez wykonawcę. Ta kwota będzie potem negocjowana w zależności od ilości i rodzaju odstępstw projektu indywidualnego od przedstawionego zarysu przez wykonawcę. I tak wykonawca przedstawił: - usunięcie ziemi w granicach wznoszonego budynku- wykopy pod fundamenty- chudy beton pod ławy fundamentowe- ławy fundamentowe wylewane na mokro- ściany fundamentowe wylewane na mokro lub murowane z bloczków betonowych- izolacja przeciwwilgociowa ław i ścian fundamentowych- izolacja termiczna ścian fundamentowych po zewnętrznym obrysie budynku- zasypki ław i ścian fundamentowych- beton podkładowy – jako warstwa konstrukcyjna podposadzkowa bez izolacji termicznej i warstw wykończeniowych- budynek wznoszony z pustaków Porotherm - mury bez tynków i docieplenia• ściany zewnętrzne gr. 30 cm• ściany wewnętrzne konstrukcyjne gr. 25 cm- strop żelbetowy wylewany na mokro bez izolacji akustycznych i warstw wykończeniowych- schody wewnętrzne wylewane na mokro, bez okładzin - konstrukcja dachu drewniana – montaż więźby dachowej z membraną paraprzepuszczalną bez docieplenia i zabudowy - komin spalinowy w kotłowni z cegły pełnej- komin spalinowy do kominka systemowy firmy Leier- kominy powyżej dachu z cegły klinkierowej w kolorze dachówki- okna dachowe do 4 szt.- dachówka ceramiczna Roben - instalacje: kanalizacja sanitarna – rozprowadzenie rurarzu pod posadzką budynku z wyprowadzeniem poza obręb budynku do 1m Mam pytanie - o jakie doprecyzowanie tego planu mogę jeszcze prosić wykonawcę by na przyszłość wiedzieć jakie odstępstwa, oczywiście ponieważ nie jest to plan wykonawczy konkretnego projektu, to nie mogę oczekiwać uszczegółowienia wszystkiego (choćby grubości więźby), ale chodzi o to jakie grube rzeczy można tu jeszcze dopytać żeby nie okazało się później że w cenie było wszystko to co najtańsze i na dowal się, jakie są największe przewałki wykonawców? Na pewno wymyśliłem uściślić czy: - łąwy fundamentowe z szalunkami czy bez -jaka izolacja termiczna ścian czy zwykły styropian czy hydromax- zasypki ław i ścian fundamentowych piaskiem czy gruntem rodzimym-strop jakiej grubości-jaki typ dachówki bo Roben Robenowi nierówny? Czy coś jeszcze możecie dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 30.05.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Wiekszosc jest ale nie szczegolowo zaczne od poczadkuogrodzenie placu budowy kto jak oni to za ile . poziom zero od czego bedzie brany wiaze sie z posadowieniem budynku.wykop kto nadzoruje koparkowego ile ma kopac z niwelatorem kto zabija lawy oni czy geodeta zbicie law szalunkowych o ile beda montaz zbrojenia.zalanie law.rozszalowanie law.izolacja law jaka i czym . pozioma izolacja czy na goraco palnikiem czy nie. murowanie scian izolacja pionowa czy bedzie tylko gruntowana dysperbitem czy wlasciwa tez bedzie. styropian gdzie i ile . zasypanie i zageszczenie zalanie chudziaka kto hydraulike ciagnie do stanu zero to sam stan zerokto zageszczarke zalatwia wibrator do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts