Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa przelotowa czy z rozdrabniaczem?

Łukasz80

Recommended Posts

Witajcie,

poszukuję pompy do przepompowni ścieków. Czy ktoś ma doświadczenia z pompą typu przelot, a pompą z rozdrabniaczem?

Szukam plusów i minusów obydwóch.

Pomijam w pytaniu fakt doboru odpowiedniej mocy i sprawności itp - to wszystko mam w projekcie.

Wiadomo każdy sprzedawca zachwala swoją "stronę".

Z góry zaznaczam, że rura którą będą tłoczone ścieki to PE63, czyli przy pompie w przelocie z króćcem 50mm, nie ma teoretycznej możliwości zatkania rury .

W wersji z rozdrabniaczem obawiam się, gdy dostanie się jakiś przedmiot włosowaty, który zapląta się o noże i o cząstki drobne typu piasek, które mogą uszkodzić część rozdrabniającą.

Proszę o porady :)

W wersji z rozdrabniaczem obawiam się, gdy dostanie się jakiś przedmiot włosowaty, który zapląta się o noże i o cząstki drobne typu piasek, które mogą uszkodzić część rozdrabniającą.

Ale po to właśnie są te noże, żeby włosy, sznurki i podpaski porozrywać. Natomiast problem się robi, kiedy właśnie jest piasek - na nim noże się błyskawicznie tępią i tracą skuteczność. Wtedy trzeba je wymienić na nowe. Żeby rozdrabniacz miał siłę przeciąć śmiecia, pompa musi mieć odpowiednią moc. 300 czy 500 watów to zdecydowanie za mało. Doradzam co najmniej 1 kW.

Z tym że przy rurze 63 mm i tak właściwie nie masz wyboru i wolnego przelotu nie powinieneś stosować. Szanujące się pompy do ścieków surowych zaczynają się od 70-80 mm w górę.

dzięki za odpowiedź.

Co do śmieci w ściekach to przy domu jednorodzinnym, gdy każdy domownik wie "o co kaman" i żeby nie wrzucać tam wszystkiego to nie powinno być problemem, ale właśnie z piaskiem to już nie ma zbytniej kontroli. Gdy nóż się stępi to pompa będzie się zacinać? Jakie są oznaki?

Witajcie,

poszukuję pompy do przepompowni ścieków. Czy ktoś ma doświadczenia z pompą typu przelot, a pompą z rozdrabniaczem?

U mnie to wygląda następująco:

ponieważ kolektor ściekowy biegnie w ulicy ok.4 m pow mojej działki wykonałem prosty odstojnik szczelny z 4 kregów betonowych a w nim zastosowałem najprostszą żeliwną pompę wałową do gnojowicy (w 1992 roku nazywała się N410) produkcji Meprozet Brzeg. Firma istnieje do dziś i produkuje takie pompy, więc wystarczy tylko znaleźć dystrybutora. Włącza się codziennie o 23 00 na 6 min - ustaliłem czas doświadczalnie jako opróżnienie 2/3 odstojnika - steruje tym prosty zegar programowalny i przepompowuje surowe ścieki do kolektora komunalnego,oczywiście mam zgodę lokalnego przedsiębiorstwa wod-kan i płacę za ścieki zgodnie ze zużyciem wody czyli standardowo

W tej pompie nie ma się co popsuć za to wymieniłem w ciągu tych 21 lat 4 silniki - środowisko ściekowe im nie służy co zrozumiałe.Koszt sinika na dziś ok 300 PLN.Żeliwny talerz rozdrabniający radzi sobie nawet z kasztanami i żołędziami ,małymi zabawkami itp sprawdzone przez wnuki - natomiast potrafi go zablokować utopiona w kiblu ścierka.Na mojej ulicy na mój system przeszli praktycznie wszyscy użytkownicy pomp zatapialnych.

Nie wiem gdzie chcesz te ścieki pompować ale jak masz podobnie jak ja to to zastanów się nad proponowanym rozwiązaniem.

Edytowane przez komtur II

Do studni rozprężnej mam 2m różnicy w poziomach i 30m rury tłocznej.

Ale : - czy masz jakiś odstojnik lub zbiornik powiedzmy dobowy na te ścieki jeżeli tak to taka pompa jak proponowana przeze mnie wystarczy .Sprawdź dane katalogowe na stronie producenta ale wydaje mi się ,że wysokość podnoszenia jest wystarczająca dla Twoich potrzeb.

pewnie ze mam zbiornik :)

4 kregi betonowe - tak jak u Ciebie, przejrzalem wczoraj strone www producenta podanego przez Ciebie. Mam katalog pomp -badam temat.

Masz moze zamontowany zawor zwrotny na rurze tloczacej?

Jesli tak to jakiego typu. Pytam bo odpowiedz kogos kto uzywa jest bardzo cenna :)

Dzieki za odpowiedz.

najprostszą żeliwną pompę wałową do gnojowicy (w 1992 roku nazywała się N410) produkcji Meprozet Brzeg. Firma istnieje do dziś i produkuje takie pompy, więc wystarczy tylko znaleźć dystrybutora.

Ależ to dinozaur branży pompowej! Drugim jest kielecka fabryka Białogon. Jeżeli chcesz pompę polską, to skup się na Hydro Vacuum, ewentualnie Leszczyńskiej Fabryce Pomp. Z firm zagranicznych czołówka to Grundfos, KSB i Flygt, a w pompach z rozdrabniaczem przede wszystkim Jung, no może jeszcze Wilo.

Żeliwny talerz rozdrabniający radzi sobie nawet z kasztanami i żołędziami ,małymi zabawkami itp sprawdzone przez wnuki - natomiast potrafi go zablokować utopiona w kiblu ścierka.

Łukasz80: no i widzisz, co się może znaleźć w ściekach, mimo, że wszystko to tylko rodzina...

No to już mam z czego wybierać :)

Chociaż te pompy do tanich nie należą. Co ciekawe, w ofertach gotowych przepompowni powyższych producentów są pompy w obydwóch wersjach czyli z nożami i o wolnym przelocie - ale to pewnie jest dobierane na podstawie konkretnych sytuacji u klientów.

Pozdrawiam

• 3 months później...
Witajcie,

Szukam plusów i minusów obydwóch.

Pomijam w pytaniu fakt doboru odpowiedniej mocy i sprawności itp - to wszystko mam w projekcie.

Wiadomo każdy sprzedawca zachwala swoją "stronę".

Z góry zaznaczam, że rura którą będą tłoczone ścieki to PE63, czyli przy pompie w przelocie z króćcem 50mm, nie ma teoretycznej możliwości zatkania rury .

Proszę o porady :)

Witam

jeżeli mogę spytać - na jaką pompę padł ostatecznie wybór

W piwnicy w pralni muszę przepompować wodę z pralki do poziomu kanalizacji ok 2 m. Wprojekcie mam pompę http://allegro.pl/listing/listing.php?string=kp+150&search_scope=category-85214 cena kosmiczna 5 x droższa od pomp :

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=pompa+z+p%C5%82ywakiem&search_scope=category-85214

Wysokość podnoszenia słupa wody ok 2m. Z czego wykonać zbiornik na ścieki z pralki, w którym będzie zatopiona pompa.